10 tips för en lugnare tarm 2023

10 tips för en lugnare tarm 2023

1 gillar 0 10 tips för en lugnare tarm 2023

Krånglig, trög mage?

En besvärlig mage och tarm leder ofta till att man mår allmänt dåligt. Samtidigt så är det allt fler som drabbas. Med sunda vanor och enkla medel kan man däremot lindra besvären! Varje mage är unik så det här är en vägledning om tänkbara orsaker. De allmänna råden bör du genomföra först innan du tar bort några livsmedel.

10 bra tips för att lugna tarmarna:

1. Bra frukost
Drick gröna juicer och smoothies. Man kan enkelt skapa fantastiska frukostar med en råsaftcentrifug eller juicemaskin. Havregrynsgröt har en lugnande effekt och ger bra energi. Byt gärna ut din vanliga lunch nån gång ibland mot en matig smoothie eller gröt.

2. Rygg och magmuskler
Träna mage och rygg (bålstyrka, Core Strength). Pilates och Yoga är bra sätt att stabilisera och stärka kroppen samt skapa balans.

3. Glutenfritt
Även om du inte är glutenintolerant så har det för många en lugnande effekt att utesluta vete eller gluten (grundorsaken kan vara en annan). Utbudet av glutenfria produkter är stort idag. Eller så kanske du redan är diagnostiserad för glutenintolerans

4. Mjölkfritt
Även om du tekniskt sett tål laktos så skapar det störningar pga tarmen är i dåligt skick, grundorsaken kan vara en annan. Detsamma kan ibland gälla mjölkprotein, välj då en mjölkersättning på ris, hirs, kokos eller nöt/mandel. Gärna kalkberikad.

5. Vakna bra
Aktivera kroppen på morgonen. Kanske en rask promenad, yoga eller lite hemma-träning innan dagen kommer igång gör susen både mentalt och fysiskt. Även meditation kan ha en väldigt positiv effekt.

6. Sov gott
Få ordentligt med sömn och återhämtning, men sov inte heller för länge. 7-9 timmar räcker.

7. Undvik stress
Stressa mindre! Ja ganska uttjatat kanske, men enormt viktigt. Tarm och mage är kroppens centrum och stress påverkar direkt tarmarnas aktivitet. Ät inte när du är stressad, och ät inte snabbt.

8. Inga sena kvällsmål
Ät inte för sent på kvällen. Låt det gå några timmar, gärna tre+ innan du lägger dig ned.

9. Regelbundna mattider
Ät mindre, oftare och tugga sakta. Också ett gammalt knep men mycket effektivt. En svullen och övermätt mage är inte en glad mage. Regelbundna mat och sovtider gör väldigt gott för magen.

10. Motionera
Jogga! Att träna kondition överhuvudtaget ökar glädje och förbättrar ditt allmänna hälsotillstånd. Aktiviteten stimulerar även tarmarna på ett positivt sätt. Hjälper både vid förstoppning och lös mage. Regelbundenhet viktigare än stor mängd vid resp tillfälle.
10 tips för en lugnare tarm 2023 uppdaterades 2023-11-10
10 tips för en lugnare tarm 2023 Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om 10 tips för en lugnare tarm 2023



© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade