Mjöldamm?

Annons...
Slippa annonser?

Mjöldamm?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Gluten och vete ››
Av    Mjöldamm?
Annons   
Eva    
Hej igen.
IGÅR fick jag bekräftat att dagiset Jimmie gick på. Mat-tanten som jobbade där, inga namn nämda...=) Hon tror inte på någonting om att allergier av olika slag finns! Hon har sagt att hon lagat glutenfritt resp laktos till div barn på dagiset, men i själva verket blandade hon Allt!!! Hon har Nu blivit avstängd! Men vad hjälper det...många barn drabbades och fick problem med socialen, för att barnen inte var närvarade på dagis, som inte ens är skolplikt!!!Undrar om hon skulle tollererat om hon hade varit i samma situation?! Helt sjukt. Man kan bli f-bannad på mindre, spec när de skyller på föräldrarna, så i nuläget ska jag fundera på hur jag ska gå vidare med den här informationen...är hel f-bannad just nu, så jag får nog lugna mig ett tag...ler. Håller på med skolan igen Nu...se inlägg: Gluten och dagis/skolgång.
Det tar aldrig slut verkar det som...suckar.
Men solen skiner, så vi ska gå en lång runda Nu....mysigt med mamma-dag, tycker jimmie...ler. Alltid något.
Ha en bra dag, till er alla.


Skrevs april 2008

Annika Mattsson    
Hejsan.
Jag tror att det är otroligt personligt. själv så är jag gluten och laktos och hjälper ofta min mor med att baka tunnbröd och då är det väldigt dammigt med mjöl överallt men jag har aldrig blivit sjuk av det. Jag ser mig själv som väldigt känslig, men det är kanske dags att tänka om.


Skrevs oktober 2008

Gästkonto    
Jag fick min diagnos när jag var 23 och hade inga symptom innan, men det varierar mellan olika personer. Att baka bröd ½ meter bredvid varandra på dagis är inte acceptabelt. Själv har jag en hög toleransnivå, bland annat lyckades jag äta Kellog's Cornflakes i några år innan livsmedelsverket visade att de ligger ovanför gränsvärdet. Och det är eftersom bindemedlet innehåller veteprotein av någon mängd. Detta gäller för både fabriken i Tyskland och i Spanien. Efter det har jag bytt till ICA:s som låg innanför gränsvärdena. En person jag pratade med hade en mamma som inte kunde vara i köket om någon kokade pasta. Dock har jag sett forskningsstudier som visat på att glutenintoleranta kan hantera mer än gränsvärdet. Det handlade om en studie i Italien där celiakipersoner fick äta 2,5 gånger gränsvärdet per dag, och det gick alldeles utmärkt. Annars så finns de för de synnerligen intoleranta sk NärSär-livsmedel. Ett exempel på det är vetefri Sojasås. Vanlig soyasås innehåller vete, men proteinet förstörs i processen, vilket Livsmedelsverket visat i tester att det inte finns gluten.

För övrigt så är celiaki en autoimmun sjukdom (dvs varken en allergi eller en intolerans), fast de flesta vet säkert det här redan.

Att ha en mattant som blandar i allt är då direkt hälsovådligt. Jag känner igen beteendet. Det är en del ställen som fattar noll. Jag har dessutom varit ute och rest och noterat att det finns människor som inte fattar att ens kost är ens medicin. Vilket är tråkigt. För den som inte har varit i Finland så åk dit och gå på valfri restaurang. Där är upptäckten av celiaki högre så fler känner till det och tillgängligheten är högre.

Forskningsstudier har visat att c:a 1% i Europa och USA är intoleranta mot gluten, men läkarna i många länder har inte tagit till sig dessa forskningsrön, utan tror att mycket färre är har det. Dessutom är det över 10 år sedan de nya mätmetoderna kommit som visat på att man kan mäta halten gliadin i blodet och se om man har glutenintolerans, vilket är vägen jag fick min diagnos, då jag gick på en uppföljningsmätning fick jag lägre värden, men de var inte helt borta, vilket måste visat att även om jag under några år gått bort från helgluten mat hade mina värden sänkts även om jag hade ätit de där jävla Kelloggs Cornflakesen.

Skrevs oktober 2008

Sida 2 av 2    1 2
Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
Inga inlägg skrivna ännu. Skriv gärna det första :)
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2021 (22 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade