Info om veteallergi sökes!

Info om veteallergi sökes!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Allergiska barn ››
Av    Info om veteallergi sökes!
  Gäst K
(Gästkonto)
   

Info om veteallergi sökes!


Hej!

Någon här som är duktig på veteallergi? Min son på snart sju månader har precis fått det konstaterat (plus mjölk, men det har jag bättre koll på). Alla sidor tycks bara handla om gluten, och inte ens dietisten kunde ge några vettiga svar. Sonen låg på tre på en sexgradig skala (på mjölk knappt två).. Läkaren sa att det brukar växa bort, men inte alls hur lång tidsrymd det rör sig om. Jag förstår att det varierar, men talar vi om ca två, fem eller tio år? Eller kanske aldrig? Jag har fått intrycket av att veteallergi inte är så vanlig, och att de som har det regerar mer med eksem och luftrörsbesvär, eller är det helt fel? Min son fick lite andningsbesvär och värsta nässelutslagen från topp till tå.
Tacksam för svar! Anna

Info om veteallergi sökes!  skrevs september 2004


Louise M (dietist)
   
Hej
Här är lite info som du kan ha nytta av
Allergi mot sädesslagen:
vete, råg, korn, havre.

Allergi kan uppträda mot ett eller flera av sädesslagen.
Det är vanligast hos barn som samtidigt har annan födoämnesallergi.
Allergi mot sädesslagen får inte förväxlas med Celiaki (glutenintolerans) där reaktionsmekanismen är annorlunda.
* * * * *

Malt
är säd som fått gro och sedan torkats.
Vilket/vilka sädesslag som använts avgör om livsmedlet där det ingår kan användas
eller inte. Avgörande är sedan känsligheten och mängden malt i livsmedlet.
Malt ingår i maltdrycker, maltsirap, maltextrakt
Korn är den säd som är vanligast till malt. Även till andra sorter (t ex ris- och majsmalt) kan mältningen ha startats med en liten andel korn (kan eventuellt ha betydelse för den som är extremt allergisk).
Maltarom, maltodextrin, maltos och maltsocker är ej produkter av malt.

Stärkelse kan framställas ur alla sädesslagen.
Om stärkelse från ett sädesslag man är allergisk mot kan användas eller inte beror på hur ren stärkelsen är (om det finns restmängder av proteinet och hur mycket) och den individuella känsligheten. Stärkelse använt i livsmedel framställs framförallt från potatis, vete, majs och ris.

Kontaminering
Vid malning i kvarnar, vid transporter, lagring, tillverkning och förvaring finns alltid risk för att det kan förekomma sädesslag i samma kedja som övriga produkter eller i samma lokal och "nedsmittning" med sädesslagen kan förekomma i större eller mindre grad i denna kedja.
Ofta kan man få ganska goda informationer om de sista länkarna i kedjan och även de första i den mån producenten eller importören har kunskap därom.
Om en allergiker reagerar på ett livsmedel där sädesslaget inte ingår kan eventuell kontaminering vara orsaken. Detta kan förklara varför det kan vara så att en allergiker tål vissa märken av en produkt men inte andra.

Alternativa mjöl, gryn och flingsorter som kan användas
Majsmjöl, majsstärkelse(maizena), majsmannagryn(polenta), cornflakes utan malt
Ris, rismjöl, rispuffar Bovete, bovetemjöl, boveteflingor, bovetepuffar
Sojamjöl, sojaflingor Hirs, hirsflingor, hirsmannagryn
Amaranth, quinoa Potatismjöl, arrowrootmjöl, tapiokamjöl, jamsmjöl
Kikärtsmjöl o. andra bönmjöl Glutenfria mjölmixer utan vetestärkelse

Vete
Livsmedel där vete ingår:
Mjöl, gryn, groddar och flingor av vete
mannagryn, grahamsmjöl, cous-cous, bulgur, durumvete, speltvete, semolina
Vetegluten
Malt och stärkelse av vete (se ovan)
Vetesirap/ stärkelsesirap på vete
Sojasås på vete och soja
Vetegroddolja
Vete är det i särklass mest använda sädesslaget och ingår i många livsmedel, till och med vissa kryddblandningar. Var noga med att läsa ingrediensförteckningen på alla livsmedel.


Korn

Livsmedel där korn ingår

Mjöl, gryn och flingor av korn
Malt och stärkelse av korn (se ovan)
Korn används inte särskilt mycket i livsmedel men kan t ex ingå i tunnbröd och andra brödsorter.

Råg
Livsmedel där råg ingår
Mjöl, gryn och flingor av råg
Malt och stärkelse av råg (se ovan)
Råg är vanligt i bröd, müsli/flingblandningar och t ex blodpudding.

Havre
Livsmedel där havre ingår
Mjöl, gryn och flingor av havre
Malt och stärkelse av havre (se ovan)
Havregryn är vanligt i müsli/flingblandningar och används även till bakverk och kakor


Skrevs september 2004


Louise M (dietist)
   
Veteallergi är inte så vanligt
3-årsåldern brukar vara en brytpunkt när det gäller tålighet, men ingen kan ge säkert besked eftersom man aldrig kan veta i det individuella fallet. Det kan bli bättre och det kan kvarstå, det är bara att vänta och se, även om det låter tungt.


Skrevs september 2004

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New Topicmarabou mjölkchoklad 200g nydietist02 dagar
New TopicSnabb effekt..? nyCaezar07 dagar
New TopicFindus köttfärssås mjölkdietist014 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade