Veganmärkning innebär inte mjölk eller äggfritt

Veganmärkning innebär inte mjölk eller äggfritt

0 gillar 0
Veganmärkning garanterar inte att maten är helt fri från ägg, mjölk, fisk eller skaldjur. Det beror på att en veganmärkt produkt oavsiktligt kan vara förorenad med protein från till exempel mjölk eller fisk. En person som har en svår allergi kan alltså inte vara säker på att hen kan äta veganmärkta produkter.

Märkningen ”vegan” eller ”vegansk” är frivillig att använda för företag och märkningen har blivit vanligare i och med att efterfrågan av veganska produkter ökar. Det finns en missuppfattning att vegan-märkningen garanterar att produkterna är helt fria från animaliska inslag. Så är det inte. Även om en veganmärkt produkt är gjord på ingredienser från växtriket kan den oavsiktligt vara förorenad med något som allergiker inte tål så som mjölk eller ägg.

– De flesta tar nog för givet att en produkt som är märkt ”vegansk” inte innehåller några animaliska ingredienser, säger Ylva Sjögren Bolin, rådgivare på Livsmedelsverket. Men spår av exempelvis mjölk och ägg kan finnas i produkter på grund av oavsiktlig förorening. Därför kan de finnas även i vegan-märkta produkter.

Det är viktigt att skilja på fri från-märkningen, som är till för att särskilt känsliga allergiker ska kunna göra säkra val, och märkningen vegansk som säger att ingredienserna är från växtriket. Det företag som märker sin mat med exempelvis ”mjölkfritt” garanterar att inte ens mycket små mängder mjölk har hamnat i maten när den tillverkas eller förpackas.

Oavsiktliga föroreningar

Om exempelvis mjölkprotein finns i ett livsmedel på grund av oavsiktlig förorening räknas det inte som en ingrediens och skrivs inte ut i ingrediensförteckningen. Men mjölkproteinet kan ändå innebära risk för personer med mjölkproteinallergi.

– Känsliga personer med allergi kan reagera på bara några enstaka milligram av det ämne som de är allergiska mot, säger Ylva Sjögren Bolin. Allergiska reaktioner mot mjölk och ägg kan ge lika allvarliga symtom som allergi mot nötter och visa sig som exempelvis kräkning, utslag, astma eller i värsta fall livshotande anafylaktisk reaktion.

Företagen ska minimera risken för oavsiktliga föroreningar i produktionen av livsmedel. Där det inte går att undvika väljer många företag i dessa fall att frivilligt märka produkten med ”Kan innehålla spår av….”. Denna märkning kan vara aktuell även för veganska produkter.

Källa: Livsmedelsverket 2021
Veganmärkning innebär inte mjölk eller äggfritt
Veganmärkning innebär inte mjölk eller äggfritt Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Veganmärkning innebär inte mjölk eller äggfritt© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade