Frågor om gluten

Frågor om gluten

2 gillar 1
Fråga:
Hej! Kan man som glutenintolerant äta buljong. Om det står stärkelsesirap eller modifierad stärkelse ska man äta då eller ringa producent. Är det ok att äta glutenfri pizza på en vanlig pizzeria? Tycker att det borde ligga massa mjöl i luften. Ska man ha en egen kniv och skärbräda hemma? Tack på förhand! Malin

Frågor om gluten
Svar:
När det gäller Frågor om gluten. Buljonger i allmänhet är inget problem. Men du måste alltid försäkra dig genom att läsa innehållsförteckningen, det kommer många nya produkter och "produktutvecklingen" är intensiv.
Stärkelsesirap innehåller gluten om den är gjord på vete, ca 2-3%. Vad det blir i den färdiga produkten beror på hur mycket sirap som ingår och hur den ska spädas tex. Vill du vara säker så ringer du producenten, men i allmänhet så är det inget problem då stärkelsesirapen ofta är gjord på annan grund. Modifierad stärkelse innehåller mycket små mängder 0,1-0,2 % så där är det sällan problem om man inte är extremt känslig.
Att äta glutenfri pizza på en vanlig pizzeria är mer en fråga om ett socialt val. Naturligtvis är det fullt av mjöldamm i luften. Om inte skärbrädan och kniven diskas efter varje användning kan det vara bra att ha egen kniv och skärbräda.
Med vänliga hälsningar
Louise Malmberg
Frågor om gluten är skrivet av Malin Olofsson, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
 Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer
2006-05-28  Carina Tångring
Vad ska jag lag till glutenallergiker för mat, ska ha en middag

© 1999 - 2022 (23 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade