Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Bakning ››
Av | Bröd utan jäst, vetemjöl | |
Ulla | Bröd utan jäst, vetemjölÖver jul får vi gäster med svåra allergier. Jag brukar inte baka bröd men nu måste jag hitta något recept som inte innehåller vetemjöl, jäst, mjölk eller socker. Surdegsbröd, som jag aldrig har bakat borde väl fungera men jag vore tacksam för ett beprövat surdegsrecept. Bröd utan jäst, vetemjöl skrevs december 2006 |
|
Berit | Eftersom det inte får vara jäst i brödet fungerar det inte med surdegsbröd heller, eftersom surdeg görs på jäst, vatten och mjöl. Men jag ska leta lite och se om jag hittar något/några recept som du kan använda. Skrevs december 2006 | |
Berit | Med tanke på vad brödet inte får innehålla är det sannerligen inte lätt att hitta recept. Men kanske detta kan vara något? "Lur" (tunnbröd med potatis) 7 kokta medelstora potatisar Pressa eller mal potatisen. Blanda in mjölet. Dela degen i 7 lika stora delar. Kavla ut dem så stora som elplattan på spisen. Kavla sist med en kruskavel eller nagga dem. Grädda kakorna direkt på elplattan inställd på 2:an. Grädda dem på bägge sidor. Servera dem ihoprullade som en lur. Tror nog att det går lika bra att grädda dem i stekpannan om det är så att du har häll istället för 'vanlig' spis. Letar vidare efter fler recept.
Skrevs december 2006 | |
Katarina | Varning! Rågsikt är en blandning av rågmjöl och vetemjöl. Du kan således inte baka med det, men rågsikten kanske går att byta ut med någon annan typ av vetefritt mjöl. Det finns glutenfria blandningar som även är vetefria kanske någon sådan mix skulle funka? katarina Skrevs december 2006 | |
Berit | Typiskt, det borde jag ha tänkt på! =( Vet ju så väl att rågsikt innehåller vetemjöl. Kanske rent havremjöl funkar, du får testa. Fortsätter receptletandet. Skrevs december 2006 | |
| ||
Berit | Har hittat ett recept som kanske kan funka. Det verkar lite 'mysko' med grapefruktjuicen och jag vet inte alls hur det smakar, men det innehåller iallafall inte jäst, vetemjöl, mjölk eller vanligt socker. Snabbakt havre- och grapefruktbröd 3 kkp valfritt mjöl Sätt ugnen på 175 grader. Skrevs december 2006 | |
Ulla | Tack Berit och Katarina. Jag ska prova lur mot en basmjölsmix utan vete och kanske ge mig på "grapefruktsbrödet". Måste dock byta ut honungen för den är inte heller tillåten. Den enda sockerart som är tillåten är druvsocker. Skrevs december 2006 | |
Lisa | Hej! Här på Allergimat finns ett par recept med glutenfria scones, det kanske skulle kunna fungera? Byt bara mjölken mot havremjölk eller rismjölk. Min spontana åsikt är dock att för både din och dina gästers trygghet, så kanske de kan ta med sig eget bröd? Min erfarenhet säger att det sparar mycket energi och ängslan... Jag hoppas att det löser sig och att ni får en skön jul! Vänliga hälsningar Lisa Nilsson Ingredienser Blanda alla torra ingredienser och finfördela fettet i blandningen. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Dela degen i 2 delar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och platta ut till runda kakor. Nagga kakorna och skåra i 4 delar. Grädda i ugn 250o, ca 10 minuter. Skrevs december 2006 | |
Lisa | ...tänk också på att margarinet skall vara mjölkfritt... Vill du ha mer tips, maila mig gärna. Hälsningar Lisa Nilsson Skrevs december 2006 | |
|