Allergisk eller känslig

Allergisk eller känslig

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Mjölk och laktos ››
Av    Allergisk eller känslig
  Gäst K
(Gästkonto)
   

Allergisk eller känslig


Hej!
Jag har en dotter som nu är 6 månader.
Från ca 3 månaders ålder konstaterades att hon led av reflux, och jag fick då rådet att vara komjölksfri då jag ammar.
Symptomen var mycket kräkningar och magsyra som åkte hiss upp och ner, ont i magen, koliksymptom samt förstoppningstendenser. Dock inga utslag och god viktuppgång.
Redan innan detta hade jag provat att vara strikt komjölksfri i två veckor utan att märka någon skillnad.
I kombination med refluxmedicin är hon dock symptomfri, och hon har nu även börjat äta Enago välling och gröt, samt mjölkfri matpuré vilket går bra. Dock blir hon lätt förstoppad.
För ca en månad sedan provade jag att "provocera" och drack själv rikligt med mjölk och åt fil för
att se om hon skulle reagera. Det upplevde jag att hon gjorde i form av mer kräkningar än vanligt, samt troligt magont. Dock var hon även förkyld, så svårt att avgöra helt då allmäntillståndet inte var så bra.

I söndags provade jag igen genom att äta en pizza med ost på. Detta har hon hittills inte alls reagerat på alls. Mina frågor är därför:

1: kan man vara komjölkkänslig utan att vara allergisk? Dvs klara av att mamma äter lite komjölksprotein ( pizza med ost) , men reagera om det blir mycket ( mjölk, fil mm)?
2: Kan man vara komjölkallergiker utan att ha utslag?
3: Vad skulle ni råda mig att göra: fortsätta vara strikt komjölkfri, eller testa att själv äta mer mjölkprodukter och se om hon reagerar?
4: Har ni något tips på hur jag kan bli mer säker på diagnosen?
Tusen tack på förhand
Mvh Johanna RoosAllergisk eller känslig  skrevs december 2014

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej Johanna.
Vår pojke ( 10 år ) är superallergisk mot komjölksprotein och har varit sedan han var nyfödd i stort sett. Jag gjorde som du och slutade med komjölk helt i min kost eftersom jag ammade. Innan jag slutade hade han massor av hudutslag samt ont i magen. När han var 6 månader gjorde man pricktest på vårdcentralen och han fick en kraftig reaktion på mjölkprotein.
Att din dotter inte reagerade på pizza men reagerade på mjölk och fil kan bero på att komjölksproteinet förändras när det hettas upp över 80 grader (tror jag det är) under en längre stund, såsom i fallet med pizzan.
Och som svar på din första fråga så ja man kan vara känslig utan att vara allergisk. Och för att göra det hela ännu mer komplicerat så kan man vara superallergisk trots låga nivåer på blodprover som visar antikroppar mot mjölkprotein, det är vår son.
Vet inte om detta gjorde dig så mycket klokare, men jag hade nog försökt få tid på en allergimottagning för att få hjälp till säker diagnos så ni inte håller henne mjölkfri i " onödan " så att säga.
Vänliga hälsningar Marie


Skrevs december 2014

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicBästa chokladbollarna?anna_winer211 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade