Russin ?

Russin ?

0 gillar 1
Fråga:
Min son är allergisk mot mjölk, ägg, soja, vete, råg, korn, havre, majs, bovete, nötter, mandel, päron, pollen.

Kan han då äta produkter som innehåller majsstärkelse,maltodextrin av majs, stärkelsesirap, mjölksyra, hirs, tapioka?

Man borde väl kunna äta russin om man tål vindruvor? Är det någon skillnad ur allergisynpunkt på blå och gröna druvor? Kan man vara allergisk mot konserveringsmedel?

Tacksam för svar
Häls.Robin Russin ?
Svar:
När det gäller Russin ?. Det beror på känsligheten. En hel del klarar maltodextrin/stärkelse/stärkelsesirap av en produkt. Det beror också på hur ren stärkelsen i den aktuella produkten är och hur mycket som ingår i livsmedlet.
Knäckfrågan är: Hur mycket protein från majsen, vetet etc finns det totalt i produkten i förhållande till personens känslighet.

Mjölksyra framställs idag genom att mjölksyrebakterier odlas på sockerbädd, har inget med mjölk att göra.

Hirs och tapioka ska inte vara några problem.

Russin är torkade vindruvor så det går bra om det inte är något annat som används vid framställningen man inte tål. Det är vanligare med reaktion på gröna än på blå vindruvor (vilket egentligen inte säger något i det enskilda fallet).

Nej man kan inte vara allergisk mot konserveringsmedel som gruppbeteckning men däremot kan man vara överkänslig (det är ingen allergisk reaktion) mot olika typer av organiska syror mm som används i vissa konserveringsmedel. Dessa finns också naturligt förekommande. De vanligaste som ger överkänslighetsreaktioner är bensoesyra, sorbinsyra, svavelföreningar och nitrit.

Med vänliga hälsningar
Louise
Russin ? är skrivet av Robin Josefsson, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
 Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer
2019-02-28 06:17:57  skogsguru
Läs noga på förpackningen! Har kunnat äta Mamone jumborussin från Netto förut. Nu blir jag dålig! De har helt plötsligt lagt till följande under ingredienser: Kan innehålla spår av jordnötter, nötter och sesamfrön. Jag har gluten och veteallergi, så de fuskar med listan! Hittade även ett vetekorn i påsen! Mvh Jonas E Ps Har reklamerat till Netto och hoppas de lyssnar

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade