Restauranger kan inte ge rätt allergeninformation

Restauranger kan inte ge rätt allergeninformation

0 gillar 0
Sextusen kontroller gjordes vid restauranger och serveringsställen under 2020 för att ta reda på om de lämnade rätt information om allergena ingredienser i sin mat. Exempelvis mjölk, ägg och jordnötter. Det visade sig att var åttonde kontroll innehöll felaktig information.

Den som är allergisk eller överkänslig mot vissa ingredienser ska kunna lita på att en restaurang kan ge rätt information om vad som finns i maten de serverar. Av 6 000 kontroller visade det sig att 13 procent – omkring var åttonde kontroll – gav felaktig information.

- Att det så pass ofta riskerar att bli fel när någon ber att få veta om allergener i maten på serveringsställen är mycket allvarligt. Det kan leda till allvarliga reaktioner om en allergisk person får i sig fel mat, säger Ylva Sjögren Bolin rådgivare på Livsmedelsverket

Malmö stad ska leda ett nationellt projekt under 2022. Projektet innebär att det kommer att utföras ännu fler riktade kontroller inom området allergeninformation och alla landets kommuner är välkomna att delta.

Den som har fått felaktig information om allergener på en restaurang eller annat serveringsställe bör höra av sig om det till sin kommun. Det är livsmedelskontrollen i varje kommun som kontrollerar restauranger och serveringar.

- Om en konsument inte har fått rätt information är det bra att höra av sig till livsmedelskontrollen i sin kommun. Då kan livsmedelskontrollen reda ut tillsammans med företaget varför det blev fel, säger Victoria Wahlman statsinspektör på Livsmedelsverket

Fakta om kontroll mot operativa mål
Kommuner, länsstyrelser och Livsmedelsverket har under 2020 gjort extra kontroller på vissa utvalda verksamheter, eller operativa mål. Fokus låg på verksamheter som serverar eller säljer mat som kan innebära hälsorisk för konsumenter eller där konsumenten riskerar att bli lurad. Därför kontrollerades bland annat allergeninformation på restaurang.

Källa: Livsmedelsverket 2021
Restauranger kan inte ge rätt allergeninformation
Restauranger kan inte ge rätt allergeninformation Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Restauranger kan inte ge rätt allergeninformation© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade