Gluten i Julmust eller Påskmust 2020?

Annons...

Gluten i Julmust eller Påskmust 2020?

1 gillar 3
Gluten i Julmust eller Påskmust 2020?

Gluten i julmust eller Påskmust?

I julmust ingår bland annat aromämnen från malt eller maltextrakt. Malt framställs vanligtvis från sädesslaget korn som innehåller gluten. Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt julmust av olika fabrikat, men inte kunnat hitta gluten. Livsmedelsverket har även analyserat det maltextrakt som används vid framställning av de flesta julmustsorter. Inte heller i maltextraktet påvisades gluten.

Det finns dock de som upplever att dom inte tål julmust, men frågan är om det har med gluten eller något annat att göra. Någon har även rapporterat att julmust från Ica tidigare hade deklarerat gluten.

Livsmedelsverket har igen undersökt glutenhalter i 8 julmuster, 48 öl och 2 svagdrickor. I sex julmuster fanns inget gluten och i de övriga två var halten lägre än gränsvärdet för ”glutenfritt”, 20 milligram per liter. Halten av gluten i öl varierade, delvis beroende på vilka sorters spannmål som används. En fjärdedel av de undersökta ölen hade halter runt eller under gränsvärdet. Recept och varumärken ändras löpande, så det är svårt att ge någon garanti kring enskilda produkter.


Graf över Gluten i Julmust
Glutenhalter (mg/liter) i olika julmust och svagdricka. Den orange streckade linjen anger gränsvärdet för ”glutenfri” på 20 mg gluten/liter. Den röda helstreckade linjen anger gränsvärdet för ”mycket låg glutenhalt” på 100 mg gluten/liter.
* = Gluten påvisades inte.
** = I ett tillverkningsdatum påvisades inte gluten medan 16 mg gluten/liter påvisades i ett annat tillverkningsdatum.

Felstaplarna anger standardavvikelsen mellan de två analyser av tillverkningsdatum av respektive svagdricka. Metodens mätosäkerhet är 50 procent. Källa Livsmedelsverket.

Läs mer om gluten i öl och alkohol >>
Gluten i Julmust eller Påskmust 2020? uppdaterades 2020-04-08
Gluten i Julmust eller Påskmust 2020? Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer
  Kristina Lönnqvist
Vilka märken var då godkända???
  Lena Friberg
Ett mycket godare alternativ till julmust är enbärsmust från Svenskt mathantverk. Säljs nu på Ica Maxi (iallafall i Haninge, Stockholm).
  Emelie gullming
finns de soja i julmust?


© 1999 - 2020 (21 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade