Behöver råd snarast ang. multiallergi!

Behöver råd snarast ang. multiallergi!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Allergiska barn ››
Av    Behöver råd snarast ang. multiallergi!
  viktoria    

Behöver råd snarast ang. multiallergi!


Hej! Jag har en son på snart 1½ år som är allergisk mot mjölk- spannmål- soja- baljväxter ägg och fisk. Börjar bli tokig men hittade denna sida och kommer kanske känna mig gladare när någon likasinnad dyker upp och kan ge mig svar på en hel del funderingar! Har tyvärr begåvats med en mycket "dålig" dietist som jag bara kan använda till att få utskrivet tillägg och div pasta på livsmedelsanvisning till. Behöver alltså ert stöd!
Min son dricker/äter Neocate och har precis börjat med Neocate Advance istället. Verkar inte alls vara samma smak på dessa två!? Någon som vet? Har någon erfarenhet ang Neocate? Jag blandar rismjöl och vatten och låter detta koka upp för att sedan ha i Neocate. Blir som välling. Gott tycker iaf sonen!!
Var på affären idag och såg BiAglut risbröd. De innehåller jordnötsolja! Är detta en ingrediens att se upp med? Eller är det bara en olja?
Undrar också om sesamfrö är "farligt"!
Vill så gärna ge honom ngt annat än ris, potatis och kött. Ngt roligt - han börjar ju bli medveten om vår mat!
Svara mig gärna även om du inte har svaren på just dessa frågor utan bara ett barn med liknande besvär så kanske vi kan diskutera andra saker!

Behöver råd snarast ang. multiallergi!  skrevs mars 2007

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej!
jag vet inte om det här kommer att hjälpa något men jag undrar om din son inte skulle kunna äta hirs och quinoa? De är som små frö och kokas och används som ris men jag vet inte om de räknas som spannmål och om han skulle tåla dem... Bäst att du frågar först. De är i alla fall goda och näringsrika. :-)


Skrevs mars 2007

  Paola    
Hej! Känner igen mig lite när jag läser ditt brev, jag fick ett inlägg ifån dig. Vår son är åtta mån nu och dricker neocate som modersmjölkers. Jag gjorde också välling/gröt på rismjöl med neocate i mycket omtyckt. men har nu uteslutit ris för att prova oss fram på nytt. Nu äter han potatis och kött är jättetrött på det. Vi har kontakt med en jättebra dietist och läkare. Tråkigt att det inte fungerar för er. För visst kan man behöva stöd. Går din son på dagis eller är du hemma? Börjar oroa mig för det..

Skrevs mars 2007

  Tanja    
Min son "lever" på Neocate Advance (fyller 2 i maj). Han dricker den endast kall. I övrigt gillar han friggs riskakor och Risgröt. Brukar göra gröt på Neocate och Oldanas risgröt som vi får på livsmedelsanvisning. Man kan även göra en tjockare välling av risgröt och Neocate. Tillsätt 3 msk oldana risgröt till 2 dl Neocate. Funkar att värma i micron om man vill ha det varmt. Lättare att ta med och snabbare att fixa än kokvarianten (som vi också har prövat). Jag brukar tänka att min son i alla fall får i sig allt han behöver med Neocaten, och han är ju glad i den och inte undernärd. Tänker att han växer nog ifrån en del allergier...

Skrevs april 2007

  Rose-Marie    
Hej!

Har du inte fått ett recepthäfte till Neocaten? Där står ju en del välling och grötrecept.

NEOCATE blandning
1 dl vatten ngt.
3 skopor NEOCATE.

Vattnet kokas upp, låt svalna ngt. Vispa ner NEOCATE tills pulvret löst sig.

Denna blandningen kan användas som "mjölk" på gröten, att ha i maten eller som drickmjölk.
Blandningen kan sparas i kylskåp i 24 timmar.

Rismjölsgröt/välling

2 dl vatten
2 msk rismjöl/2 tsk rismjöl
6 skopor Neocate

Blanda vatten och rismjöl. Koka upp och låt koka ett par min. Tag kastrullen från värmen och låt svalna ngt. blanda i NEOCATE. Till gröten kan man servera lite fruktpuré eller vad han tycker om.

Maizenagröt/välling

2 dl vatten
1½ msk Maizena/2 tsk Maizena
6 skopor NEOCATE

Tillaga samma som Rismjölgröten/vällingen!

Bovetevälling

2 dl vatten
1 msk Bovetemjöl
6 skopor NEOCATE

Tillaga som de andra.

Hoppas inte du tycker jag varit tjatig angående recepten om det nu visar sig att du har dem hemma!!!

Jordnötsoljan är nog inget att rekommendera med tanke på att han har baljväxtallergi! Har en dotter på 2 år som är multiallergiker (sädesslagen, mjölk, ägg, baljväxter, soja och nötter). Hon kan äta sesamfrön!
Jag tror att du ska lita på din sons dietist, för hon vill nog väl, fast hon känns "dålig". Du kanske kan be om en annan dietist!

Ha det så bra och hoppas att detta har hjälpt lite i allafall!!

MVH

Rose-Marie

Skrevs juni 2007

  Tanja    
jag tycker inte att recepten som hör till Neocate funkar till Neocate Advance, utan man får liksom pröva sig fram på nytt. Det verkar som om de tänkt sig att man bara skall blande de där portionsförpackade påsarna och ha till dryck. Ett litet tips när man skall blanda Neocate Advance är i alla fall att ta en shaker som man kan ha till bantningspulver, fÿlla på 340 ml vatten, tillsätta påsen, sätta på locket, skaka och ställa i kylen. shakern har underlättat mycket för oss, särskilt om man skall iväg någonstans...

Skrevs juli 2007

  Marika    
Hej!

Jag har exakt samma allergier som din son, i treårsåldern växte min mjölkallergi bort. Vi får hoppas att den gör det för din pojke också.

Först och främst, jordnötsolja är gjord på jordnötter. Detta är en mycket vanlig allergi som är värd att se upp med. Försök att undvika jordnötsprodukter tills du får en möjlighet att se om din son tål dem eller ej.

När det gäller mat, min erfarenhet är att istället för att se vad han INTE kan äta så tänk på allt han kan äta. Han tål exempelvis kött, ris och potatis, perfekt! Säkert går det bra med grönsaker också, svamp brukar inte heller vara något större problem. Med majs som bas kan du laga jättemycket god och rolig mat. Små barn brular dessutom tycka om att äta bara majs från burlen/frysen eller äta minimajs.

Maila mig gärna om du vill ha fler tips, jag har trots allt 30 års erfarenhet av samma allergier som din son har.

Skrevs september 2007

  EevaMaija    
Hej Har en son som är 3 år och är allegisk mot mjölkprotein, ägg, vete, råg, korn, havre, banan. Troligen även alla stenfrukter. Vi ha äntligen fått börja testa honom igen. Ska in och prova ärt-baljväxter samt soja och hirs samt bovete. Finns det någån som känner igen sig i dessa allergier. Han har även astma.

Skrevs oktober 2007

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej!

Gå in på www.motkroniskabesvar.se

Där står bla följande:

Kortfattat kan basallergin beskrivas så här: All vuxenföda är artfrämmande. Hos friska vuxna personer omvandlar immunsystemet födan till artegna ämnen och anpassar den till kroppens "egen identitet". Men hos spädbarn är immunsystemet tolerant, dvs. det fungerar ännu inte, därför ställer naturen artegen modersmjölk till förfogande. När vi ersätter bröstmjölken med annan föda, mest komjölk och mjöl, vänjer sig barnens organism vid den och när anpassningsmekanismen efter några månader börjar ta hand om födan uppfattar immunsystemet de för tidigt givna ämnena felaktigt som artegna.


Spädbarnets immunsystem kan inte ta hand om artfrämmande föda.
Bara modersmjölk är artegen


Därför kan de ostörda passera skyddsbarriärerna. Deras falska pass gäller hela livet så att vi dag för dag tillför våra celler artfrämmande ämnen med basfödan, vilket förr eller senare leder till sjukdom. Vi kallar dessa ämnen "basallergener" eller "basantigener".
Vid autoimmuna sjukdomar vänder sig immunsystemet mot dessa artfrämmande ämnen i vävnaden. Det vänder sig inte mot den egna vävnaden.
Med basallergi menar vi alltså en sorts överkänslighet mot eller ofördragsamhet av mjölk och andra ämnen som brukar finnas i nappflaskan.

Genom blodet och bröstmjölken kan dessa artfrämmande ämnen också skada fostret, som i sin tur kan bli "basallergiker" t.ex. barn till mödrar med astma.
Därför rekommenderar vi alla blivande och ammande mödrar i den nuvarande generationen att hålla "basallergidiet" (utan mjölk, mjöl, jäst och glutamin) och att amma utan tillägg i minst sex månader för att förebygga psykiska sjukdomar, allergier, hjärt- och kärlsjukdomar och andra kroniska åkommor hos sina barn.

I Skåne finns en grupp s.k. "Ursulababysar", som är friska därför att deras mammor följde Ursulas ovanstående råd.

Ta hand om ditt barns hälsa redan under graviditeten!


Läs mera om immunsystemet i fosterstadiet här


Man kan alltså skapa en friskare ny generation genom att amma alla barn minst sex månader helt och genom att blivande mödrar under graviditet och amning håller en speciell, så kallad basallergidiet. (Utan mjölk, spannmål, jäst och glutamin)


Vi vet att kroniskt sjuka kan bli symtomfria med samma diet. T.ex. brukar allergiker sluta reagera på sina allergener (katter, pollen, mögel, äpplen mm) och patienter med psykiska åkommor (bl.a. psykoser, depressioner, fobier, överaktivitet) bli symptomfria. Rygg- matsmältnings- urinvägsbesvär med flera brukar försvinna.


Skrevs december 2007

  Jessica    
Hej,Min son är oxå multi allergisk mot allt. Min son är så pass allergisk mot jordnöt o ägg så han kan inte vistas i butik eller hemma hos någon som har detta hemma. sedan är han allergisk mot alla sädeslag, mjölk, majs, kokosnöt,soja mm vill du ha nå tips o råd så kan du skriva ti mig, du kanske har några bra råd sj. Tänkte på vällingen där. Mvh Jessica

Skrevs mars 2008

  Alina    
Hej!

Vår son har också multiallergier. Han får inte äta vete, råg, korn, havre, soja, mjölk, ägg, alla nötter, fisk, banan, kiwi, avocado, morot och rå tomat (säkert nåt jag har glömt att nämna här). Han är 3,5 år nu och vi har haft diagnosen sedan har var 20 månader.
Tycker precis som du att det är jättejobbigt och man vill så gärna komma på någonting roligt att laga, men jag känner att det är jättesvårt.

Du har ju lite tur i otur att din son tycker om Neocate.. Ossian VÄGRAR dricka den, kall eller varm, ingen chans! Jag mixar den in i muffins och köttbullar när jag lagar dem, då märker han ingenting. Jag vet inte om det värsta är hans allergier eller matvägrande. Ibland vill jag bara ge upp :(

SKönt att se att man inte är ganska ensam. Jag tyckte ocksp att vår första dietisten (i Östermalm) var helt värdelös. Försökte att övertala oss att ge Ossian "ren" havre, även efter att han fick blodig diarré och läkare sade till henne att han verkligen var allergisk mot havre trodde hon inte på oss. Helt tokigt tycke rjag.Måste ha mixat ihop glutenintollerans och glutenallergi!? Den andra dietisten (på Astrik Lindgrens i Stockholm) var MYCKET bättre och vi fick måmga bra råd och tips från henne. Nu har vi flyttat och har för nuvarande ingen dietist förOssians läkare anser inte att det är nödvändigt.
Vi får också livsmedelsanvisningar och det gör ju livet lite lättare! Om min son bara inte var så petig med maten skulle jag inte ens klaga här så mycket. Han får multivitamin och kalcium tabletter dagligen, även Omega3 i flyttande form, ser så ut som han tolererar det!

Skrevs mars 2008

  Alina    
Lite synd att man inte får redigera sina inlägg! :)Nu såg jag en massa typos i min senaste inlägg, sorry!!


Skrevs mars 2008

  viktoria    
Hej igen alla där ute!
Nu är jag "trådstartaren" tillbaka. Sonen är nu tre år och han är så härlig. Växer en hel del och äter en massa. Om det inte är mjölkprotein, sojaprotein, baljväxter eller spannmål förstås. !!!! Vi fick testa spannmål under det gångna året och han satte i sig massor av gott bröd men nu är vi tillbaka på ruta ett! Spannmålsfritt alltså i tillägg till det övriga. Typiskt, eftersom han fått smak på "vanligt" bröd!
Vi åt tacos idag och då blev han så ledsen när han inte kunde äta tortilla bröden. Vad göra?
Läste om majstortilla. Finns de att köpa. Vet att man kan baka egna men om man vill ha hemma och kunna ta med sig. Vi reser en hel del så det behöver vara förpackat och kunna tas med.
Tack alla för era råd.
Hör gärna av er med alla tips ni kan tänka er att en multiallergisk mor kan vilja ha!!

Kram på er alla kämpande föräldrar!

Skrevs september 2008

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej.
Jag har en dotter på 17mån som är allergisk mot mjölk och sojaprotein och även spannmål. Vill bara ge ett tips på majskrokar som kan vara gott för de små att mumsa i sig. De innehåller bara majs. Märket är Laatupaakaris och brukar finnas på icaaffärer. Om du inte provat det tycker jag du ska göra det. Kan va bra att ha när man ska ha lite gott. Lycka till!


Skrevs oktober 2008

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicBästa chokladbollarna? nyanna_winer28 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade