Mjölkallergi och proteinpreparat

Mjölkallergi och proteinpreparat

0 gillar 0
Fråga:
Hej
Jag har en 16-årig son som har börjat styrketräna. Han är mjölkproteinallergisk och latent sojaproteinallergisk. Han vill komplettera sin träning med något kosttillskott (protein?) som hjälper till med "muskelutvecklingen". Vad jag har förstått består de flesta sådana i hälsokostaffärerna av produkter som har som råvara vassle eller soja. Jag har dock sett en del produkter som istället innehåller aminosyror. Se

http://www.rbcsverige.com/aaaa/products/result.asp?search=Unika%20kosttillskott

och titta på produkten Proshape. Vad tror du om den ur allergisynpunkt?
Mvh
Lena


Mjölkallergi och proteinpreparat
Svar:
När det gäller Mjölkallergi och proteinpreparat. Hej
Även aminosyrorna är gjorda på något, men då det är nedbrutet protein så torde det inte ställa till besvär eftersom det är "kopplingen" mellan aminosyrorna som ställer till problemet. Frågan är bara om det är rena aminosyror, d v s utan "kopplingar". Det är nämligen så att rena aminosyror smakar mycket illa.........
Men det finns ingen anledning att ta proteinpreparat, allt det protein han behöver kan han få i maten. Som allra mest (hårdtränande tyngdlyftare) kan man tillgodogöra sig drygt 2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. En kött- eller fiskbit på 100g rå vikt innehåller ca 20 gram protein. Om han väger låt oss säga 70 kg och jag tror inte han tränar på den tyngsta nivån så kan han tillgodogöra sig gissningsvis 100-110 gram protein per dag. 400 gram kött/fisk ger 80 gram protein och det är ingen konst för en svulten tonåring att stoppa i sig.
1 dl havregryn ger 4-5g , 100 g ris, rå vikt, ger 7g , 100 g pasta, rå vikt, (han äter säkert 200g till en måltid) ger 12,5g, bröd ger 2g per skiva, frukt ger i snitt 1g/st, grönsaker varierar ganska mycket men ärter/bönor/broccoli t ex ger mest. Ägg ger 7g/st.
Som ni själva kan räkna ut utifrån det här så kan han lätt få i sig extra protein genom maten som räcker bra till styrketräningen. "Normalbehovet" av protein är 0,8 g protein per kg kroppsvikt och det avser normal miotionsaktivitet.
Vänliga hälsningar
Louise Malmberg
Mjölkallergi och proteinpreparat är skrivet av Lena, svaret är granskat av Dietist Louise Malmberg
 Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din åsikt om Mjölkallergi och proteinpreparat


© 1999 - 2019 (20 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade