Vem får ta av allergimaten?

Vem får ta av allergimaten?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Åsikter och önskemål ››
Av    Vem får ta av allergimaten?

Johan S
   

Vem får ta av allergimaten?


Hej

Så vi var ett stort sällskap som nyligen besökte en restaurang för att äta lunchbuffé. Några av oss med allergier så som gluten och laktos andra med vegansk/vegetarisk kost.

På restaurangens buffé serverades då lite olika rätter, kyckling, pasta, mjukt bröd, sallad etc. Däribland var vissa fat märkta med glutenfri eller laktosfri. Vissa av dessa faten innehållande desserter så som kladdkaka och andra kex med ost etc. Inget av dessa fanns det något icke-allergi alternativ till eller någon tydlig motsvarighet till bland de vanliga rätterna så det var lite otydligt om dessa rätter ersatte något som de med allergier fick avstå från den vanliga maten.

Så vissa av oss tyckte att det var fritt fram att ta av allt, skyltarna indikerade bara att man med en viss allergi inte behöver vara orolig och att man kan äta av det som finns på fatet. Andra av oss menade att dessa fat var avsedda endast för de med allergier och skulle ersätta något eller kompensera för bristen på ersättningar för den maten som de utan allergier kan äta.

Hur ska man tolka dessa lapparna och vem får ta av maten utmärkta med olika allergier? Man får ju tänka på att en restaurang bara räknar med ett visst antal av personer med specialkost och det lätt tar slut annars.

Hoppas kunna få lite nya perspektiv på detta.

I vårt fall hade en gemensam syn på hur man ska hantera detta nog inte hjälpt då varmrätten snabbt tog slut och folk därmed i ren desperation plockade och åt sig mätta på det som fanns kvar på buffén, allergi eller ej. Vilket resulterade i en avsaknad på efterrätt för många med eller utan allergi.

Vem får ta av allergimaten?  skrevs april 2022

  Sia S    
Finns väl ingen allmän regel för detta. Beror på tillgången och hur man tänkt från restaurangen/värdens sida ju.

Hyfs och hänsyn gäller som i så många andra situationer.

Är mängden mat för allergiska anpassat till antalet personer m den allergin endast eller är det bara en upplysning om vilket av den vanliga maten som passar dem?

Skrevs april 2022

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicBästa chokladbollarna?anna_winer212 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade