Senaste inläggen
Skriv ett inlägg
Mina inlägg
Gluten och Vete
Mjölk och laktos

Mjöldamm?

Mjöldamm?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Mjöldamm?
Eva    

Mjöldamm?


Hej.
Är det någon som vet om mjöldamm, från vetemjöl påverkar en som är glutenintolerant?
Tacksam för svar.

// Eva.

Mjöldamm? 

Annons   
majis    
Hej. Om man är glutenintolerant kan man tex inte äta något som är bakat i en "mjölmiljö" tex bagerier. Mjöldammet kan hamna på det glutenfria och då är det ju inte glutenfritt längre.



Eva    
Hej.
jag pratade med min sons dietist om detta... hon menade att det var så små mängder att det inte skulle påverka en som är glutenintolerant.
utan att det måste vara något större hanteringsfel, på min sons dagis...ex slarv vid matlagningen.

jag fattar ingenting...för om man går in på allergier? i spalten där uppe och klickar på hantering och tillverkning...står det som du säger...varför skriver de ut det annars.?!

jag fattar ingenting...men tar det säkra, före det osäkra, för min sons skull...

// eva



Berit    
Dietister kan ha fel, det vet jag av egen erfarenhet. Det jag har läst om glutenintolerans på såväl svenska som utländska hemsidor gör gällande att minsta lilla spår av gluten kan påverka den som är glutenintolerant.



Nina Åström    
Mjöldammet påverkar om du är glutenintolerant. Åtminstånne gör det så på mig. Kan inte äta sånt som är naturligt glutenfritt och är bakat på tex ett bageri, det är mjöldamm i luften. Jag kan inte äta glutenfri pizza som är bakat på en pizzeria, det är mjöldamm i luften. Följdaktligen även mjöldamm i allt som legat exponerat i rummet. T.ex ingredienser på pizza m.m.

Så ska dom baka något på dagis så måste dom nog finna sig i att baka åt ditt barn en annan dag än när dom bakar det "vanliga".



Berit    
Norsk Celiakiförening har ett väldigt bra 'informationshäfte' på sin hemsida, www.ncf.no. Klicka på länken Informasjon till skole, SFO og barnehage. Det kan du skriva ut, helt eller delvis. Och kanske
kan du få dagispersonalen att bara laga/baka glutenfritt, för som det står i NCFs 'häfte': Alla som kan äta vanlig mat kan också äta glutenfri mat!




Eva    
hej på er alla som svarat...ETT STORT TACK...då är det som jag misstänkte då!

kan berätta att,
dagis bakade vid tillfällena både vanligt och glutenfritt, bara 1/2 meter ifrån varandra...hmmmm...
inte undra på att min son blivit dålig då...suck.

som sagt ETT STORT TACK TILL ER ALLA...OCH EN RIKTIGT GOD JUL...

//eva



Berit    
Helt vansinnigt!!! Hoppas verkligen att det inte inträffar igen!

GOD JUL!




Eva    
jag hoppas oxå att det inte händer igen...men man vet aldrig...för min son börjar skolan nästa år igen....1:a klass...
han går hemma med mig just nu...för jag vågar inte lämna honom på dagis/förskola...pga det som händer med mjöldammet osv...
vill ha ett friskt barn...=)

tack alla som har tagit sig tid osv...
hoppas ni hade en bra alla hjärtans dag som var här...=)

tack.



Gästkonto    
Är det verkligen intollerans ni pratar om?
äter man lite produkter gjorda på vetestärkelse under en dag så får man i sig motsvarande något gram vetemjöl. en intollerant som inte behöver äta naturligt glutenfritt har inga problem med lite damm eller en smula.




Nina Åström    
Jag är glutenintolerant och jag har stora problem med mjöldamm och "små smulor". Jag kan inte äta något som är bakat på ett konditori eller på en pizzeria. Även om dom säger att det är glutenfritt. Det är mjöldamm i luften och det lägger sig precis överallt. Även på det glutenfria dom bakar.
Jag kan inte heller dela smörbytta med dom andra här hemma med risk för att det är smulor i paketet. Utan det är bara att köpa dubbla uppsättningar av sådant. Skulle jag mot förmodan få i mig en smula eller äta något som har bakats i ett konditori där dom bakar "vanligt" bröd så ligger jag spysjuk efter någon timma bara.
/Nina






Gästkonto    
hur är det med produkter baserade på vete som stärkelser, kan du äta det eller äter du bara naturligt glutefritt?
personen innan ditt inslag har ju rätt i att man får i sig ganska "mycket" gluten av dom "fria" produkterna om man äter dom så en smula borde inte spela någon roll.




Linda Emanuelsson    
Efter att ha läst alla inläggen känner jag mig väldigt osäker. Min dotter har haft celiaki i snart fem år och vi har alltid haft separat smörbytta till henne på grund av det kan samlas mycket smulor från "vårt bröd", men däremot rådfrågade jag majas läkare om hur det egentligen låg till med det här med mjöldamm o dylikt och svaret jag fick var att det är helt okej att äta glutenfria produkter på konditorier o dylikt för det förekommer även en viss mängd gluten i de glutenfria produkterna, men då självklart under gränsvärdet. Hon har aldrig visat några symtom på att hon mått dåligt efter att ha ätit på konditorier och pizzerior. Jag har stort förtroende för läkaren som har arbetat med detta i över trettio år, men blir självklart lite oroad över det som jag läst här...



Nina Åström    
Jag undviker allt som är baserat på vete, korn och råg. Jag har provat och jag blir dålig. Och fortfarande så ja, jag har glutenintolerans inte veteallergi.
Man är olika känslig, en del kan få i sig den där lilla smulan utan att man blir dålig så det märks, en del blir dålig för minsta lilla. Och jag hör till dom som blir dålig för minsta lilla. Har bekanta som är glutenintoleranta och dom kan (lyckostarna) smaka på en bit bulla eller nått annat gott. Skulle jag göra det ligger jag sjuk.
Eller kan o kan... dom blir inte dålig med kräkningar och ont i magen. För kan kan man ju egentligen inte då man ska hålla en strikt glutenfri diet.

Så som sagt, en del klarar av mjöldammet och den där lilla smulan och en del gör det inte. Det är ju ändå bättre att ta "det säkra före det osäkra" istället för att chansa eller?

Kram!!



Jessica    
Hej alla!
Det är verkligen intressant att läsa om hur ni andra har det med detta fenomen!! Jag personligen är superkänslig mot smulor i tex smörbyttan eller om någon använder "fel" slev att röra om i min pasta men klarar glutenfri pizza och glutenfria konditorisaker utan att bli dålig.. Men jag kan inte räkna med att jag tål vare sig det ena eller det andra! Kan äta de flesta chokladerna från marabou men blev jättedålig av den med daim i! Skumt men så är det..
Ha det gott alla!
//Jessica




Jess    
Det är väl olika från olika personer? Alla reagerar inte lika eller lika kraftigt. Man får testa sig fram helt enkelt till vad man själv klarar av att äta och undvika det man blir dålig av.



Sida 1 av 2    1 2
Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicKristyr till äggallergiker? nyGästkonto34 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2018 (19 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade