Gluten allergiker? undersökning.

Gluten allergiker? undersökning.

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Gluten allergiker? undersökning.
  Semester    

Gluten allergiker? undersökning.


Hej vi är tre tjejer som studerar på marknadsförings programmet vid Linne universitetet i Växjö. Just nu gör vi ett arbete som handlar om Glutenfria livsmedelprodukter och skulle behöva hjälp med att svara på några frågor. Vi hoppas verkligen ni vill vara med och får gärna läsa varandras svar här på tården och reagera utifrån dessa också. Mvh // Vanja, Malin och Gertrud
Allmänt
1 Hur påverkar glutenallergin ditt liv?

2 Är tillgången på glutenfria livsmedelsprodukter i livsmedelsbutiker tillräckligt idag? Varför/varför inte?

3 Vad saknar ni för specifikt i sortimentet vad det gäller glutenfria livsmedelsprodukter?

a.Finns det någon maträtt som ni avstår från idag p.g.a. er glutenallergi? Vilka?

4.Hur ersätter ni de ämnen som förloras genom en glutenfri diet?

5.Är det en avgörande faktor om produkterna är glutenfria eller naturligt glutenfria?

6.Om något oväntat sker och ni inte har med dig lunch/middag, hur löser ni måltiderna?

Fördjupat om portionsrätter och halvfabrikat

7.Vilka problem finns med att konsumera och hitta specifikt glutenfria portionsrätter eller halvfabrikat då det är ont om tid?

8.Vilket sortiment anser ni är bristfällig i livsmedelsbutiker vad det gäller halvfabrikat (stora förpackningar med lättlagad mat för mikrovågsugn eller spis, exempelvis köttbullar eller gratänger) och portionsrätter (både varma eller kalla portioner som räcker för en måltid)?

9.Om det fanns ett större sortiment av portionsrätter och halvfabrikat skulle ni kunna tänka er det som ett alternativ? Varför/varför inte?

a.Vid ja, i vilka situationer tror ni att det skulle konsumeras?

b.Vad skulle avgöra ert eventuella köp?

10.Är priset en orosfaktor och avgörande vid ett eventuellt köp?

11.Är tillgängligheten på glutenfria portionsrätter och halvfabrikat en viktig faktor?

12.Hur viktigt är det att de glutenfria portionsrätterna och halvfabrikaten innehåller bra ämnen, som exempelvis fibrer?

13.Hade intresset ökat mer om portionsrätterna finns i lättillgängliga och centrala livsmedelsbutiker (som Ica Nära, Konsum eller andra närlivsbutiker)?

14. Är det en viktig faktor att det tydligt visar vad portionsrätterna och halvfabrikaten innehåller (att exempelvis innehållsförteckningen står tydligt och med stor stil på förpackningen )? Varför/varför inte?

vi är väldigt tacksamma för svar!

Gluten allergiker? undersökning.  skrevs oktober 2010

  Linda    
1 Hur påverkar glutenallergin ditt liv?
Linda- Jag det blir massvis med tillfälle då jag får gå runt med enbart några frukter i magen när jag har mycket att göra. Dåligt utbud vad gäller färdiga mat samt tidsbrist är det inte bästa kombinationen.

2 Är tillgången på glutenfria livsmedelsprodukter i livsmedelsbutiker tillräckligt idag? Varför/varför inte?
Linda- Nej. Jag själv har många gånger funderat över då jag handlat varför är det så svårt att finna färdiga rätter som man behöver bara värma eller pastasallader med glutenfri pasta och dressing. Dessa skulle vara en perfekt alternativ för att stilla sitt hunger när man är på språng.

3 Vad saknar ni för specifikt i sortimentet vad det gäller glutenfria livsmedelsprodukter?
Linda- Som jag tidigare påpekat finns det ju inga snabba alternativ för en hel måltid.

a.Finns det någon maträtt som ni avstår från idag p.g.a. er glutenallergi? Vilka?
Linda- Kanske inte något specifikt maträtt. Det jag mest saknar är utbudet på konditoriprodukter.

4.Hur ersätter ni de ämnen som förloras genom en glutenfri diet?
Linda- jag själv försöker fylla det med vitaminer. Fast jag är lite dålig på det.

5.Är det en avgörande faktor om produkterna är glutenfria eller naturligt glutenfria?
Linda- Eftersom jag är även känslig på stärkelser ska det helst vara naturligt glutenfria produkter som erbjuds i en större skala.
6.Om något oväntat sker och ni inte har med dig lunch/middag, hur löser ni måltiderna?
Linda- Jag går oftast runt hungrig eller äter någon frukt. Fast detta känns inte som ett bra alternativ. Ibland blir jag bara hungrigare av att äta frukt och därför föredrar jag att inte äta något tills jag har möjlighet för "riktig" mat.

Fördjupat om portionsrätter och halvfabrikat

7.Vilka problem finns med att konsumera och hitta specifikt glutenfria portionsrätter eller halvfabrikat då det är ont om tid?
Linda- De mataffärer jag går till har väldigt begränsad sortiment och därför är jag ofta illa tvungen att gå till flera affärer eller åka längre bort för att hitta varor. Detta är tidskrävande förutom att det också blir dyrt.

8.Vilket sortiment anser ni är bristfällig i livsmedelsbutiker vad det gäller halvfabrikat (stora förpackningar med lättlagad mat för mikrovågsugn eller spis, exempelvis köttbullar eller gratänger) och portionsrätter (både varma eller kalla portioner som räcker för en måltid)?
Linda- det jag skulle vilja ha mer av är snabba, en portions förpackningar.

9.Om det fanns ett större sortiment av portionsrätter och halvfabrikat skulle ni kunna tänka er det som ett alternativ? Varför/varför inte?
Linda- Ooo... Ja. Det skulle föränkla min vardag väldigt mycket.

a.Vid ja, i vilka situationer tror ni att det skulle konsumeras?
Linda- när jag har väldigt mycket att göra eller vill/ orkar inte syssla med matlagning.

b.Vad skulle avgöra ert eventuella köp?
Linda- Priset självklart... Men jag måste ju också begränsa mig till naturligt glutenfria produkter. Det ska även vara mättande och inte någon "5 minuters" lösning.

10.Är priset en orosfaktor och avgörande vid ett eventuellt köp?
Linda- Ja, definitivt. De flesta glutenfria varorna är dyra.

11.Är tillgängligheten på glutenfria portionsrätter och halvfabrikat en viktig faktor?
Linda- Jag har inte tillgång till bil så det blir avgörande i mitt fall var varorna säljs. Det enda tillfället jag kan åka längre bort då jag har mycket tid för att åka kommunalt längre bort eller när min pojkvän besöker mig. Då har jag möjlighet att åka bil och handla.

12.Hur viktigt är det att de glutenfria portionsrätterna och halvfabrikaten innehåller bra ämnen, som exempelvis fibrer?
Linda- Hmmm.. Jag bryr mig inte så mycket om fiber. Det blir ganska mycket juicer samt frukt som t.ex. plommon. det får räcka med.

13.Hade intresset ökat mer om portionsrätterna finns i lättillgängliga och centrala livsmedelsbutiker (som Ica Nära, Konsum eller andra närlivsbutiker)?
Linda- Ja. Då kan det vara lite högre priser på varorna kännas mer acceptabla med.

14. Är det en viktig faktor att det tydligt visar vad portionsrätterna och halvfabrikaten innehåller (att exempelvis innehållsförteckningen står tydligt och med stor stil på förpackningen )? Varför/varför inte?
Linda- Detta är en oerhört bra idé. Jag har dålig syn och det har hänt att jag missat att läsa någon rad för att senare upptäcka att varan innehöll ämnen jag inte kan äta. Ibland skrivs det olika varningar om att "produkten kan innehålla spår av..." och det inte är skrivet under innehållsförteckningen. De står på helt andra ställen på förpackningen.


Skrevs oktober 2010

  Gäst K (Gästkonto)    
1 Hur påverkar glutenallergin ditt liv?
* Reser mycket i jobbet och det har blivit mer komplicerat, framför allt vid utlandsresor är det svårt. Känner även begränsningar vad avser utlandsresor privat. Lite socialt begränsande också, när det bjuds på fikabröd mm på jobbet blir man ofta utan (unga tjejer är betydligt mer omtänksamma och insiktsfulla är killar eller äldre medarbetare:))Slutligen har jag allmänt mer ont i magen, och tål inte kaffe, alkohol, laktos mm på det sätt jag gjorde tidigare.

2 Är tillgången på glutenfria livsmedelsprodukter i livsmedelsbutiker tillräckligt idag? Varför/varför inte?
* Tycker att det är OK. Jag bor på en liten ort men hittar det jag behöver.

3 Vad saknar ni för specifikt i sortimentet vad det gäller glutenfria livsmedelsprodukter?
* Jag skulle vilja ha en tydligare märkning på "vanliga" matvaror huruvida dessa innehåller gluten eller ej. Vissa tillverkare av bl.a. korv gör aktivt den märkningen, men annars får man själv gissa sig till vad som finns i de olika tillsatserna...

a.Finns det någon maträtt som ni avstår från idag p.g.a. er glutenallergi? Vilka?
* Pizza och kebab. Det mesta har annars kunnat ersättas med substitut (quinoa istf bulgur mm; det som jag mest saknar är "färdigförpackad" pytt i panna eftersom jag tror att de använder smaksättningsmedel med gluten i.

4.Hur ersätter ni de ämnen som förloras genom en glutenfri diet?
* Äter inga extra tillskott eller så, utan räknar med att klara mig på en varierad kost.

5.Är det en avgörande faktor om produkterna är glutenfria eller naturligt glutenfria?
* Nix.

6.Om något oväntat sker och ni inte har med dig lunch/middag, hur löser ni måltiderna?
* Ad-hoc. är man i någon medelstor stad i Sverige så har ju alla hamburgerkedjorna glutenfritt, och många resttauranger ock kaféer kan också ordna. Annars får det bli att köpa på sig lite blandade grönsaker, makrill på burk mm från ICA. Utomlands är det jävligt struligt; England är OK, men exv. Danmark är helt hopplöst..


7.Vilka problem finns med att konsumera och hitta specifikt glutenfria portionsrätter eller halvfabrikat då det är ont om tid?
* Se ovan, det är inte så lätt att tyda märkningen, och det finns ju olika bud om glukossirap, maltodextrin och annat som gör att man tvekar. Undviker halvfabrikat mm så mycket det går.

8.Vilket sortiment anser ni är bristfällig i livsmedelsbutiker vad det gäller halvfabrikat (stora förpackningar med lättlagad mat för mikrovågsugn eller spis, exempelvis köttbullar eller gratänger) och portionsrätter (både varma eller kalla portioner som räcker för en måltid)?
* Se ovan, det borde inte vara så svårt att få till pyttipanna utan tillsatser...

9.Om det fanns ett större sortiment av portionsrätter och halvfabrikat skulle ni kunna tänka er det som ett alternativ? Varför/varför inte?
* Ja, fast i begränsad omfattning.

a.Vid ja, i vilka situationer tror ni att det skulle konsumeras?
* Efter hämtning på dagis/skola när alla är trötta och griniga skulle det vara skönt att i bland kunna få i hop någonting snabbt som alla kunde äta tillsammans.

b.Vad skulle avgöra ert eventuella köp?
*Kombination av gluten och övrigt näringsinnehåll

10.Är priset en orosfaktor och avgörande vid ett eventuellt köp?
* För många är det nog det. jag har turen att ha ett jobb med relativt bra inkomst och funderar inte så mycket på det.

11.Är tillgängligheten på glutenfria portionsrätter och halvfabrikat en viktig faktor?
* Inte jätteviktig.

12.Hur viktigt är det att de glutenfria portionsrätterna och halvfabrikaten innehåller bra ämnen, som exempelvis fibrer?
* Viktigt

13.Hade intresset ökat mer om portionsrätterna finns i lättillgängliga och centrala livsmedelsbutiker (som Ica Nära, Konsum eller andra närlivsbutiker)?
*Ja

14. Är det en viktig faktor att det tydligt visar vad portionsrätterna och halvfabrikaten innehåller (att exempelvis innehållsförteckningen står tydligt och med stor stil på förpackningen )? Varför/varför inte?
* Ja, det är viktigt, jag känner mig fortfarande osäker på vad som finns i olika tillsatser, kryddmixar och annat.

Skrevs november 2010

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New Topicveterisk ICA återkallar ICA Risotto med... nydietist01 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade