Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Anslagstavlan ››
Av | Gluten i cornflakes | |
Louise M (dietist) |
Gluten i cornflakesInformation från livsmedelsverket samt fråga till och svar från Kellog´s Livsmedelsverket har analyserat 18 olika förpackningar cornflakes av åtta olika fabrikat med avseende på gluten. Följande cornflakes analyserades vid Livsmedelsverket: Kellogg’s (fem olika bäst före datum) Coop Extra (tre olika bäst före datum) Änglamark (två olika bäst före datum) Signum (två olika bäst före datum) Brüggen (två olika bäst före datum) Euroshopper (två olika bäst före datum) ICA (ett bäst före datum) Morgongry (ett bäst före datum) I fem analyserade förpackningar från Kellogg’s låg glutenhalten mellan 344-562 ppm, vilket är långt över 200 ppm gluten, som är den nivå som tillämpas för glutenfria produkter baserade på vetestärkelse. I övriga fabrikat (totalt tretton analyserade prover) låg antingen glutenhalten under 20 ppm eller så kunde gluten inte alls påvisas. Nivån 20 ppm tillämpas för naturligt glutenfria produkter. Sex av proverna har även analyserats av ett laboratorium i Madrid. Analyserna visar att intakt proteinmaterial finns kvar i Kellogg’s cornflakes. Sådant intakt protein återfinns inte i cornflakes från andra tillverkare. Glutenhalter motsvarande de halter som erhållits vid Livsmedelsverket erhölls av laboratoriet i Madrid. Vid kontakt med Kelloggs uppger man att vid två av deras tre fabriker i Europa som tillverkar cornflakes används ett ’maltextrakt’ som görs genom nedbrytning av kornmalt/majsmalt med enzymer. Vid den tredje fabriken (Spanien) används ett kommersiellt maltextrakt. Sannolikt är detta samma maltextrakt som andra tillverkare använder. Kellogg’s har gjort egna analyser vilka visar att glutenhalten ligger över 300 ppm i cornflakes från fabrikerna i Storbritannien och Tyskland medan låga halter återfinns i cornflakes från den spanska tillverkaren. Kellogg’s har också funnit över 200 ppm gluten i Frosties och Frosties 1/3 samt nivåer runt 100 ppm gluten i Rice Krispies medan halten i Coco Pops låg runt 20 ppm gluten. Kellogg’s cornflakesprodukter ovan är således inte lämpliga vid celiaki. Uppdaterad: 2005-12-06 Upplysningar: Ingrid Malmheden-Yman Livsmedelsverket, Box 622, 751 26 Uppsala, tel: 018-175500 Fråga:
|
|