Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av | Brödglans | |
Helena | BrödglansFör att få vacker färg på bullar/ bröd, och för att få eventuella frön att fastna, använder jag potatismjölredning, och det funkar jättebra. Till 2 limpor, eller 10 frallor, tar man 1 dl kallt vatten + 1 tsk potatismjöl. Rör med en träslev tills det precis tjocknar. Vispa inte, då blir det skummigt. Låt det svalna, och pensla bullarna efter jäsningen. Ytan blir nästan som köpefrallor!
|
|
Lena | Tack för tipset- det ska jag prova!!! Skrevs oktober 2000 | |
Joakim W |
Här finns receptet på brödglans utan ägg Skrevs oktober 2019 | |
Joakim W |
Lättvispat ägg är det vanligaste att pensla på alla typer av bullar och då proteinet i ägget bränns och ger en fin yta. Fungerar dock inte om man är allergisk mot ägg eller vegan. Fler alternativa tips till brödglans utan ägg: - 1 dl kallt vatten och 1-2 tsk potatismjöl (som beskrivet ovan) - 1/2 dl sojamjölk och 2 msk sojamjöl (dock ej för soja allergiker) - Varmpressad rapsolja (eller annan olja utan stark smak) - Vetemjöl och vatten i en lagom rinnig massa. Pensla innan gräddning (ej för glutenintoleranta) - Lite brölk med lite olja och en nypa gurkmeja - Lite uppvärmd aprikosmarmelad som appliceras efter bakningen - Blanda valfri "grädde" med lite sirap och vispa till lagom konsistens - Lika delar socker och vatten, kör i micron eller koka upp. Kan bli lite kladdigt om för mycket. Skrevs december 2020 |