Ny och katastrof!!

Annons...
Slippa annonser?

Ny och katastrof!!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Ny och katastrof!!
  Kristina    

Ny och katastrof!!


Fick för några dagar sedan reda på att dottern var "poitiv" i sitt glutentest. Hela världen rasade väl inte (men väl ekonomin?) men huvudet snurrar av frågor och recept. Försöker just nu göra mitt första chockartade försök med att baka bröd själv i bakmaskin (som vi hade sedan tidigare). Därför katastrof i rubriken. Vilken chock när man är van vid vanligt mjöl osv. Det är ju som potatismjöl och det klumpar sig ju förfärligt. Hur klarar man sig??? Misstänker att första - och fler därtill - försket bara är att kasta i soptunnan. Vilken soppa det blev :-)
Att jag skriver detta inlägg är dels för att presentera mig, få kontakt med likasinnade, prata av mig och sist men inte minst - tips på recept och annat. Har surfat runt lite här på forumet och kollat på Celiakiförbundets hemsida. Mer tips?!?!

Ny och katastrof!!  skrevs juni 2006

  Marie    
Har varit och är delvis ännu i din situation. Jag tycker att jag har fått mycket hjälp genom att kolla på bla dietistrådets sida med recept och råd (om bla bakning.)
www.dietistradet.se
Om det är bara gluten hon inte tål, så finns det ju en hel del bröd/bakmixer att använda. Både till matbröd och kakor.


Skrevs juni 2006

  Gäst K (Gästkonto)    
Vi reagerade precis som du men det är 13 år sedan och idag känns det som en naturlig del av livet. Det absolut viktigaste är att inte identifiera sig med sin sjukdom - jag är glutenintolerant... jag är jag men jag kan inte äta allt! Vi kokar alltid två kastruller med pasta, har eget smörpaket till vår dotter, egen skärbräda och brödkorg för att verkligen vara på den säkra sidan. Redningar löser man enkelt med maizena, kryddor får man självklart vara uppmärksam på och färdigmat måste man alltid alltid läsa på. Färdigmatstillverkarna har en tendens att helt plötsligt tillsätta gluten så läsa på förpackningar är viktigt! Det kanske inte var just de här svaren du var ute efter men jag ville gärna förmedla mina erfarenheter. När det gäller bröd så har vi provat Semper och Finax, just nu föredrar vi Finax för det blir riktigt gott, kesella är en värdefull ingrediens precis som psylliumskal som gör brödet saftigt och lite mer hållbart. Vi har flera bak- coh kokböcker av Elisabeth Ekstrand (tror jag...) bl a den rutiga kokboken för glutenintoleranta med mycket bra recept på bl a bröd. Använd dina vanliga recept men ändra till glutenfritt mjöl. Pajer, pannkakor, småbröd blir t o m godare med det glutenfria mjölet. Sempers knäcke är suveränt gott. På några av de större hambugerkedjorna så kan man få glutenfria hamburgare, till glasskiosken kan man ta med glutenfria rån likaså till pizzerian - detta är viktigt inte minst när man har tonåringar för vem vill känna sig annorlunda?! Lycka till med bakandet och sörj om du vill men GLÄDJS åt att du får en frisk och pigg dotter! Glada hälsningar Ulrika

Skrevs juni 2006

  Liselotte    
Hej. Min dotter är diagnostiserad vete-, laktos- och mjölkprotein-allergisk sedan snart tre månader tillbaka, först rasade faktiskt nästan hela världen, men OJ, va snabbt det gick att komma in i det!!! Redan nu tycker jag att det funkar jättebra, och det är ju värt ALLTIHOP när man ser rosor på hennes kinder för första gången i livet!!!! Ta kontakt med en dietist, via er läkare, så kan åtminstone hålet i plånboken bli något mindre, man kan få ganska många produkter på recept!
Mitt andra tips är att gå in här OFTA för man lär sig nya saker varje gång!! Lycka till!! //Liselotte.


Skrevs juni 2006

  anna    
hej!
Prova baka glutenfria morotsbullar den finns på recept här.Min 2 åriga son tycker att dom är jättegoda.Ha degen lite kladdig och klicka ut på plåten och platta till litegrann.Använd Sempers Mix med mjölk i.Ett rött paket.


Skrevs juni 2006

  Kristina    
Var hittade du detta recept? På morotsbullarna menar jag. Letade/sökte under recept men där fanns de inte. Finns de någonstans i forumet? Tacksam för svar.

Skrevs juni 2006

  anna    
Hello!
Gå in på recept & tips.Längst upp till vänster fins en ruta med recept och vissa står det ny på.En av dom är morotsbullarna.Klicka på den och receptet finns där.Använd sempers mjölmix med mjölk i.Jag tycker att det mjölet blir mycket bättre att hålla på med än dom andra.Min son har bara ätit glutenfritt i 2 månader men jag tycker att det går bra.Man får bara gilla läget och göra det bästa man kan.Det finns faktiskt ganska mycket som är glutenfritt upptäcker man efter ett tag.


Skrevs juni 2006

  Cecilia    
Prova Lailas mjölmix. Helt suverän. Degen blir som vanlig deg och går att knåda. Mycket lättare att baka med än andra glutenfria mixer.

Skrevs september 2006

  Kristina    
Var hittar man detta "Lailas mjölmix"?

Skrevs september 2006

  Cecilia    
Lailas mjölmix finns hos Ica butikerna, i alla fall dom lite större.

Skrevs september 2006

  Charlotte    
Hej Kristina!
Vår dotter (3 år) fick diagnosen glutenintolerans för ett år sedan och jag känner igen mig i din reaktion. Jag vet inte hur många lussekatt-degar jag slängde vid jul :-)
Ett boktips är Icas båda böcker; kokboken och bakboken. Jag använder dem jättemycket. Vet att det är svårt att ta till sig nu, men jag lovar, det är inte så jobbigt! Man anpassar sig snabbt och upptäcker att både restauranger och konditorier har mer och mer glutenfritt. Det har uppmärksammats så mkt de sista åren, vilket gör det lättare för oss. Vår dotter är så duktig och vet vad hon kan och inte kan äta, och frågar alltid när vi är borta. Synen av att se att hon nu mår så bra, väger upp att det ibland är lite omständigt. Samtidigt har jag lärt mig att baka och dottern tycker det är jättekul med det något flygigare mjölet.
Hoppas det går bra och som sagt; det är inget problem, man måste bara tänka till lite mer innan man ska bort och det är en vanesak.

Lycka Till!

/Charlotte


Skrevs september 2006

  Kristina    
Tack för alla positiva svar jag fått. Det har stärkt vill jag lova. Nu har det gått några månader och jag märker att det inte var så mycket katastrof att tala om.
Anpassning - javisst. Men som många av er påpekat, så finns det så mycket och är vanligare än man tror - I SVERIGE! Bara att köra till släkten i Danmark visade sig vara ett helt litet "helvete". Vi var visserligen förberedda och hade mycket basvaror med oss och bodde hemma hos min mormor och kunde på så sätt fixa mycket själv. Men när man var på väg eller på utflykt - TOTALT HOPPLÖST!!! Inga pommes pga fiskefilé friteras ofta i samma spad/olja. Inga korvar av fläskkött då dessa innehåller vetemjöl, SVINDYRA produkter om de går att uppbringa i affärerna... Men en bra vecka med två dagars missöden lyckades vi i alla fall få och har nu lärt oss till nästa år.
Fortsätt gärna skriva, för det piggar ju alltid upp, men som sagt är det inte längre någon katastrof. Tack igen!


Skrevs september 2006

  Eva    
Hej.
En liten tröst är kanske att ALLA misslyckas ibland...även med vanligt mjöl.

Våga Prova...exprimentera dig fram...ler.
Det blir bätre.

// Eva.

Skrevs december 2006

  Kristina    
Efter ca ett halvår av mer eller mindre lyckade försök samt några riktigt lyckade försök - kan jag bara hälsa och säga att allt går långt över förväntan! Tack för ert stöd och ett bra forum för att lufta sina tankar.
Nu mår tjejen bra och orkar så mycket mer. Affären där vi bor har ett stort utbud och Apotekets "låda" är ju inte att förakta.
Nej, summa summarum - det går riktigt bra! Nu väntar vi bara på att kolla upp lillebror oxå...


Skrevs december 2006

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej
Jag är en tjej som är 14 år nu och har celiaki. Jag har haft celiaki sen födseln. Här kommer nått gott som jag brukar göra våfflor men helst med Finax grova mjölmix och det blir kanon och ibland byter hon ut vattnet mot kolsyrat vatten så dom blir frasiga.

Här kommer ett recept på en god sockerkaka eller mjuk pepparkaka.

3 ägg
3 dl socker
vispas i ca 10 min
sen rörs 3 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk bakpulver när detta är irört så ta 7 msk kokande vatten och tillsätt det. häll över i en smörad och bröad form. in i ugnen i ca 20 min och på 200-225 grader
ha gärna i pepparkakskrydda nu till jul. Hoppas ni tycker det är lika gott som jag. Kram och God Jul

Skrevs december 2006

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicBra vegansk restaurang i Köpenhamn? nyJohan26 dagar
New TopicMajsstärkelse Zein nyTotte06 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2022 (23 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade