Öl, Alkohol och Gluten 2023

Öl, Alkohol och Gluten 2023

0 gillar 0 Öl, Alkohol och Gluten 2023

Är det gluten i Öl?

Gluten är ett protein (äggviteämne) och finns i de flesta sädesslag. Alkoholdrycker som innehåller högst 0,3 procent gluten räknas som glutenfria. I systembolagets sortiment är det främst öl och vissa spritdrycker som är framställda av säd. Laboratoriemässigt är det svårt att påvisa gluten i dessa drycker, men man kan ändå inte säkert säga att de är helt glutenfria. Är man känslig är det säkrast att helt undvika drycker där säd ingår som råvara. Det är bäst att fråga sin läkare. Är du nyligen diagnostiserad?

Garanterat glutenfria drycker är vin, sherry, portvin, madeira, cognac, armagnac och rom. Systembolaget har även glutenfria öl i sortimentet. Julmust innehåller dock sällan gluten, det är en annan process vid framställningen.

Råvarorna för öl är vanligtvis korn, vatten, jäst och humle. Vid tillverkningen används ofta tvåradigt korn som är rikt på stärkelse, men har lägre proteinhalt. Från korn framställs kornmalt genom att kornet får gro och sedan torkas och rostas. Vete, ris eller majs kan också användas som råvara vid tillverkning av öl. Ett viktigt steg vid framställning av öl är själva jäsningsprocessen. Under jäsningsprocessen kan en del av glutenproteinerna från kornmalten brytas ner till mindre bitar.

Resultat

Livsmedelsverket undersökte 65 olika ölsorter under 2007-2008. Under 2009 kompletterades analyserna med åtta ölsorter. Av totalt 73 sorter var 41 svenska, två var tillverkade i Mexico, en i Thailand och resten var tillverkade i olika europeiska länder:
•Gluteninnehållet var långt över 100 mg gluten per liter för två ölsorter och den högsta uppmätta halten var 1224 mg gluten per liter.
•I majoriteten av ölsorterna, 50 ölsorter, påvisades mellan 20 och 100 mg gluten per liter.
•I 21 ölsorter var innehållet av gluten under 20 mg per liter eller så påvisades inte gluten alls.

Det fanns inga samband mellan glutenhalt och ölets färg, mellan glutenhalt och tillverkningsland eller mellan glutenhalt och alkoholstyrka.

Variationer i gluteninnehåll

Utbudet av öl är stort och det är därför svårt att dra långtgående slutsatser av det begränsade antalet analyser. Variationer mellan olika tillverkningssatser kan förekomma. Detta kontrollerades inte i undersökningen. Majoriteten av analyserna utfördes dessutom för ett par år sedan. Den lista över glutenhalter i olika ölsorter finns därför inte längre kvar. Under 2012 gjorde Livsmedelsverket en analys över glutenhalten i olika ölsorter och även olika tillverkningssatser.

Öl ger mer gluten

Även om halterna gluten i öl ofta ligger i nivå med dem som finns i livsmedel lämpliga vid glutenintolerans bör man vara medveten om att man får i sig mer gluten när man dricker öl. Dricker man 0,5 till 1 liter öl kan det i vissa fall ge ett betydande bidrag till det dagliga intaget av gluten, som ju bör vara så lågt som möjligt. För en vuxen med celiaki bör det totala intaget av gluten vara lägre än 50 mg per dag.

Glutenhalten i öl har också kontrollerats I många andra länder till exempel Finland, Tjeckien, Italien och Spanien. Helt jämförbara resultat mellan länderna är svåra att uppnå eftersom olika typer av öl, liksom också olika analysmetoder, har använts. I många av de analyserade ölen påvisas endast låga halter gluten.

I Sverige har flera tillverkare/importörer anmält öl som glutenfria. Dessa ska alltså innehålla under 20 mg gluten/liter (ppm).

Gluten i starksprit

Starksprit från spannmål tillverkas av vete, till exempel Renat eller Vodka. Starksprit kan också tillverks av malt/korn, till exempel Whisky. Vid framställningen sker en destillation som med stor sannolikhet inte överför gluten till den slutliga produkten. Livsmedelsverket har analyserat ett fåtal sorter starksprit. Gluten påvisades inte i någon av dem.

Tänk på att alkohol - även i låg koncentration - kan förvärra ett akut sjukdomstillstånd.

Resultat vid en äldre (mer än 10 år) undersökning

- Lättöl innehåller vanligen inte gluten, om de inte är mörkt öl.
- Svagdricka kan innehålla gluten.
- Julöl som är mörka, kan innehålla gluten, oberoende av alkoholstyrka.
- Porter och stout innehåller inte gluten, om det inte är av typen Guinness, då är halten gluten mycket hög eftersom man använder vetemalt vid tillverkningen.
- Öl med alkoholhalt kring 3,5 procent innehåller vanligen inte gluten, såvida de inte är mörka.
- Starköl innehåller vanligen gluten om färgen är brungul, mörkbrun eller svart (mörkt). Enstaka öl kan sannolikt innehålla gluten även om färgen är ljusbrun.
- Överjäst öl, som t ex Guinness, har höga halter gluten. I överjäst öl av typen Ale och Duvel är glutenhalten lägre.
- Veteöl har höga halter gluten.
- Färsköl har oftast höga eller mycket höga halter gluten.
- Majsöl och risöl innehåller inte gluten även om malt ingår i receptet.
Öl, Alkohol och Gluten 2023 uppdaterades 2023-03-21
Öl, Alkohol och Gluten 2023 Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Öl, Alkohol och Gluten 2023© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade