Veteintolerant eller liknanade!

Veteintolerant eller liknanade!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Veteintolerant eller liknanade!
  Arne    

Veteintolerant eller liknanade!


Hej!
Har under lång tid haft magproblem. Mjölk klarar jag inte alls men det visade sig inte vara laktosen som gav mig dålig mage och diarreer utan något annat i mjölken. Inget syns på pricktest.

Har mått dåligt trots att jag uteslutit mjölk och kommit fram till att jag inte klarar vete. Inte ens glutenfritt som innehåller vetestärkelse...Äter nu helt vetefritt och mår bättre! Jätteglad trots att jag vet hur svårt och bökigt det kommer vara att hitta saker man kan äta..Jag ska utomlands i 6 månader nämnligen. Men det ordnar sig...

Det jag egentligen undrar är tre saker.

1. Är öl helt fritt från vete? Att det kan finnas små mängder gluten från de spannmålen man gör öl av vet jag, men hur är det med kontaminering från vete?

2. Är oatly och andra havrebaserade produkter som utger sig från att vara producerat av "renaste havre" fria från vete? Jag har nämnligen för mig att jag blivit lite konstig av att ha ätit oatly som ersättning för grädde i mat. Vanlig havre kan innehålla upp till 5% andra spannmål har jag hört!?

Är det ren havre eller kontaminerad havre produkterna är baserade på?

3. Fruktos- och glukossirap i tex godis ska ibland kunna innehålla gluten vad jag vet. Hur är det med vete? Finns det ämnen/tillsatser som "gömmer" vete och där man inte ser ordet vete med fast det borde vara det?
I annat än godis också...
Jag skulle vilja få reda på allt om vad som brukar innehålla vete, som inte är uppenbart. Godis i allmänhet? Brukar vete vara en del-ingrediens?

En sak till...
Av vete blir jag trött, hängig, orolig i magen men får inte några direkta attacker. Men äter jag snabbt eller mycket när magen är belastad av vete sedan en tid kan jag reagera starkt på vad som helst. Utan vete verkar magen lite stabilare.

Men av att äta havre (inte ren havre utan vanlig) brukar jag känna mig väldigt uppsvullen och "äcklig". Brukar inte kännas så direkt av vete utan mer under en längre tid kan magen bli svullen. Havret verkar spänna ut magen direkt. Kan det möjligtvis vara att jag inte tål havre heller? Eller är det vete i en kombination med att havregryn "sväller" som gett mig känslan?

Är man "allergisk" är man ofta det mot flera saker vad jag förstått. Jag är mot, pollen, hund, vete, mjölk.
En viktigt fråga nu...Om man sedan tidigare är allergisk, är det lättare att utveckla fler allergier om man tex: äter för mycket av en speciell sak eller utsätter sig mycket för ett ämne? ELler är en allergisk person lika lite "mottaglig" som en normal person?


Vet att det blev mycket att läsa men kan du bidra med erfarenhet så uppskattas det mycket!

Mvh Emil

Veteintolerant eller liknanade!  skrevs november 2007

  Arne    
En ska till...

Vilka mjölsorter kan jag äta om det handlar om en ren veteintolerans/allergi?

Är allt annat än rent vetemjöl ok? Bovete, Dinkel, guranakärnmjöl, etc etc?


Skrevs november 2007

  Robyn    
Jag kan svara på några av dian frågor i alla fall! Oatley produkterna är inte fria från sppår av vete enligt bolaget själva- alltså finns det veteprotein i dem.
Är du vetproteinallergiker så är alla produkter som det står naturligtfria från gluten fria från veteprotein. Sempers mjölmixer tex, majsmjöl, rismjöl, potatismjöl mfl är rena. Kornmjöl mals i samma kvarnar som vete liksom råg.
Lycka till Cicci


Skrevs november 2007

  Robyn    
.. jo och testa soja produkter istället för mjölken, få vuxna är soja allergiker så det brukar gå bra.
Cicci igen


Skrevs november 2007

  Arne    
Ok det gäller alltså för mig att testa hur känslig jag är. Om oatly innehåller spår av vete kanske det är ok ändå. Har när jag mått dålig ätit "ren" vete i form av vetestärkelse i glutenfritt bröd etc.

Tack för svaret och jag hoppas på fler svar angående mina andra frågor!

Skrevs november 2007

  Liselotte    
Hej Emil. Min dotter är VÄLDIGT känslig mot vete, råg och korn, men Oatleys produkter klarar hon, däremot inte ICA´s Solhavre! (vilken enligt ICA innehåller samma saker som Oatleys...) Vad det gäller vete i t.ex godis så kan allt som heter glykossirap eller stärkelsesirap eller modifierad stärkelse innehålla vete (enl. livsmedelsverket så tror jag att dom måste skriva ut om det innehåller vete, men det gör dom inte alltid...), det enda tipset jag kan ge är att ringa runt till alla olika företag och fråga vad dom har i sina produkter och även efter man gjort det, prova med lite i taget och bara en sort åt gången så att du hittar "säkra" sorter för dig! Lycka till!

Skrevs november 2007

  Liselotte    
...glömde en sak... de andra mjölsorterna du nämner tror jag inte är OK, enligt vår dietist är alla mjölsorter (utom de glutenfria förstås) "smittade" av vete!

Skrevs november 2007

  Lisa    
bovete och guarnkärnmjöl (som brukar finnas i glass är glutenfria!! dock inte dinkel

Skrevs november 2007

  Arne    
Glöm detta med glutenfritt. Nästan allt som är glutenfritt och inte naturligt glutenfritt verkar innehålla vetestärkelse och är därför inte ok för mig!

Någon som vet vilka mjölsorter som är ok för veteintoleranta/allergiker?
Är allt som har namnet vete i sig släkt med vete och därför inte ok eller är det vara det rena VETEmjölet som vi kallar det som ger problem?

Ok hur är det med öl? Malt som finns i öl kan innehålla vete? Är det extremt små mängder vi snackar om eller hur noga ska man vara med det?Skrevs november 2007

  Katarina    
Hej.
Dinkel ska du abosolut inte äta om du är veteallergiker. Det är en vetesort.


Skrevs november 2007

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej!
Jag upptäckte för några år sedan (som vuxen) att jag inte tål laktos och vete. Äter jag någon av dessa, eller båda, blir jag dålig i magen på alla möjliga olika sätt. Har också noterat att de i någon mån motverkar varandra, så i början när jag tog bort det ena (mjölkprodukter tex) så upplevde jag ingen förbättring eftersom mina vete-symtom blev värre. Så det var inte förrän jag tog bort allt spannmål och all mjölk samtidigt som jag kom på vad det var. Sedan har jag gradvis lagt tillbaka det ena efter det andra och kommit fram till att det är laktos och vete som är problemet. Kan också nämna att symtomen blir värre av alkohol.

I början tog jag bort allt där det stod vete (eller vetestärkelse förstås), däremot inte glukossirap och soja eftersom jag inte visste att det innehöll vete. Såg då att jag reagerade även på mycket små mängder.
Efter ca två år provade jag att äta saker med spår av vete eller mjölk, vilket gick bra, och nu efter tre år så klarar jag att någon gång då och då äta tex sås redd med vetemjöl eller 2-3 rutor med mjölkchoklad. Så det verkar som att känsligheten går ner lite om man i allmänhet äter rätt saker. Skulle jag dock äta saker med spår av något flera dagar i rad så blir magen dålig och det kan ta flera dagar eller en vecka innan den repar sig. Speciellt om jag druckit alkohol någon/några av dessa dagar dessutom.

Vad gäller mjölsorter så går det fint för mig att äta Sempers mjölmixer, Schär mjölmix, majsmjöl och sådant som är naturligt glutenfritt, dvs inte innehåller vetestärkelse. Tyvärr är ju många glutenfria produkter gjorda av vetestärkelse, och detta är man inte medveten om på restauranger etc, så man ska vara väldigt försiktig med att äta det de säger är vetefritt om de inte kollar en extra gång på förpackningen av tex brödet att det är ok.
Likadant med övriga glutenfria produkter, står det inte vetestärkelse på innehållsförteckningen så brukar jag kunna äta det.

Vad gäller vanliga bröd så är det många knäckebrödssorter som är gjorda endast på råg, så de går bra. Se upp bara så det inte står rågsikt, för det är till 60% vete. Finska hembageriet har någon enstaka sort mjukt rågbröd (tror det heter Efterugnsbröd) som inte innehåller vete. Hittills har jag inte hittat någon annan sorts rågbröd som är vetefritt.

Bovete har jag inte provat, men enligt uppgift ska det vara en helt annan typ av växt, råkar bara heta vete, så det borde inte vara något problem. Tänk på att pasta, dinkel, bulgur och couscous också är gjorda av vete, det är få bland restaurangpersonal som verkar veta om det.

Så mitt bästa tips är att vara väldigt strikt i början, och så småningom börja prova saker som kan innehålla spår av något.

Skrevs februari 2008

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicBästa chokladbollarna?anna_winer210 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade