Gluteintolerans-veteallergi

Gluteintolerans-veteallergi

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Gluteintolerans-veteallergi
  Evelina    

Gluteintolerans-veteallergi


´Skulle någon kunna förklara skillnaden mellan glutenintolerans och veteallergi. Vad är det för symptom vid dem? Vad är skillnaden i vad man får äta? Får inte en veteallergiker äta någon sorts vete över huvudtaget?
Gluteintolerans-veteallergi  skrevs juli 2006

  Liselotte    
Om man är glutenintolerant skadas tarmluddet av gluten, detta händer inte vid en veteallergi, det är väl den stora skillnaden, tror jag. Symtomen kan nog vara precis dom samma vad jag förstår. Men om man är veteallergiker kan man inte äta t.ex vetestärkelse vilket många glutenintoleranta klarar.

Skrevs juli 2006

  Gäst K (Gästkonto)    
Liselotte har rätt. Det är olika system som berörs. Allergi är en reaktion fron immunförsvaret. Medans glutenintoleransen har med förmågan att bryta ner proteiner eftersom tarmen ska producera enzym.

http://www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp?CategoryID=17486

"Glutenintolerans, celiaki, innebär att man inte tål proteinet gluten. Gluten skadar då slemhinnan i tarmen och det gör att man inte kan tillgodogöra sig näringen i maten på vanligt sätt. Det kan leda till en rad olika besvär. Om man äter glutenfri mat läks tarmen och börjar fungera bra igen.

Glutenintolerans är ingen allergi och ska därför inte förväxlas med veteallergi eller liknande."
Så här säger de om tex Pollenallergi

"Vad beror pollenallergi på?

De ämnen som orsakar allergi kallas allergener. Dessa finns bland annat i pollen. Första gången man kommer i kontakt med ett allergen får man ingen allergisk reaktion, men immunsystemet bildar allergiantikroppar, man sensibiliseras.

När man nästa gång kommer i kontakt med allergenet känner antikropparna igen allergenet och då får man en allergisk reaktion." Som du ser är det olika system i kroppen. Men det besvärliga är att symptom ibland kan likna varandra.

Skrevs juli 2006

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicLeverpastej utan mjölkLotta rm713 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2022 (23 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade