Hjälp mig! Vad har jag?

Hjälp mig! Vad har jag?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Hjälp mig! Vad har jag?
  Arne    

Hjälp mig! Vad har jag?


Hej
Jag märkte för ett år sedan lite drygt att jag var laktosintolerant. Tog bort mjölken och alla mjölkprodukter ur det jag åt och kände helt klart en förbättring. Nu efter ett år med helt ren kost kan jag konstatera att det är något mer som spökar. Har varit utomlands ett halvår och ätit ett mjölkfritt bröd som konstigt nog gjort mig ännu sämre än vad jag blir av bara mjölk. Det var ett väldigt grovt bröd utan mjöl! Allstå nästan rena sädesprodukter om jag inte fårstod det fel. Har gjort ett glutentest som visat 16 och 20 är gränsen för "normal". Pga resultatet gjordes ingen mer forskning i detta. Nu när jag äter skogaholmlimpa (mjölkfri) på kvällen och morgonen märker jag att magen inte fungerar, trots att det brödet varit det bästa förrut. Jag är halvdålig i magen ( lite lös och luktar illa ) och mår allmänt illa på morgonen. Under dagen när jag äter "middagsmat" mm funkar det bra. Jag känner att det måste vara något som är i brödet som gör det eftersom jag är dålig när jag vaknar och under/efter frukosten.
Har kännt mig trött länge och är allmänt nere. Ska få en tid hos en allergolog i göteborg men vet inte om det är rätt väg att gå? Är dem tillräckligt kunniga om födoämnensintoleranser?
Jag tror tyvärr att jag har glutenintolerans då brödet i utlandet var mer ren säd och inte 10% som det tex är i mjöl mm?? Rätt tänkt? Fick starkare reaktion av detta bröd.

Blev jätteförvånad en dag när vi åt kött, potatis och en honung/soja sås och blev dålig i magen. Har jag även sojoallergi??

Vad är bästa och effektivaste sättet inom sjukvården att få hjälp!?

Ska som sagt få en tid hos allergolog men det först säkert om 3 månader!

Hjälp mig snälla!
Mår så sjukt dålig av mina problem så jag vet inte vad jag ska ta mig till. Kan inte leva ett normalt liv!
Mvh Emil

Hjälp mig! Vad har jag?  skrevs juni 2007

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej Emil!
Läste om ditt problem och kanske kan jag hjälpa dig? Jag är själv en kvinna som lider av mjölkprotein och mjölksocker allergi. Är även känslig mot ägg. Min dotter har glutenallergi också plus mina allergier.
Jag undrar om du verkligen tar bort både mjölkproteinet och även mjölksockret? Många tror att det hjälper med bara laktosen. Har du testat att utesluta ägg? Det var först när vi gjorde detta som min dotter blev "frisk". Till frukost föreslår jag 1/2 del minutris + 1/2 dl havregryn koka detta med 2,5 dl vatten. OBS Det ska vara Sempers havregryn som är helt utan några spår av gluten.
Denna frukost har gett mig ett nytt liv. När det gäller att få komma till rätt läkare så går det inte så fort. Om du har råd så rekommenderar jag att söka privat för då händer saker och ting mycket snabbare.
Hoppas att du blir lite klokare av detta som jag har delat med mig.
Hälsningar Solveig


Skrevs juni 2007

  Arne    
Jag har totalt uteslutit mjölk så det är inte det som orsakar mina problem. Jag gjorde ju ett glutenprov (enkelt blodprov) och fick under gränsvärdet men ganska nära...Fick 16 och 20 var gränsen. Jag har hört om folk där det provet inte varit tillförlitligt utan dem visade sig ha glutenintolerans efter gastroskopin. Jag är livrädd och tror ärligt talat att jag har glutenintolerans. Ser inget annat svar på detta. Eftersom det är just morgonen/förmiddagen jag mår så dåligt på är antagligen för att jag äter bröd till kvällsmat och frukost. Man kan väl vara olika känslig för gluten? Jag får inte diarre bara jag äter lite bröd men blir uppsvullen, mår illa och får ont. Symptomen blir inte lika stora när jag äter mackor på dagen eller kvällen... Jag vet att man är känsligare i magen på morgonen men så som jag är är inte normalt. Vart kan jag vända mig för privat vård angående gluten/soja/mm intoleranser? Jag klarar inte en dag till...Har svårt att sköta mitt jobb...Fritiden kan jag inte göra mycket med heller pga. mina olustkänslor och oroliga mage.
Emil


Skrevs juni 2007

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej igen1
Varför är du så orolig när det gäller gastroskopi? Det behöver du inte vara. Jag har en väninna som i hela sitt liv haft en svullen buk och ej heller gillat bröd.Nu har hon äntligen fått konstaterat att hon är glutenallergiker.En enorm lättnad för henne eftersom hennes blodvärde var väldigt dåliga.Hon var extremt trött och magen uppsvälld.Efter ca 2 år med glutenfri kost mår hon nu jättebra.Blodvärdet har gått upp och hon jobbar heltid igen.Magen är helt platt precis som den ska vara.
Jag vet inte var du bor men själv tycker jag att dom är underbara på Carlanderska i Göteborg.

Men tills du får en tid så uteslut allt gluten och se vad som händer.
(Kanske inte så klokt förresten man ska ju ha ätit ämnet för att det ska ge rätt resultat).
Ge dig inte utan ring runt och berätta hur du mår och att du inte orkar ha det så längre. Läkarna är väl insatta i problematiken så det brukar inte möta några problem.
Hälsningar S hoppas att mina råd kanske kan hjälpa dig lite

Skrevs juni 2007

  Arne    
Hej igen. Jag har sedan sista träffat en allergolog som kan sina saker. Jag har märkt att jag mår bättre när jag äter glutenfritt förresten. Blir svullen i magen av havre och har haft problem med konstiga reaktioner på mat jag vanligtvis klarar av.

Ska om 1 vecka göra gastroskopin och väntar sedan på svar. Jag har efter pricktest fått konstaterat att jag är allergisk mot vete!, hund och som jag redan visste pollen. Vete gav dock minsta möjliga utslag. Alla andra prover har varit mycket bra konstigt nog trots att jag har haft problem med trötthet mm.

Under 7 veckor nu har jag ätit något med gluten i varje dag. Med ett undantag som var mycket märkligt..

För 3 veckor sedan blev jag förkyld och allmänt hängig. Gick hem från jobbet och dagen efter blev magen uppsvullen och öm. Jag fick diarre av allt jag åt och mådde fruktansvärt dåligt. Trötthet, illamående mm..
Började äta helt glutenfritt igen 5 dagar men det blev inte bättre direkt. Snarare i samband med att förkylningen släppte blev magen bättre. Har immunförsvaret någon påverkan på glutenintolerans eller veteallergi. Har allergier en närmare påverkan på immunförsvaret än celiaki?

Fick förklaringen av en dietist att magen är känsligare vid infektioner. Men såhär illa ska det inte behöva vara... Det jag tänkte på var att jag slitit ner magen till den grad av möjlig glutenintolerans att tarmen inte kunde ta emot något alls.

Min läkare har sett liknanade fall som mig där det påvisats gluten men de är sällsynta säger han. Han trodde inte jag hade gluten sa han. Och enligt mig är det en vågad sak att säga som läkare? Han borde vara riktigt säker för att ens nämna en sån sak.

Får invänta svar på gastroskopin några veckor men vill veta hur och vad jag bör testa för att veta exakt vad det är jag inte klarar.

Jag har förutom problem med födoämnen en typisk stress/nervös-mage som påverkas mycket lätt och blir orolig.

Skulle min kombination kunna vara vetemjölsintolerans och en allmänt känslig tarm? Jag vet inte vart jag ska börja utesluta ens för det är så mycket jag reagerat på.

Mjölk gör mig kass, har hittills varit säker på laktosintolerans men misstänker nu också mjölkprotein då jag reagerat på laktosfri grädde!

Havre gör mig svullen och uppkörd.

Mjölprodukter gör mig svullen i magen, lite lös, allmänt känslig så att jag lättare reagerar på annat etc.

Soja har jag trott att jag har reagerat på men vet inte garanterat om tex: kinakrogarna jag ätit på har haft tex: majzena mjöl i såserna då den innehåller mjölkprotein och laktos.

Det känns trots allt som att mjöl (bröd, pasta mm) är det som gör att jag i långa loppet blir känslig och mår dåligt.
Mer fiberrika saker gör mig sämre verkar det som.

Min far har i ung ålder upplevt liknanade saker. Han hade problem med nervösmage och hade mycket problem men som av någon konstig anledning försvann vid 25års åldern. Min morfar har alltid varit gasig i magen och äter aldrig färskt bröd och heller ingen mjölk (bara i matlagning, men dricker inte).

Vad är det som gör att vissa inte klarar färskt bröd? Om det handlar om någon allergi eller intolerans ska inte det spela någon roll eller? En vanlig mage kan väl reagera lite på färska och degiga saker?

Vet att det blir fruktansvärt rörigt men jag skulle uppskatta om någon försöker att läsa igen allt och luska lite.

Planen är att jag ska till Kanada i vinter igen och åka snowboard, men pga min mage och osäkerheten om hur jag får den att må bra blir jag nästan lite nervös bara jag tänker på hur det ska gå. Vet hur bra jag mår när magen är bra men vet inte hur jag ska komma dit...Att bara äta ris/potatis och kött för att jag vet det funkar känns inte heller riktigt rätt.

Allas mage har en balans som krävs för välbefinnande, vissa tar bort socker och mår kanon, andra äter inga fibrer alls och mår bättre...Men kan någon ge mig lite tips p åvad jag kan testa då jag inte vet vart jag ska börja och hur jag ska gå tillväga..


Tack på förhand Emil

Skrevs oktober 2007

  Christer    
Hej Emil!
Läser att du trots misstanke om gluten ändå äter havre, gör inte det. Om det nu visar sig att du är gluten into så kräver tarmen månader för att återhämta sig så att du får inte få panik. Vet att det kan vara besvärligt är själv i service branchen och ha problem med magen var inte det roligaste i mitt jobb.
Jag ska själv testas för gluten men har som du testat att vara utan glutenprodukter och blivit bättre. Men det krävs att du är helt ren ät inte ute om du inte vet till 100 procent att maten är fri från gluten.Läs även innehållförteckningarna på det du köper hem det är fan i mig vete i det mesta men det går bra efter ett tag och många missar.

Christer

Skrevs oktober 2007

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicAllergi nyAgneta08 dagar
New TopicSymtomAgneta28 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade