Choklad

Choklad

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Allergiska barn ››
Av    Choklad
  Catharina    

Choklad


Glömde skriva att jag har pratat med Elitchoklad idag och de sa att det finns en choklad som de flesta allergiker köper och den heter Michellcluyzel(nog världens krångligaste chokladnamn)men i och med nya Eu-regler måste det stå spår av nötter ändå och inget är ändrat i chokladen! Den är bara gjord på kakaosmör,kakaomassa vanilj och socker kostar 45:- för 100 g och 4:- för 5g DYRT!!! Men vad gör man inte för ett chokladtokigt barn!!! Tänkte bara om någon mer med samma problem som vi, vill veta....Butiken ligger i Karlskrona, men man kan kanske beställa.... Kan ju kanske finnas återförsäljare för Elitchoklad i närheten där ni bor vem vet!http://www.elitchoklad.com tlf.butik:0455/333241 Mvh: Catharina

Choklad  skrevs november 2006

  Carina    
Det måste väl betyda att det finns risk för kontaminering av nötter?!? Eller? Vem vågar prova? Mvh Carina

Skrevs november 2006

  Catharina    
De sa till mig att det aldrig stått spår av nötter på förpackningen tidigare + att inget inehåll ändrats och allergiker köpt denna förut, pga nya EU-regler måste det stå ev spår av nötter på all choklad nuförtiden!Knäppt varför måste all choklad över huvud taget göras i samma fabrik!Av vad jag förstått är det därför man ej är säker. Jag förstår om någon som är hyperallergisk,med svullnad i halsen o andnöd ej vågar prova, men de som är mindre allergiska mot nötter kan prova,det tänker vi göra, vi hör av oss om hur det gick!Det är ju likadant med pastan som det står ev spår av soja,som skolor använder, det stod ej det heller tidigare,men blev tvungna att skriva ut pga EU-regler trots att innehållet ej ändrats alls,precis som med just den chokladen.Men visst man provar ju allt med egen risk så är det ju med allt och vet man med sig att man är speciellt hyperallergisk mot ett ämne,så är man nog klok nog att inte prova...mvh: Catharina.

Skrevs november 2006

  Catharina    
Hej,igen,nu har vi provat Kung Markattas ekologiska choklad och den verkar funka för min son i alla fall tack för tipset Maria Köhler! Har ej provat den där "dyra" chokladen( med det krångliga namnet) på Elitchoklad än,men vi ska prova den också!Mvh:Catharina.

Skrevs november 2006

  Berit    
Cloetta Fazer har choklad som är helt fri från nötter, mandel och jordnötter. De sorter det gäller är alla deras blockchoklader, Rigi och Palle Kuling choklad, Romerska bågar, Kexchoklad (men inte Sportlunch) samt Dumleklubban. Dessa tillverkas på linjer i separata lokaler. Dock innehåller all deras choklad sojalecitin.
Urtekram har en mjölk- och sojafri choklad med 55% kakao. Den är
ekologisk och rättvisemärkt. Innehåll: kakaomassa, rårörsocker, kakaosmör, rörsockersaft, vanilj. Den kan dock innehålla spår av nötter, mandel och jordnötter. Finns att beställa hos www.grongava.se. En 100 g kaka kostar 20:-.




Skrevs november 2006

  Catharina    
Tack för dina tips Berit, men tyvärr tål ej min son varken sojalecitin eller nötter, men anledningen till att jag vågade prova markattas choklad var att den ätits mycket av allergiker och att det ej stått spår av nötter innan,men de andra chokladerna vet jag ej hur det varit med tidigare. Likadant är det med den där elitchokladen jag skrivit om förut,den har också ätits mycket av allergiker och ej stått spår av nötter på innan!Därför vågar vi prova dem,men om du vet att det ej stått så på de andra och att de brukat köpas av allergiker så är jag glad om du hör av dig om det, alltid kul med fler val, vilket vi ej har för mycket av just nu:)Mvh:Catharina

Skrevs november 2006

  Berit    
Ja du, Catharina, Urtekrams mjölk- och sojafria choklad är 'en historia för sig'. Ska försöka göra den så kort som möjligt.
Första gången jag var in på Grön Gåvas hemsida och skulle beställa mailade jag dem för att höra om just den chokladen var nötfri. De kontaktade Urtekram och fick besked att chokladen var absolut fri från nötter, mandel och jordnötter. Jag köpte chokladen och märkte ingen som helst reaktion. Nästa gång jag köpte chokladen märkte jag att det stod 'kan innehålla spår av nötter, mandel och jordnötter' på förpackningen. Mailade då Urtekram och fick beskedet att de inte ändrat något i tillverkningsprocessen, att det stod så bara för att det blivit lag på det i Danmark. Inte heller denna gång fick jag några som helst allergiska reaktioner av chokladen. Nu har jag mailat Urtekram igen och fått beskedet att just denna choklad kan innehålla spår av nötter, mandel och jordnötter. Suck! Det är väl bara att ännu en gång besviket konstatera att det inte finns någon choklad för de av oss som är allergiska mot nötter, mandel, jordnötter och sojalecitin. Vi kanske får börja tillverka julchokladen själva...


Skrevs november 2006

  Catharina    
Tack Berit för all hjälp!Då ska vi prova den chokladen också,för då är det likadant med den chokladen som med de andra vi provat!Jippie,en till att välja på :) Göra egen choklad... blir nog värre, jag har sökt med ljus o lykta efter någon som säljer kakaomassa o kakaosmör,men ej fått napp än i alla fall,men om någon som läser vet hur man får tag i det så skriv gärna!P.S. Har redan kollat med ICA:s grossist, men de vet ej!D.S. MVH:Catharina

Skrevs november 2006

  Berit    
Crearome säljer såväl kakaomassa som kakaosmör till hudvårdsprodukter, men jag tror nog att de går att göra choklad av också. Iallafall kakaosmöret är av matkvalitet. Tyvärr kostar de ganska mycket. Kakaomassa 500 g 122:- och kakaosmör 500 g 162:-. Det finns dock mindre förpackningar samt även 1-kilos. Minimiorder 500:-. Webbadress www.crearome.se.

Skrevs november 2006

  Catharina    
Tack så jättemycket för tipset Berit, vilket jag kommer o testa lite längre fram när alla jul o nyårsinköpen är över och om man slår ut det priset på hur många choladkakor man kan få fram så kanske .... vem vet man kanske vinner på att göra själv i längden... ska räkna på det när jag testat!!!! :) Imorgon ska vi äntligen till dietisten med min son och kanske hon har några råd o ge hoppas det i alla fall när det gäller mjöl som han tål, apoteket skulle visst ha nåt sa nån,för han tål ju inga som finns på marknaden just nu! Mvh:Catharina!

Skrevs november 2006

  Gäst K (Gästkonto)    
Ville bara lägga mig i och säga att när det står spår av nötter, mandel, jordnötter så innebär det vanligen att chokladen är tillverkad i samma fabrik som man också tillverkar choklad med nötter etc i... Choklad kakorna kan tillverkas på samma linje men man har olika formar osv för gjutning av chokladen (åtminstone hade man det för den mörka chokladen på marabou)...

Hursomhelst detta innebär för den som är väldigt allergisk att det kan finnas spår av det man inte tål, men att den som inte är fullt lika känslig inte har några problem då mängden är så liten (om det ens finns något alls). Men som sagt, är man riktigt allergisk är det säkrast att låta bli produkten.

Tyvärr finns det inte många företag som har möjlighet att upplåta en hel fabrik åt enbart tillverkning av nöt, mandel och jordnötsfri choklad, det kostar för mycket för dem då man inte skulle kunna utnyttja fabriken fullt ut...



Skrevs november 2006

  Berit    
Med tanke på hur många det är som är allergiska mot nötter, mandel och jordnötter samt sojalecitin, laktos och mjölkprotein så tycker jag faktiskt att godistillverkarna ska ta hänsyn till detta. Med tanke på hur mycket godis vi sätter i oss i det här landet så kan de knappast skylla på att de inte har råd att separera tillverkningen. Det är väl snarare så att det är viljan som saknas. Och med en choklad som även t ex nötallergiker och laktosintoleranta kan äta ökar ju kundunderlaget.

Skrevs november 2006

  Gäst K (Gästkonto)    
Visst kan man tycka det... :-)

Marabou hade väl ingen varningstext för några år sedan. Men numera har de en text, känns som om många producenter har text för säkerhets skull.

Vidare så kan det dock vara svårt att riktigt garantera att en choklad är fri från allergener, det måste ju då innebära att ingen som arbetar i produktionen kan föra med sig minsta allergen in i lokalen...
Man måste ju också ha skilda ventilations system osv.
Men visst skulle de säkert har råd om de verkligen ville.

Hursomhelst är du inte hyperallergisk mot någon av produkterna så är det ganska riskfritt att äta när det står innehåller spår av ...
Du kommer inte tugga på en hasselnötsbit eller så, man försöker hos många producenter göra vad man kan (som inte medför stora kostnader) och därför kan många allergiker äta deras produkter när det står kan innehålla spår av...

:-)


Skrevs november 2006

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New Topicmarabou mjölkchoklad 200gdietist08 dagar
New TopicSnabb effekt..?Caezar013 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade