Hej där. Ny mjölkallergiker.

Hej där. Ny mjölkallergiker.

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Mjölk och laktos ››
Av    Hej där. Ny mjölkallergiker.
  Gästkonto    

Hej där. Ny mjölkallergiker.


Hej!

Jag har under ett och halvt år havt mycket stark reflux, som lätt till t.ex svullen hals, bröstsmärtor och feberlika symptom (ja, det var rejäl reflux, inte bara halsbränna). Jag har gått på massa medeciner och till och med på den starkaste dosen blev jag inte helt bra. Gastroskopi visade inga betydelsefulla problem med magmunnen, detta var mycket förvirrande.

Till slut fick jag samtala med min fjärde läkare och hoppades få svar. Han rådde mig att testa för komjölksallergi (alltså inte laktosintollerans). Jag trodde inte det skulle hjälpa men testade mest för att få det överstökat.

Första veckan kännde jag ingen skillnad men sedan, ungefär efter två veckor, märkte jag stor skillnad. Jag insåg då att mjölk inte skulle ingå i mitt liv mer.

Nu har det gått ungefär en månad. Jag mår mycket mycket bättre, men har lindrig reflux (mycket bättre än förrut). När jag råkat fått i mig mjölk har jag märkt av det direkt och har även fått nya symptom av detta som svullen mage.

Jag som ny till detta har några frågor!

*Hur lång tid kan det ta tills alla symptomen försvinner helt och hållet? Min läkare sa att det kunde ta några månader tills magen helt återhämtat sig.

*Nyligen fick jag åka till akuten pga av en migränattack. detta har jag aldrig haft innan, även om jag ofta lidit av huvudvärk. Kan detta vara kopplat till allergin?

*Hur är det egentligen med vegetabiliskt fett? Kan jag vara säker på att detta är mjölkfritt om det är ett stort, kännt märke?

*Jag ska resa till både Uganda och Portugal och skulle vara jätteglad om jag fick några generella restips.


tack så jättemycket!

Hej där. Ny mjölkallergiker.  skrevs juni 2008

  Helle    
Din läkare har rätt i att det kan ta flera månader innan magen läkt helt och hållet. Det är så för mig. Det tar två veckor för mig att bli av med magvärken och sedan ytterligare veckor eller månader innan alla sår läkt ihop helt.

Med migränen kan jag inte svar på om det är kopplat till allergin eller ej. Men har själv en lättare form av det

Vegetabiliskt fett SKA vara mjölkfritt, däremot så KAN vegetabiliskt margarin innehålla mjölkprotein så jag brukar inte köpa produkter som innehåller sånt om det inte i klartext står mjölkfritt vegetabiliskt margarin.

Nu har ju jag "bara" varit på Fuertuventura men kan lugna med att det är i norden vi använder såhär mkt mjölkprodukter i matlagningen. Vi var utomlands en vecka och jag hade inga problem alls. Översättningskort är skitbra att ha. Både på engelska och det på aktuella språk landet man ska till använder. Är du medlem i Svenska Celiakiförbundet? De har färdiga översättningskort man kan ladda ner från nätet, annars kan man säkert leta reda på något om man googlar eller så får du helt enkelt sätta dig ner med listan över vad som innehåller mjölkprotein (för jag hoppas du fått en sådan av läkaren eller en dietist) och själv översätta.

En sak som kan vara bra att veta. En del läkare säger att laktos som finns i mediciner är mjölkproteinfritt, detta stämmer inte MEN den mängd som är kvar är så liten så den nästan inte finns men är man jättekänslig så kan man reagera även mot den pyttelilla mängden. Jag gör det och fick detta bekräftat av en väldigt bra allergiläkare.

Skrevs juni 2008

  Gästkonto    
Tack så jättemycket för hjälpen Helena!

Vad det gäller vegetabiliskt fett, verkar jag göra rätt isåfall. Det jag gör för tillfället är att inte köpa någonting där det står vegetabiliskt margarin (bara om det deklareras mjölkfritt) men vågar lita på etablerade märken där det deklareras som vegetabilisk olja eller fett. Det är det tipset jag fått innan.

Jag förbeder mig så mycket som möjligt för resan, det är en ny erfarenhet att resa med en sån restriktion. Jag har ringt flygbolagen och ordnat så jag fått veganmat, på plats ska det nog inte vara så jättesvårt pga att jag bor hos släkt i båda resemålen. Det kan dock bli svårare i framtiden, om man åker till ett land där man inte känner någon. Det är inte så jättelätt att hita översättningar på vassle t.ex! Men om man äter ute och dem lagar maten från scratch, ska det nog inte vara något problem. Svårare blir att handla i matbutiker utomlands hmm... Ska dock inte vara svårt i uganda då dem talar engelska, har översättning på allt till engelska. Jag tänkte även ta med mig ett par paket rismjölk till båda resemålen, dem har ju så lång hållbarhet!

Och ja, såklart fick jag en lista av läkaren på exakt vad jag ska undvika. sen har jag läst på lite själv.

Jag handlade faktiskt nyligen medecin (pollenallergi) och jag såg att det var laktos i. I listan jag fick av läkaren stod det att laktos i medecin ska vara fritt från mjölkprotein, men jag tog det säkra före det osäkra för det fanns ju laktosfri pollenmedecin. Det finns alltid alternativ.
Skrevs juni 2008

  Helle    
Det är just det som är så knepigt. Jag har fått höra olika saker av olika läkare, den allergiläkaren jag fick träffa senast sa att det finns ingen helt mjölkproteinfri laktos, inte ens medicinsk. Men att mängden som sagt var är nästan obefintlig. Men om medicinsk laktos är helt ren från mjölkprotein så är jag inte bara mjölkproteinalergisk utan även oerhört laktosintolerant eftersom jag blir sjuk av den där pyttemängden. de mjölkproteinallergiker jag personligen känner tål inte medicinsk laktos men det finns många som gör det. Det finn sju dessvärre bara ett sätt för dig att ta reda på om du tål det eller ej. Jag läste på en pollenmedicin som var ny och den fanns det ingen laktos i. Har dock inte provat den själv och minns inte namnet på den naturligtvis *suck på mig*

Skrevs juli 2008

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicAllergi nyAgneta03 dagar
New TopicSymtom nyAgneta24 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade