Ny med celiaki

Ny med celiaki

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Ny med celiaki
  Lisa    

Ny med celiaki


Hej! Jag behöver hjälp och vet inte vart jag ska vända mig. Fick veta i veckan att jag har celiaki och det var såklart skönt att veta vad som var fel på mig, men nu börjar jag inse hur mycket saker som innehåller gluten och det känns extremt.

Jag bor inte i Sverige, annars skulle jag väl fått prata med en dietist, men jag flyttade nyligen till österrike. Jobbar som au pair och har inte råd med sjukförsäkring så jag har bara en olycksfallsförsäkring och jag tror inte att den täcker möten med specialläkare... I vilket fall som helst har jag ingen aning om var jag skulle börja någonstans, eller vart jag ska vända mig. Men jag undrar om det är något jag har brist av, för jag är trött hela tiden (sover middag varje dag för att orka), jag har inte haft mens på flera månader och ibland kan jag känna mig yr och bli tvungen att sitta ner för jag tror att jag ska svimma. Har någon varit med om liknande problem?

Jag har varit vegetarian i flera år, hur är det att vara vegetarian och ha celiaki? Jag äter Mitt Val vegetarian som innehåller B12, B6, järn och lite andra mineraler och vitaminer. Vad är risk att man får brist av?

Jag känner mig helt vilsen och vet inte vad jag kan äta längre, äter sojamjölk och cornflakes hela tiden men sen kunde tydligen cornflakes innehålla spår av gluten också.. Vad innehåller INTE spår av gluten? Min tyska är inte så bra och jag kan inte läsa innehållsförteckningarna i mataffärerna ordentligt, står med ett lexikon i typ tre timmar varje gång jag ska gå och handla. Är stärkelse något som innehåller gluten? Är choklad för det mesta okej eller inte? Jag vill helst slippa leva på grönsaker men nu är det nästan det enda jag köper. Vad kan man äta till frukost? Köpte något glutenfritt "bröd" som ser ut som små kex och smakar kartong, men jag kan inte köpa en liten limpa som ser ut som bröd när det kostar 70kr.

Jag googlar som en galning och det verkar bara vara mer och mer saker som kommer upp. Blev helt chockad när jag läste att det tydligen kan vara så känsligt att man inte kan dela smörkniv. Hur kan man någonsin veta vad som är okej egentligen? Till exempel så finns det en hälsokostaffär i närheten som säljer glutenfritt bröd, men det ligger i en bröddisk tillsammans med vanligt bröd. Går det bra att äta eller inte?

Det var många frågor så feel free att bara svara på någon av dem, uppskattar verkligen alla råd jag kan få.

Ny med celiaki  skrevs april 2011

  Gäst K (Gästkonto)    
Hejsan. Jag har viss erfarenhet av celiaki. Det där med smörkniv är det nog ganska individuellt, det beror på hur känslig du är. Det bästa är att testa dig fram. Du får dock titta efter smulor osv.
Och det där med bröd, så borde det vara lugnt så länge de ligger i sina plastpåsar.


Skrevs april 2011

  Nina    
Jag delar absolut inte varken smörkniv eller smörbytta med andra som äter "vanligt" bröd. Jag blir sjuk direkt. Räcker med en enda liten smula så blir jag dålig. Inte heller äter jag bröd som delat bricka eller uppläggningsfat med "vanligt" bröd. Minsta lilla dom har tagit i varandra eller legat på "vanliga" smulor och lika där, jag blir direkt sjuk.
Lite tips till frukost, jag brukar göra smoothies på 1 dl valfria bär (typ jordgubbar och blåbär är stor favorit), 1 dl mjölk (man kan ta en liten skvätt till) och 1½ msk florsocker. Till det något frukt.
Jag bakar alltid mitt eget bröd, för även här hemma i sverige är glutenfritt otroligt dyrt att köpa färdigt. Är en konst att baka, men bara man lärt sig är det inga problem.

Lycka till!

Skrevs april 2011

  Marie    
Jag reagerar också på gluten plus mjølkprodukter och soja. Jag bor i Norge och hær ær ju också maten dyr.. Jag har tagit till mig tips från doktor Dahlqvists blogg (LCHF) diet, men føljer den inte slaviskt.. Fett er så viktigt i kosten och det er lætt att det blir før lite vid trixning med dieter.. Jag tror inte det er så bra att æta massor med corn flakes av det jag læst om majs. Men nær jag føljde LCHF fick jag før lite energi eftersom jag åt før lite energirik mat. Så nu ser jag till att æta lite kolhydrater men har minskat ned det och økat med rætt fett, grønsaker och fisk eller køtt. Jag dricker mycket vatten varje dag och har kommit på att min mage mår bættre av grønsaker som væxer ovan jord.. Alltså tomat, paprika, gurka och squach. Jag skalar alltid frukten och æter inte nøtter vilka ær før svåra att bryta ned før mig. Jag æter inte chips och godis och læsk och saft. Dieten er till tider trist men den har gett mig ett helt nytt liv. Jag tycker du ska sluta tænka på brød som ett måste och i stællet køpa rena livsmedel och kænna hur bra det går att må utan det dyra færdigproducerade. Men jag vet hur svårt det ær. Lycka till i alla fall!!!

Skrevs april 2011

  Lisa    
Tack så jättemycket för svaren och förslagen! Det känns så skönt att inte vara ensam :)

Testade att göra en smoothie till frukost med bär och sojamjölk, hade i lite linfrön och quinoa i för att få lite mer "mat" och det var ju hur gott som helst. Mackor kanske inte är nödvändigt trots allt ;)

Jag har börjat vänja mig lite nu och shoppat quinoa, hirs och annat som jag aldrig ätit förut. Men det är ju väldigt gott, måste jag säga. Ska försöka baka något också, gjorde scones i veckan och det blev helt okej!

Går det verkligen att äta LCHF och inte heller äta mjölkprodukter? Jag äter ost ibland, men annars äter jag i princip inget animaliskt över huvud taget. I vilket fall som helst så tror jag inte att det är något för mig, känner mig inte mätt om jag inte äter något typ potatis eller ris till maten. Men skönt att du har hittat något som får dig att må bättre!

Jag var verkligen nere när jag precis fått reda på det här, men nu känns det lite bättre. Har också börjat må bättre, det är konstigt men efter flera månader med ont i magen varje dag så var det en sån enorm lättnad när jag insåg att jag gått en hel dag utan att ha något problem! Sen kom det tillbaka lite nu igen, men jag har hört att det tar ungefär två veckor från att man slutar äta gluten tills att magen börjar bete sig bättre, så jag väntar.

I den hälsokostaffären som ligger här nära ligger brödet (vanligt och glutenfritt) bredvid varandra i bröddisken utan några plastpåsar.. Känns inte helt okej. Däremot finns det en annan affär där de har glutenfritt bröd två gånger i veckan och då ligger det i en helt separat disk. Man måste vara så noga va? Hur vågar man äta på restaurang?

Skrevs april 2011

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicBästa chokladbollarna?anna_winer28 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade