Glutenintag vid infektion!

Glutenintag vid infektion!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Glutenintag vid infektion!
  Gäst K
(Gästkonto)
   

Glutenintag vid infektion!


Någon här som har läst sista nummret av Bulletinen från Celiakiförbundet?

Det är en forskningsartikel där i om infektioner och glutenintag.

Jag har hela tiden hävdat att jag tror att det är mitt "fel" att sonen blev glutenintoerlat. Han hade infektion i kroppen i 3 månader, fick penicilin, och det enda han åt var fullkornsvälling, mackor och smörgåsrån i nästan 3 månader.

När han sedan fick rör i öronen så var han fortfarande dåligt och det visade sig att han blivit glutenintolerant.

Nu visar forskning teken på att om man äter mycket gluten under tiden man har en infektion i kroppen så ökar risken för att utveckla denna sjukdom.

Stämmer det på er??? Mina misstankar har med andra ord stämt men jag har blivit avfärdad av hans läkare. Men nu finns det alltså forskning som stödjer detta.

Intresserad av fler erfarenheter.

Glutenintag vid infektion!  skrevs september 2009

  Kerstin (Kerstin)    
Det är inte ditt fel att din son är glutenintollerant.
Celiaki är en T-cellsmedierad reaktion mot gluten i vete, råg och korn. Det är en immuniologisk sjukdom på genetisk grund och ska jämföras med andra autoimmuna sjukdom. Andra autoimmuna sjukdommar är ex. insulinkrävande diabetes mellitus, thyroideasjukdom (struma) och reumatiska sjukdommar.
När en person med den felaktiga genen utvecklar celiaki avgörs av ett komplext samband mellan individens genetiska disposition och omgivningsfaktorer ex. kosten.
Jag är ammad i 2 år av min mamma. Har inte haft något överdrivet intag av gluten i unga år och jag drabbades av celiaki när jag var drygt 20 år. Min son som jag medvetet har smugit in gluten i kosten till sammtidigt som jag ammat honom (i 11 månader) blev diagnosticerad som 9 åring. Eftersom det är jag som lagar mat i familjen har vi alltid ätit mycket glutenfri mat. Min son har aldrig velat äta mjukbröd, pizza, palt m.m. och valt mitt glutenfria hårdbröd. Därför dröjde det till dess att han började skolan och åt skolmaten innan hans symtom tog fart. En del får inte sin diagnos förrän de är över 80 år.
Din son skulle med stor sannolikhet ha utvecklat sin celiaki någon gång under livet. Var glad att han har fått rätt diagnos.
Jag förstår att det kan vara omvälvande men jag hoppas att du kan sluta känna dig skyldig.
:) Kerstin


Skrevs september 2009

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej Kerstin och tack för ditt svar.

Jag kanske uttryckte mig konstigt. För jag vet att det inte är mitt fel, där av "" runt det ordet fel. Även med kunskapen jag har idag hade jag gjort precis likadant idag även om jag vet att det höjer risken för celiaki. Det jag menade var att kosten han fick under infektionen gjorde att hans kropp gav upp. Sen om han hade fått gluten senare i luvet eller inte vet vi inte... än iaf.

Men nu visar som sagt forskning att stort glutenintag under infektion kan ge celiaki. Det är ju väldigt lite vi vet än om celiaki. Varför, hur, vem, var och när är ju några av frågorna som de försöker svara på. Min son har haft sin diagnos i snart 6 år så detta är inte nytt för mig/oss. Men jag förljer forskningen som under dessa 6 år går med stormsteg. Precis som produktutvecklingen.

Jag blev väldigt till mig när jag läste den artikeln för när min son fick sin diagnos så fanns det inget som pekade på att kost+infektion på något sätt skulle påverka. Vilket det tydlien gör.

Tack för ditt svar och jag ber om ursäkt om jag uttryckte mig konstigt.

/Jessica

Skrevs september 2009

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicAllergi nyAgneta03 dagar
New TopicSymtom nyAgneta24 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade