Glutenöverkänslighet behöver uppmärksammas!

Glutenöverkänslighet behöver uppmärksammas!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Glutenöverkänslighet behöver uppmärksammas!
  Michelle    

Glutenöverkänslighet behöver uppmärksammas!


Jag misstänkte glutenintolerans men fick snabbt diagnosen IBS. Jag har tagit alla slags prover men glutenintolerans visas inte. Tillslut efter att jag fått diagnosen IBS slutade jag att äta gluten ändå. Klassiska IBS besvär finns kvar i emellanåt men många tidigare matallergier har börjat försvinna samt mindre klåda, mindre utslag, mindre mag/tarm besvär, mindre humörsvängningar, till och med mitt hårkvalitet har blivit bättre! Det tog några månader men nu är resultaten märkbara, mina läkare håller nu med mig om att det nog är gluten trots negativa provsvar. Glutenöverkänslighet får alldeles för lite uppmärksamhet, och det behövs ändring på det! Så många som lider i onödan. Är det fler med glutenöverkänslighet/IBS som har upplevt negativa provsvar men sedan mått bättre utan gluten?
Läs gärna mer om mig på min hemsida/blogg www.michellejones.se

Glutenöverkänslighet behöver uppmärksammas!  skrevs januari 2014

  Gäst K (Gästkonto)    
IBS är många gånger en oupptäckt glutenintolerans. Tyvärr vill inte läkarkåren riktigt se det för då kan de inte ordinera en massa läkemedel till patienterna. Vad genererar glutenfri kost för vinst för sjukvården? Ingenting - alltså kan man inte hitta det så lätt. Cynisk? Javisst, väldigt!!! :-(
Själv så tog det flera år innan jag själv hittade mitt problem, men det var gluten för mig också. Sjukvården ville ge mig antidepp bara.... Helt vansinnigt. Det är ingen sjukvård enligt mig, det är sjuk vård helt enkelt.
Äter du naturligt glutenfritt eller äter du med vetestärkelse? Kolla vilket du mår bäst av om det blir skillnad för dig? Det brukar det bli... :-)
Grattis till högvinsten av ett friskare liv hädanefter!!!
Jag kan ju som parentes nämna att svensk sjukvård bara testar ett par sätt man kan reagera på gluten på - inte alla. De testar ex inte alls för non-celiac gluten sensitivity. Surfa på nätet så får du mer info!


Skrevs januari 2014

  Michelle    
Tack för ditt fina svar! Jag har också blivit en cyniker i frågan, det känns som att lösningen "sluta äta gluten" inte räcker för läkarna att engagera sig. Jag håller med dig om att det finns en skillnad på vård och vård! Jag äter naturligt glutenfritt nu och har aldrig mått bättre! www.michellejones.se
Tänk att en så liten förändring i kosten egentligen kan göra så stor skillnad, ja det var en omständighet i början men man vänjer sig. Mycket bättre än att äta massa mediciner.
Tack och grattis till dig också! Det där med Non-Celiac Gluten Sensitivity verkar tyvärr inte ens finnas på kartan i Sverige än, dags för förändring tycker jag!


Skrevs januari 2014

  Gäst K (Gästkonto)    
Vad skönt att du har hittat rätt i livet!!!
Du hittar många tips på nätet och flera grupper på Fb där det finns mycket information. Tex finns gruppen "Vi med Celiaki" samt gruppen "Naturligt glutenfritt" där.


Skrevs januari 2014

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej! Exakt samma scenario har hänt mig. Jag fick diagnos IBS samt fick höra att det var stress som orsakade mina magsmärtor. Blodprov visar ingen glutenintolerans.
Jag har ätit glutenfritt i ett år och mår mycket bättre! Fått mitt liv tillbaka kan jag nog våga påstå. Eksem försvann och magen är i stort sett oftast i balans.
Första halvåret åt jag inga specialprodukter. Jag har nu vågat testa glutenfria produkter då jag blir sugen på knäckebröd och pasta ibland. Är ni för eller emot den glutenfria pastan/brödet? Eftersom jag gör det här på egen hand utan läkare som jag börjar tappa förtroendet för... :( så undrar jag om det är "farligt" att exprimentera själv? Tacksam för svar!


Skrevs januari 2014

  Michelle    
Hej! Tycker att det är så tråkigt med alla dessa otydliga svar från läkare! Jag känner också att jag tappar förtroendet :( Grattis till att du har hittat det som lindrar dina symptom!!!!!
IBS och stress är diagnoser som jag har hört och fått flera gånger av flera olika läkare, men att äta glutenfritt är som sagt det ända som har hjälpt hittills. Trots att en läkare tyckte det var "onödigt" att utesluta gluten då det är så jobbigt. Läs gärna mer om min historia på min hemsida www.michellejones.se/om
Det finns massa sidor om glutenöverkänslighet på nätet dock på engelska, sök efter non-celiac gluten sensitivity.
När det gäller de "glutenfria" varorna på hyllan så tycker jag att du kan testa dig fram lite försiktigt, jag äter vissa knäckebröd exempelvis de från semper är mycket goda, när jag blir sugen! Man kan även baka eget glutenfritt bröd så man håller koll på ingredienserna . Det jag vet är att de produkterna som finns glutenfria som till exempel pastan och kakorna oftast är mycket onyttiga oavsett gluten, med mycket socker osv. Det är nog ingen fara att du experimenterar om din tarm är frisk och blodproverna för glutenintolerans visade negativt. Jag rekommenderar ändå att man håller sig till det naturligt glutenfria så mycket som möjligt! Det funkar iaf bäst för mig.
Problemet med gluten intolerans/överkänslighet är att inga prover går att tas om man redan utesluter gluten ur sin kost, det ända man kan göra i våra fall är att prova sig fram
Jag tänkte bara fråga har du ändrat på någonting mer än gluten i din kost/livsstil?


Skrevs januari 2014

  Gäst K (Gästkonto)    
Tack för ditt svar!
Jag fick ju skriva ner till en dietist vad jag åt i två veckor och det var ju i princip något med mjöl i varje dag och hon hade inga invändningar. Hon tyckte jag åt fantastiskt bra. Konstigt att de inte såg sambanden. :/

Jag har minskat ner en aning på kolhydraterna i allmänhet men har lite svårt att låta bli en del glutenfritt som t.ex. Sempers knäcke. ;-) sen är det skönt att kunna ta en burgare på mc Donalds ibland. Annars är livsstilen ganska lik.

Blodproverna är nog som sagt körda att göra då jag aldrig någonsin återgår till vetemjöl och gluten.
Äter du vanliga havregryn?

Skrevs januari 2014

  Gäst K (Gästkonto)    
Jag tipsar om naturligt glutenfritt. Jag äter ren havre någon gång då och då och verkar klara det, den innehåller ju trots allt 20 ppm. Vetestärkelse klarar jag inte i längden, någon enstaka gång går bra.
Så länge du mår bra är det ingen fara att sk experimentera. Jag förstår inte farhågan egentligen... Att utesluta 3 livsmedel gör att man plockar in ca 10 nya pga att man bakar bröd på en massa mjöler man inte ens kunde uttala namnet på innan. Vete innehåller inget essentiellt näringsämne!!! Så kämpa på du! :-) Jag gör detsamma :-)


Skrevs januari 2014

  Gäst K (Gästkonto)    
Jag menar att utesluta råg, korn och vete. In kommer t ex bovete, hirs, amaranth, nyponskalsmjöl, majs, ris, teff, durra, kikärtsmjöl, bönmjöl, potatis mm Det borde ge ett ökat näringsintag (och bredare) än vete, vete och åter vete (eftesom det ingår i 90% av våra bröd annars)

Skrevs januari 2014

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade