Ny upptäckt glutenintolerans

Ny upptäckt glutenintolerans

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Ny upptäckt glutenintolerans
  Elisabeth    

Ny upptäckt glutenintolerans


Hej. Jag har nyss fått reda på att jag är glutinintolerant, jag undrar ifall jag måste ha allt gluten fritt eller om man kan fuska någon gång i bland eller om man måste läsa slaviskt på allt inklusive kryddor. Tacksam för svar. Mvh Lizz

Ny upptäckt glutenintolerans  skrevs maj 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej!
För det första, be om att få träffa en dietist, om du inte redan har gjort det. Bra att dels få kunskap och kanske även stöd i allt som är nytt.

Mitt råd är att inte fuska, eftersom du blir sjuk av gluten. Även om du inte märker det med symtom, så skadas tarmarna av gluten, och det tar rätt lång tid att läka efter varje gång man får i sig gluten.
Sen var i alla fall jag mycket mer känslig precis i början, och var tvungen att vara supernoga. Utesluta glukossirap, kornmalt, osv, plus att jag inte tålde laktos en period då mina tarmar var i dåligt skick.
Läs på förpackningarna! Och ring tillverkaren om det inte framgår tydligt.
Ju renare mat, desto bättre, en enkel regel. Köp inga kryddblandningar, utan vanliga kryddor.

Det är en djungel i början, och du kommer antagligen få lite olika svar beroende på vem du frågar. Vissa undviker precis allt, medan vissa tycker det går bra med tex godis med glukossirap. Det får du nog prova dig fram till, om du reagerar eller inte.
Men ta hjälp av en dietist och läs på livsmedelsverkets hemsida.

/Minna

Skrevs maj 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Hejsan!
Skönt att det har blivit upptäckt för dig för då kan det bara bli bättre med din hälsa framöver. Det är en omställningsperiod som kommer att ta kanske ett år för dig. Dels ska du vänja dig av med den gamla maten, du ska lära dig att läsa på VARENDA produkt och du ska sörja att ditt gamla liv har tagit slut och ett nytt har börjat.
Det ÄR JOBBIGT i början jag höll på att få krupp då. I och för sig hade vi gluten, vetestärkelse, mjölkprotein och soja att ta hänsyn till samtidigt men det gick det också.
En sak jag vill säga är - fuska inte! För varje gång du får ner gluten i magen tar det tio steg tillbaka. Du får räkna med att det tar ca 1 år innan du är läkt i tarmarna igen nu efter upptäckten. Då förstår du att du hindrar läkningen varje gång du fuskar. Och ät så ren kost som möjligt. Om jag hade varit i dina kläder hade jag kört naturligt glutenfritt och tagit bort vetestärkelsen nu i början. Gärna laktosfritt också så är du extra snäll mot tarmarna. När det har gått ett par månader kan du prova med vetestärkelse för att se hur mycket du tål av det. En del tål det jättebra, andra inte men det vet man inte från början. Om du kör på vetestärkelse från början och inte blir bra så prova efter ett tag att byta till naturlgit glutenfritt så blir det garanterat bättre :-) Lycka till!
PS: Det finns grupper på Fb, t ex Vi med Celiaki där man får mycket tips och råd också.


Skrevs maj 2013

  Elisabeth    
Tack så mycket snälla för att ni svarade. Känns skönt att veta att man inte är ensam och att det går att leva med gluten fritt. Nu ska jag träffa läkaren på torsdag för att få mer information var hos dietisten häromdagen, men har svårt att ta till mig vad hon sa.

Skrevs maj 2013

  Felicia    
Det är svårt i början, jag fick min diagnos för något över två år sedan nu, i början tålde inte jag mjölkprotein för att mina tarmar var jätte skadade och behövde 1½ år på sig att läka. Jag rekommenderar att du håller dig borta från lösgodis och väljer färdigpacketerat. När det gäller snacks, blir du inte besviken, du kan dock inte äta pringles och estrella går inte att lita på, men Nästan ALLA Olw kan du äta det ända du inte kan äta är jordnötsringar och saltapinnar. det finns glutenfria saltakringlor (samma sak som saltapinnar) vilket finns på den glutenfria hyllan. Det är en stor förändring och det tar tid att lära, det är jätte jobbigt i början men efter ett tag så har man faktiskt glömt hur vissa saker med gluten i smakar, t.ex jag minns inte hur mina favoritkakor smakade, eller en strutglass men jag lider inte heller :) det mesta kan man göra själv. Jag har skapat ett eget väldigt bra recept på köttbullar som inte innehåller gluten över huvudtaget! :) Bara kontakta mig om du vill ha mitt recept eller om du har lite andra frågor ;D Tips, Delicato har biskvier och kokosbollar som är glutenfria (Det står glutenfritt på förp) :) Sen finns det många goda glutenfria kakor! ;) Och ett tips på gott bröd, ta inte vakumförp utan ta från frysen, det finns en sort som heter "Fria" och det smakar nästan som vanligt bröd, låt det vara i frysen och mickra innan du ska äta det så blir det inte så tort :) sen Sempers har goda frallor, korvbröd m.m, lite sega men goda! Sen är det bara till att prova sig fram om vad man tycker är gott och vad man tycker bäst om!

Skrevs maj 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Jag åt jordnötsringar igår. De var från Estrella och var gjorda av majsstärkelse. Det står "kan innehålla spår av vete och mjölk" men inget jag reagerade på. Säkert deras vanliga skrivningar för säkerhets skull....

Skrevs maj 2013

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicAllergi nyAgneta07 dagar
New TopicSymtom nyAgneta28 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade