Orkar inte!

Orkar inte!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Orkar inte!
  t0tta    
Det står ju klart och tydligt i informationen att Glaktozym inte botar sjukdomar eller är till för folk med allergi eller kroniska sjukdomar (glutenintolerans).

För övrigt måste jag slänga in en känga till nötet som skrev att man inte får tycka det är jobbigt att tvingas lägga om hela sin kost över en natt... Och sen hålla det så resten av livet. Prova själv, och se hur kul det är. Har du varit glutenintolerant i hela ditt liv, så vet du inte vad du snackar om, för du har aldrig fått äta mat med gluten och vet alltså inte vad det innebär att tvingas byta ut nästan allt du tycker om.

Skrevs mars 2011

  Helle    
Jag får också den där hopplösa känslan emellanåt, särskilt om jag ska äta ute. Nu är jag mjölkproteinallergiker, jag får jätteofta laktosfritt om jag äter ute och så blir jag sjuk. Lösningen jag har hittat är för mig att de få ställen jag VET att jag kan äta på, dit går jag och knappt någon annanstans. Jag har fördelen att kunna gå på veganställen och äta eftersom jag då vet att det finns mat som är helt fri från djur=den är garanterat mjölkfri.
Oftast är det när jag är iväg med jobbet som det blir fel. Det är så oerhört frustrerande och emellanåt blir jag så trött på min allergi så jag knappt vet var jag ska ta vägen. Det var inte mycket till tröstande ord men du ska veta att du är inte ensam.
Det enda tips jag kan ge dig är att leta runt på internet, kika på celiaki.se och försök hitta tips på ställen du kan äta när du ska äta ute, där personalen VET vad de håller på med. Enligt mig borde det vara obligatoriskt för ALLA som ska jobba med att servera mat, fikabröd etc att lära sig om åtminstone de vanligaste allergierna och intoleranserna så de slipper göra folk sjuka i onödan i ren okunskap vilket ju skapar obehag både för den allergiske/intolerante men även personalen kan tycka att det är otroligt jobbigt om de råkar göra någon sjuk. De flesta som råkat göra min kropp illa på detta sätt har verkligen bett tusen gånger om ursäkt, men det hjälper ju inte mycket när man sitter på en kurs med en mage som mullrar som ett åskoväder och krampar så man helst vill lägga sig i fosterställning på golvet.


Skrevs januari 2013

  Helle    
Jag har haft min diagnos sedan jag var 12, men jag blev mjölkallergiker redan som två-åring. i tio år mådde jag illa 24-7-365, jag hade magsgjuka minst en vecka varje månad och när jag var 12 år gammal vägde jag som minst 21kg. Det vägde min brorson när han var tre. Mina knän var bredare än låren. Jag hade aldrig någon energi utan satt bara inne och läste. Hade inte den där vikarierande läkaren sagt de tre magiska orden Du är mjölkallergiker! så hade jag varit död nu, antingen av näringsbristen, min kropp kunde inte ta upp någon näring eftersom den hela tiden jobbade på högvarv för att jobba med giftet jag åt flera gånger varje dag, eller så hade jag till slut begått självmord eftersom jag inte orkade längre. Den där kvällen var det livet eller döden det gällde för mig och som tur var fanns den där läkaren där som hjälpte mig tillbaka till livet. Att jag haft diagnosen i 18 år nu gör inte att jag emellanåt tröttnar ur rejält på den. Alltid behöva vara den som ska krångla med maten, inte kunna gå och fika var som helst, bli illa behandlad av oförstående och okunniga människor osv osv osv. Det ÄR okej att bli trött på skiten ibland. För även om jag ju hellre lever mjölkfritt och slipper rasa i vikt, må illa, spy, ha magkramper osv så blir jag fruktansvärt trött på det ibland.

Skrevs januari 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Du som startade tråden - hoppas du mår bättre idag och inser att många andra också känner som du. Har du provat naturligt glutenfritt? Många mår ju fortsatt dåligt pga den glutenhalt som finns i vetestärkelse. Det har hjälpt oss att må bättre att utesluta all vetestärkelse... Lycka itll!

Skrevs januari 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Tänkte tipsa om psylliumfrön för att hålla magen igång. Man tar lite och lägger i blöt på kvällen och dricker på morgonen. Tar ett par darinnan man märker skillnad. Fröna är även rika på omega 3 och smakar ingenting.

Skrevs januari 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Tänkte tipsa om psylliumfrön för att hålla magen igång. Man tar lite och lägger i blöt på kvällen och dricker på morgonen. Tar ett par darinnan man märker skillnad. Fröna är även rika på omega 3 och smakar ingenting.

Skrevs januari 2013

  lovisa    
Det är bara att kämpa på jag fick gluten när jag var 2 ,så jag har haft gluten i 10 år

Skrevs maj 2013

  Helle    
Det ÄR ok att emellanåt rasa samman och vara jättearg pga sina födoämnesallergier/intoleranser. Jag själv är mjölkproteinallergiker och var och varannat ställe man försökte äta eller fika på ute tror jämt att jag är laktostintolerant så de gör laktosfri mat till mig men som innehåller mjölkprotein och så blir jag sjuk. Detta har lett till att jag går ENBART till de ställen där jag vet att de har koll inte bara på vad mjölkprotein är utan också vad de har i maten. Varit på flera ställen och sagt till klart och tydligt det får inte finnas någon form av mjölkprodukt, inte mjölk grädde smör osv osv osv men ÄNDÅ får man fel, oftast är det när jag är iväg med jobbet. Det spelar ingen roll att jag själv pratar med kocken, det blir ändå fel nästan varje gång. I år har vi haft fyra aktiviteter där vi fått cateringmat. VARJE gång har det blivit fel, en av gångerna struntade tom kocken i vad jag sa. Det har gått så långt så att hädanefter om vi ska ha cateringmat så ska jag få gå och köpa mat någon annanstans och ta med mig så jag vet att jag kan äta det jag äter.
Det är fruktansvärt frustrerande och man blir ju så förbaskat hämmad. jag kallar tom mig själv för rörelsehindrad - jag har ju inte fel på benen och armarna, ingen förlamning men min allergi förhindrar mig att göra vad jag vill så jag ser mig själv som rörelsehindrad när jag ska ut och äta.

Är du med i svenska celiakiförbundet? Där har jag fått mycket tips odyl och naturligtvis härinne också, hitta ställen du kan äta på och gå dit, även om det kan bli trist i längden att gå till samma ställen varje gång, men ibland är det värt att slippa hålla på och krångla.

Skrevs november 2013

  Kajsa    
Jag håller med till 100%.
Har haft gluten sedan jag var 2. Och jag hatar det. Ibland vill jag bara gråta för att alla andra får äta god mat som man blir mätt på.
Ingen verkar heller ta tag i det och försöka göra något åt det, eller göra god mat heller för den delen. Den glutenfria maten som finns nu har funnits jätte länge och nästan allt smakar likadant.
Jag blir så trött!
Jag hatar mitt liv med gluten!


Skrevs augusti 2014

  Kajsa    
Påtal om den där tabletten många skrev om i början på forumet, 2009.
Det är nu år 2014 och fortfarande finns det ingen tablett eller något som hjälper oss.
De bryr sig helt enkelt inte eftersom det finns mycket allvarligare sjukdomar. Och det är jag fullt medveten om, men de kan iaf försöka komma på något.
Jag har haft gluten i över 10 år och jag vet inte hur många gånger jag hört någonstans att de kommer komma någon tablett, eller medicin som botar gluten. Jag blir lika glad och fylld med hopp varje gång. Men sedan ett eller två år senare. Har de fortfarande inte kommit ut något mot gluten


Skrevs augusti 2014

  catharina    
Det finns många restauranger som verkligen VILL hjälpa när man inte tål att äta allt. Men det bästa är om man kan förbereda dom i god tid så att de hinner kolla upp innan du kommer dit. Jag vet att det kanske inte är det första man tänker på när man är 16 år och impulsiv, men med tiden så blir det lite lättare att planera ;) Gillar du asiatisk mat tror jag det blir lite lättare, eftersom de ofta använder potatismjöl när de reder sina såser, och inte vetemjöl som vi gör med svensk mat. Jag har en dotter som är mjölkproteinallergisk, och jag har ofta ofta bett att få läsa på påsar, paket och kryddburkar. När man inte tål all mat så ska man tillåta sig att vara "jobbig". För det är din hälsa det handlar om. Ofta är det ren okunskap och därför osäkerhet hos personalen i restaurangen. Men om du ber att få kolla ingredienserna så är ju det ett sätt för dom att få hjälp, och de slipper vara rädda för att råka ge dig fel mat. Kolla även om din mat tillagas i närheten av någon mjölmat, så att det inte råkar flyga mjöl i luften. I fall att du är extremt känslig. Det händer väldigt mycket inom allergi/intolleransmat nu, har förbättras väldigt mycket de senaste 10 åren. Och det är ju positivt. Men försök planera och förbereda restaurangpersonal så mycket som det bara går. Kanske lämna in information som de kan läsa och lära sig av? Det underlättar både för dom och de som kommer dit och äter senare. Blir du bra bemött på ett matställe, tala om det och kanske tala om det i medierna så de känner att de gör ett bra jobb. Då vill de fortsätta jobba för att det ska vara en bra restaurang för allergiker.

Skrevs oktober 2014

  Stefan L    
Intressant tråd. Ett konstaterande. Några mirakeltabletter för folk med celiaki verkar fortfarande inte finnas år 2022. :-)
Fick min diagnos vid 51 års ålder. Har resa som största passion och har rest i 31 år rätt mycket. Blev lättad över diagnosen men sedan kom det här som som bi beskriver om att tillvaron rasade och så vidare. Som någon skrev. Tillåtet att känna så från och till. Det viktiga är att man inte känner hopplöshet hela tiden. Jag bestämde mig rätt snabbt att inte låta denna sjukdom ta ifrån mig min passion, men insåg också rätt snabbt att mitt resande som är rätt så äventyrligt inte kommer att bli som förut längre. Jag kan idag glädja mig åt allt jag hann göra innan det blev så här. Åkte nästan direkt till Mexiko efter att ha blivit mycket bättre redan efter ett par veckors försök till glutenfrihet. hade diarré i 3 månader innan och var på väg att ställa in resan. Magproblem ett par år som hade eskalerat och ingenting hittades i undersökningar (även blodprov) tills gastroskopin genomfördes.
Har nu nu varit på 3 resor med celiaki. Mexiko, Nederländerna och Italien/San Marino. Det har gått bra men är lite frustrerande ibland. Dessa 3 länder tillhör nog bland de bättre/lättare. Jag åker att åka till mycket besvärligare länder framöver. Vi får se hur det går. Men jag tänker inte ge upp så lätt. Trevligt att skriva av sig lite här.
Jag vet inte om det är tillåtet att göra reklam, men jag gar en egen resesida där jag skriver om mina resor. Oftast live. Lägger inte ut länken här och nu. Ny resa på gång inom kort. Öl och bröd är det jag saknar mest hittills så här närmare ett år in med celiaki!


Skrevs oktober 2022


Sandra W
   
Hej Stefan

Tack för din berättelse, det är helt klart inte lätt alltid men viktigt som du säger att ändå försöka. På nåt sätt brukar det finnas vägar och lösningar ändå om man har lite tålamod.

Vad kul med dina resor, säkert har du massa bra tips för restuarangguiden här på allergimat? :)
(och jag är nyfiken på länken till din blogg)


Skrevs november 2022

  Stefan L    
Hej, lite stressigt just nu. Påbörjar resa till Mexiko inom kort.
Jag har dåligt med tips än så länge på restauranger (om det är Sverige vi talar om). Jag har mest försökt hålla mig flytande sista året. Lagat mat själv nästan varje måltid. Lagade mat mycket innan diagnos men nu är det ännu mera. Ska försöka utforska min egen stads matutbud mer med tiden.
Lägger in länken till min sida. Mer en egen dagbok för min resor. Kan vara intressant för någon enstaka person kanske. Är det inte tillåtet får moderator ta bort den.
www.stefansresor.se


Skrevs november 2022

  …. �    
Jag känner igen i det du och många här skriver. Är en kille på snart 30år.

Har vuxit upp utan att ha vetat om att jag inte kunnat äta gluten i stort sett hela mitt liv. Vuxit upp med kognitiva svårigheter, depressioner (som jag inte visste om att ha haft), ledvärk, knakande leder, testosteron brist och massa annat..

Man mår mycket bättre helt klart men den sociala delen med glutenkänsligheten så har det förstört mitt liv, kan i stort sett inte äta på de flesta restaurangerna då det finns alltid en risk att man blir sjuk oavsett vad man säger så finns risken där att man blir sjuk..

När ens symptom är att man får ledvärk som får en att bli sängliggande, djup depression (med självmordstankar), diarréer, panikattacker och känselbortfal i ansiktet o andra delar i kroppen.

Äta hos vänner eller familj? Funkar om man tar med sig matlådor (jippi!). Men hur kul är det?

När man söker efter hjälp hos vården? Så säger de bara att det bara är att sluta äta det, som om det vore så lätt..

Men efter 3 år med kosten så känner jag mig piggare, starkare, och mer positiv inför framtiden då jag känner mig som en ny bättre människa trots det här negativa inlägget..

Skrevs december 2022

Sida 2 av 2    1 2
Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicLågproteinmix - Finax har slutat tillverkavita_lamm811 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade