Farligt att äta glutenfitt utan diagnos?

Farligt att äta glutenfitt utan diagnos?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Farligt att äta glutenfitt utan diagnos?
  Linn    

Farligt att äta glutenfitt utan diagnos?


Jag har sedan ca 1 månad ätit glutenfritt eftersom jag vill se om min mage kan må bättre. Den blev det när jag började med laktosfria produkter och nu vill jag se om den kan bli ännu bättre om jag utesluter gluten också. Sedan har jag också hört att smärta kan minska om man äter glutenfritt oh eftersom jag har fibromyalgi tycker jag att det är värt att prova. men sen har jag hört att det ska vara "farligt" att äta glutenfritt om man inte är intolerant. Stämmer detta och

Farligt att äta glutenfitt utan diagnos?  skrevs juli 2011


Louise M (dietist)
   
Nej, det är inte farligt. Det enda är om du sedan vill ha en diagnos så måste du äta gluten igen annars blir provsvaren inte relevanta

Skrevs juli 2011

  N    
Hejsan Linn,
precis som Louise säger så blir provsvaren svårare att tolka ifall man äter glutenfritt. När man gör en gastroskopi och tar ut en liten bit av tarmluddet som man undersöker med mikroskop för att se ifall det finns skador på luddet som visar att man har glutenintolerans. Det tar dock flera månader av strikt glutenfri kost innan tarmen och tarmluddet har läkt helt.
För att vara på säkra sidan kontakta en läkare först och boka läkartid för att undersöka ifall du har glutenintolerans så slipper du bekymmer med att proven kanske inte visar något senare.

Det finns även ett test på apoteket som heter Celiac Test, för att se ifall du har glutenintolerans, som du kan prova hemma. Fast läkarbesök är alltid att föredra eftersom de har mer kunskap än vad man får ut av ett själv-test.

Här finns mer info om hur man upptäcker matallergier, matintolerans och hur man undersöker både hos läkare och själv:

http://www.matintolerans.se/2011/06/25/hur-upptacker-man-matallergi-eller-matintolerans/

Hoppas det löser sig och att dina smärtor blir mindre!

Mvh Lise-Lotte,
Webbmaster på www.matintolerans.se

Skrevs september 2011

  Kina    
Hej.
inte är det farligt, inte...
Mina prover visar inte att jag inte kan äta matprodukter med gluten, men jag har på andra vägar, fått veta att jag är inte tål vetestärkelsen och när jag helt uteslöt vetemjölet och börjad emed laktsfria produkter, så har min Fibromylagi blivit så mycket bättre!
Jag märker direkt när jag fått i mej vetestärkelse...
Kruxet för mej, är ju att jag inte kan äta de glutenfria produkterna, som innehåller vetestärkelse - bara det lilla, reagerar kroppen på.
Det finns ju tack och lov, de som innehåller bovete...
Jag äter det jag mår bra av, ser det som att ta en värktablett vid behov - man kan ju äta mediciner för det mesta, så varför kan man inte äta mat som man mår bra av?!?

Lev gott!
Mvh Kin@

Skrevs oktober 2011

  Gäst K (Gästkonto)    
äter också glutenfritt trots att blodprovet ej visar något
pga att jag fick /får jätteont i magen av mat med gluten
idag mår jag bra och slipper dessa magplågor .


Skrevs januari 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
De testar ju bara 2 av 6 vägar som gluten kan ge oss människor problem och de testerna ärju inte ens hundraprocentiga... Synd bara att läkarna tycks tro det. Jag äter naturligt glutenfritt men är helt frisk enligt läkarna. Hm... skönt för dem att de slipper att leva i min kropp när jag har ätit gluten. Ont, trött, okocentrerad, vill bara sova, får myrkryp i hela kroppen och tappar lusten för allt, vill bara därifrån där jag är för att få vara ifred och sova. Vem vill leva så? Fy f-n för gluten!!!

Skrevs januari 2013

  Therese    
Har inte heller lyckats få diagnos trots att jag blir sjuk av gluten ont, trött, okoncentrerad, vill bara sova, tappar lusten för allt, vill bara därifrån där jag är för att få sova och vara ifred precis som föregående skrivare! Får också efter en tid med gluten väldigt ont i leder och skelett samt menstruationsrubbningar ! Detta upphör ganska snabbt om jag inte äter gluten ca1 mån! Har gjort alla prover och biopsi på tarmen men får ingen diagnos heller! Tänk om ens symtom också skulle räknas, väga lika tungt i läkarnas ögon som provsvaren och vävnadsprovet då kanske man skulle kunna få en diagnos! Jag blir också helt frisk utan gluten är också lur på att jag reagerar på vete så nu äter jag helt naturligt gluten fritt - inga glutefriaprodukter framställda ur vete! Gör som föregende talare säger be ändå att få testa dig innan du börjar utesluta gluten du kan ju ha tur och det syns på ditt provsvar eller en ev biopsi på tarmen! Gör det inte det sluta ändå med gluten om du mår bättre!

Skrevs januari 2013

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicAllergi nyAgneta04 dagar
New TopicSymtom nyAgneta24 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade