Senaste inläggen
Skriv ett inlägg
Mina inlägg
Gluten och Vete
Mjölk och laktos

Potatisallergi

Annons...

Potatisallergi

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Allergiska barn ››
Av    Potatisallergi
Johanna    

Potatisallergi


Hej!
Har precis hittat till den här sidan och tänkte höra om det är fler som har barn som är allergiska mot potatis?
Min son Vilgot som är 16 månader är allergisk mot potatis, ägg & nötter.
Vilgot har kunnat äta korv, men sist då han åt det så fick han en allergiska reaktion och blev alleles rödflammig i hela ansiktet och jag läste då att korv inehöll potatis!! Kände mig såklart jättedum för att jag inte kollat upp det tidigare....
Första frågan är om det finns fler livsmedel som innehåller potatis som man kanske inte tänker på?
Min andra fråga är...
Vad mer ämn ris, pasta och couscous kan man äta till maten, jag har helt idetorka, så det blir mycket ris och pasta här hemma. =D

Hoppas på svar.
Ha det gott!

Potatisallergi skrevs den 22 juli 2004

Annons   
Åsa Caspersson    
Hej Johanna!

Min man och jag har valt att inte äta potatis. Den mat man oftast riskerar att råka på dold potatis i är så kallade "blandprodukter" och färdig mat. Så som korv, leverpastej, kryddor, kaviar, m.m. Det gäller att läsa innehållsförteckningen på varje produkt i början. Men det borde du vara van vid eftersom sin son har fler allergier. Potatis kan både finnas som stärkelse och som potatismjöl/flingor.
Till maten brukar vi äta, som du nämner, bland annat pasta och ris. Men vi äter även mycket rätter med bönor (Kan man äta bönor som nötallergiker?), linser, kokta/stekta/grillade grönsaker. Sen finns det bulgur, polenta, korngryn att ha till maten. Främst gäller nog att lära sig att tänka lite bredare och våga kombinera. Man kan variera riset som pilaff eller risotto och blanda i var som finns hemma – grönsaker, bönor, kryddor m.m. Både pasta, grönsaker och ris kan man göra gratänger och lådor av. Det är så klart svårare utan ägg men exprimentera med till exempel olika mängd vätska, ost, mjöl. Pasta och grönsaker kan man även stuva. Och så kan man göra pajer på allt möjligt...
Vill du ha goda bönrecept så gå in på www.zeta.nu eller så har både www.coop.se och www.arla.se många bra recept på "vanlig" mat att inspireras av.

/Åsa :o)

Skrevs den 27 juli 2004

Johanna    
Hej Åsa och tack för svaret! Vilka bra tips jag fick, tack så jättemycket för dem!!
Ha det gott! =D


Skrevs den 27 juli 2004

Senita Paronen    
Nuddlar kan man ju även äta. finns ju risnuddlar eller glasnudlar sem dem kallas- är rätt så gott om man har det tillexempel till wok.

Skrevs den 19 mars 2005

Gästkonto    
men det ken ju vera stärkelsen

Skrevs den 28 augusti 2005

Sara Clarstedt    
Ja, har också en potatisallergisk son. Han är dock dessutom allergisk mot mjölk, ägg, vete, havre, råg, korn, frukter, bär, många grönsaker och även andra rotfrukter samt tapioka. Som du redan fått tips om så finns det väldigt mycket bra produkter, även för allergiker nuförtiden. tyvärr finns potatis undagömt i mycket, passa dig för många pastasorter. Själv brukar jag göra polenta som jag efter kokning formar till bollar och ungssteker, ser då ut som potatis =)

Skrevs den 5 maj 2011

Sara Sundqvist    
Hej!
Fick alldeles just besked att min son även han har allergi mot potatis. Dessutom mjölk, ägg, vete, råg, fisk, havre.
Jag har uppmärksammat att potatisstärkelse ofta finns i blåbärssoppor, krämer och liknande.
Vet ni om testet görs med rå potatis eller kokt? Och vet ni om man är allergisk emot hela potatisen, eller är det möjligt att tåla stärkelsen?
Vet att vissa med veteallergi ändå tål stärkelsen...(dock inte vår son.)
Många frågor, hoppas vi kan bli lite klokare tillsammans.

//Sara

Skrevs den 2 mars 2012

Gästkonto    
Helt bovete som kokas funkar istället för bulgur. Dessutom kan man koka hirs och variera med om man inte tål potatis. Lycka till!

Skrevs den 28 mars 2012

Susanne Rosén    
Har ni provat hirs, ett mycket gott alternativ till ris/pasta/potatis etc. Finns även flingor att koka till gröt. Saltå kvarns produkter kan rekommenderas, eller Zwicky, men de är svårare att hitta./Susanne

Skrevs den 15 december 2012

Gästkonto    
Varför inte quinoa också? Perfekt istället för bulgur i sallader :-)


Skrevs den 20 december 2012

klindberg    
En vän nämnde att
Quinoa är en potatisväxt,
så det kanske inte går då?


Skrevs den 8 september 2017

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
Inga inlägg skrivna ännu. Skriv gärna det första :)
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2018 (19 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade

mytaste.net