Celiaki en riskgrupp för Corona (Covid-19)?

Celiaki en riskgrupp för Corona (Covid-19)?

1 gillar 0 Celiaki en riskgrupp för Corona (Covid-19)?
Många undrar om Celiaki eller glutenintolerans är en riskgrupp för Corona Covid-19.
De studier som finns visar att de vanligaste riskgrupperna just nu är:

- Hög ålder
- Högt blodtryck
- Hjärt- kärlsjukdom
- Lungsjukdom
- Diabetes

Annika Linde poängterar att personer i riskgrupper inte är mer mottagliga för att smittas av själva viruset, däremot riskerar de att få en svårare sjukdom än andra om de infekteras.

Celiaki en riskgrupp?

Celiaki eller glutenintolerans är inte en riskgrupp för Corona vad man vet idag.
Om du har Celiaki, följer din diet och är frisk i övrigt så innebär det med stor sannolikhet inte en ökad risk vid ett insjuknande i Corona. Har du av andra anledningar ett försvagat immunförsvar kan det innebära en risk. Personer med hyposplenism pga Celiaki kan ha en ökad risk.

Eftersom coronavirus är en ny sjukdom, finns det ingen specifik forskning om risken för personer med celiaki.

Sprids Corona via maten?

Coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det finns i nuläget inget som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten. Som vanligt när man ska laga och äta mat behöver händerna vara rena. Handtvätt med tvål och vatten är vårt bästa försvar mot spridning av olika typer av sjukdom. Att ofta tvätta händerna med tvål och vatten minskar också risken för spridning av coronavirus.

Kan Corona utlösa Celiaki?

Ett antal vanliga virala infektioner misstänks som möjliga orsaker för att trigga eller utlösa Celiaki. Tex enterovirus, reovirus och Epstein-Barr. Corona Covid-19 är för nytt för att veta om det finns risk att autoimmuna sjukdomar utlöses hos de som riskerar att utveckla dem. Framtida forskning behövs för att besvara den här frågan definitivt.
Mer information på Celiakiförbundet >> Read about Corona and Celiac in English >>
Celiaki en riskgrupp för Corona (Covid-19)?
Celiaki en riskgrupp för Corona (Covid-19)? Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Celiaki en riskgrupp för Corona (Covid-19)?© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade