Julmust igen - med varning!

Julmust igen - med varning!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Julmust igen - med varning!
  Kristina    

Julmust igen - med varning!


Har en glutenintollerant tjej och fick lite vibbar runt julmusten som hon gladeligen själper i sig. Började kolla runt genom att ringa. Krönleins/Tree Hearts ska INTE innehålla gluten.
OBS! ICA's egen julmust innehåller gluten!!!
Kan vi inte hjälpas åt och kolla upp de olika märkena och sammanställa? Om ni ringt något bryggeri/leverantör och fått svar på ena eller andra (innehåller eller ej) kan ni väl fortsätta på denna länk?
Här kommer det endast serveras Krönleins tills vidare!

Julmust igen - med varning!  skrevs december 2009

  Helena    
Hej!
Jag har Kjula Hembageri, naturligt fritt från gluten och mjölk. Har ringt samtliga bryggerier och fått till svar att all maltarom är basterad på korn. Det går att framställa det syntetiskt, men bryggerierna använder det de redan har. Enligt livsmedelsverkets prover går det ej att påvisa gluten. Jag sorterade direkt bort julmusten, då det numera står att maltaromen är baserad på korn, och då är den ju ej naturligt glutenfri. Fick tipset att använda Coca-Cola istället, vilket jag prövat med i år.
Hälsningar Helena


Skrevs december 2009

  Julia    
Jag tror precis som Helena, att alla julmuster görs på maltextrakt av korn. Sen refererar en del till livsmedelverkets tester när de säger att det är glutenfritt.
JAg dricker alla sorter, Men köper endast apotekarnes själv (eftersom jag gillar den) Men ingen är naturligt glutenfri.


Skrevs december 2009

  Kristina    
Svar från Carlsbergs bryggeri:
På livsmedelsverkets hemsida kan du läsa följande. www.slv.se om Julmust.
I julmust ingår bland annat aromämnen från malt eller maltextrakt. Malt kommer från sädesslaget korn som innehåller gluten. Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt julmust av olika fabrikat, men gluten har inte påvisats.
Det är hårda regler kring gluten. Eftersom vi inte själva testar gluten på våra produkter (endast på ölen Saxon) i vårt labb så får vi inte skriva att musten är glutenfri.

Svar från Sprendrups bryggeri:
Tack för din fråga. Vi gör inga egna mätningar av glutenhalt i vår must, men enligt vår leverantör av mustextraktet ligger glutenhalten under den nivå för vad som får kallas glutenfritt (20 ppm). På Livsmedelsverkets hemsida står följande: "Livsmedelsverket har vid flera tillfällen undersökt julmust av olika fabrikat, men gluten har inte påvisats."
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Allergi/Gluten-i-maltdrycker/
Hoppas du har fått svar på din fråga. I annat fall är du välkommen att återkomma till oss på Spendrups Konsumentkontakt.

Inte för att dessa svar ger så mycket just svar, men det är ju mer tveksamt om de inte rakt av kan själv säga att värdena ligger under eller över...
Här hemma blir det bara Krönleins julmust i år.

Skrevs januari 2010

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicBästa chokladbollarna?anna_winer28 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade