Xantangummi

Annons...

Xantangummi

0 gillar 0
Fråga:
Hej jag är en kille som äter mycket protein pulver, började kika på baksidan för att veta vad man egentligen stoppar i sig. Det stod xantangummi på påsen. När jag läste eran tråd om xantan så fatta jag det som att man inte fick ha det i mat som blivit torkad och skulle tillsättas vatten vid förtäring. Det skulle inebära att det var fel på mitt proteinpulver, har jag fel eller hur funkar det? Xantangummi
Svar:
När det gäller Xantangummi. Hej
Här är det fullständiga regelinnehållet och får det bara svälla en stund i vatten så är det ingen fara. Rehydreras direkt vid intag innebär att äta det torrt och saliven bidrar med vätskan.

Nedan gäller om Xantan är det samma som det vedertagna namnet Xantangummi, E 415:

texten är i dag förtydligad i våra föreskrifter LIVSFA 2007:15, bilaga 5 avsnitt A (http://www.slv.se/upload/dokument/lagstiftning/2007/2007_15_.pdf) – Xantangummi -ej vid framställning av torkade livsmedel som är avsedda att rehydreras direkt vid intag.

Vidare gäller följande anmärkning också enligt föreskriften ovan: Xantangummi får inte användas i gelégodis i minibägare, som i dessa föreskrifter definieras som gelégodis av fast konsistens som ligger i halvhårda minibägare eller minikapslar och som är avsett att ätas i en enda tugga genom att man trycker på minibägaren eller minikapseln så att godiset skjuts in i munnen.

Vänliga hälsningar

Evelyn Jansson Elfberg

Regelavdelningen

Box 622, 751 26 UPPSALA
Tel. 018-17 55 00
www.livsmedelsverket.se
Xantangummi är skrivet av Tobias, svaret är granskat av Dietist Louise Malmberg
 Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din åsikt om Xantangummi


© 1999 - 2020 (21 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade