Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Anslagstavlan ››
Av | Problem på lunchrestaurang? | |
Maria | Problem på lunchrestaurang?Hej! Vi är en grupp studenter vid Stockholms universitet som gör en liten undersökning om vad man kan göra för att underlätta/förbättra för allergiker vid lunchbesök på restaurang. Vi efterlyser nu Er, främst i Stockholm (undersökningen sker främst där) som har erfarenheter av detta, positiva/negativa, bemötandet av personalen etc. Gärna också vad ni efterfrågar eller tycker saknas. Tacksam för alla svar. /Maria Problem på lunchrestaurang? skrevs oktober 2007 |
|
Helle | Okej jag bor inte i Sthlm men har försökt äta lunch ute på resturang men gett upp. Personalen blir ofta jättestressad när man frågar vad det är för något maten och jag kan förstå dem när kön växer vakom en och man känner sig som världens flaskhals. Ett väldigt effektivt sätt är att på något sätt visa på lunch"menyn" vilka allergener som ingår i maten. Ha tex en liten bild på en ko om det är mjölk osv...Då slipper man stoppa upp hela kön genom att fråga. Skrevs oktober 2007 | |
Gäst K (Gästkonto) | Spännande projekt i stockholm, hur kommer ni att publicera era resultat? Som allergiker vill jag veta om det är värt att gå in över huvud taget - så om ni ska ge restaurangerna ett tips är det att markera på menyn på utsidan/i fönstret vad de olika rätterna innehåller, eller ännu enklare: sätta ut ett "L" för laktosfritt och "G" för glutenfritt efter varje rätt. Ett annat tips till restaurangerna är att de ska lära sig grunderna - t ex vad gluten och laktos är. När man kommer till ett ställe där personalen börjar med att fråga "vad är det" så vänder jag och hela mitt sällskap och går, så de missar många kunder på sin okunskap. Och vi sprider ordet! Jag jobbar i malmö, och i början vågade jag inte äta ute. Det blir tyvärr ett socialt handikapp, och nu äter jag lunch ute ganska ofta. Dock går jag oftast till samma ställe, där de känner igen mig och direkt säger vad jag kan äta och inte... Så mitt tips är att skaffa sig ett stamställe och fråga efter glutenfritt- och laktosfritt varje dag tills de fattar! :-) Det förutsätter så klart att de kan erbjuda sådanna alternativ, det brukar vara helt kört att få någon att göra en specialbeställning i lunchrusningen... Tips är att spana in asiatiska restauranger, de har oftare mat utan gluten och laktos. Vill gärna ta del av era resultat! /Karin Skrevs november 2007 |