Estniskt surdegsbröd utan jäst

Estniskt surdegsbröd utan jäst

Vad är ditt omdöme?


Logga in för att ge ett omdöme

 2 portioner

Du behöver

Surdeg:
2½ dl vatten
2½dl rågmjöl
På kvällen:
8 dl vatten
10 dl rågmjöl
På morgonen:
1-2 tsk salt
1 msk kummin
6 dl rågmjöl
4-5 dl grahamsmjöl
rapsolja till formen

Hur gör man?

Första gången man bakar det här brödet måste man göra en surdeg. Men när den väl är gjord sparar man lite av den färdiga degen från gång till gång.
Surdeg:
Ljumma vattnet och häll i en glasburk. Rör i mjölet och sätt på ett lock, men skruva inte åt det. Ställ burken varmt (22-28 grader)i 1-3 dagar. Rör om ibland. När surdegen är färdig doftar den lite syrligt och ytan är lite bubblig.
På kvällen:
Blanda surdegskulturen med ljummet vatten och rågmjöl. Arbeta in mjölet väl och strö över lite mjöl. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk i rumstemperatur i ca 24 timmar.
På morgonen:
Rör ner salt, stött kummin och resterande rågmjöl. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in grahamsmjölet tills degen känns ganska fast. Knåda den väl.
Ta undan ca 2 dl av degen och forma den till en bulle. Strö över lite mjöl och förvara surdegen i en glasburkmed lock tills nästa brödbak. Surdegen håller sig länge i kylskåp.
Forma två limpor som läggs i smorda formar. Täck limporna med bakduk och låt dem jäsa till dubbla storleken på varm plats. Det tar två till fyra timmar. Skär några skåror i brödet med vass kniv när de har jäst färdigt. Grädda dem i ca 1 tim i 200 graders ugnsvärme. Låt bröden svalna inlindade i en bakduk.
Källa: Vegetarisk kokboken, Ing-britta Sundqvist, ICA-förlaget.
Ett recept på Estniskt surdegsbröd utan jäst

laddar recept...

Välkommen till vår gemenskap,
21661 medlemmar

 Ja jag vill bli medlem  
Om allergimat | Kontakta oss | Cookies och integritet | Samarbeta med oss | Sitemap
© 1999 - 2023 (24 år) | allergimat.com | Serverstatus
4.5 av 5
Trustpilot