Hantering och Tillagning

Hantering och Tillagning

0 gillar 0
ATT TÄNKA PÅ VID HANTERING, TILLAGNING OCH SERVERING AV MAT TILL
LIVSMEDELSÖVERKÄNSLIGA PERSONER

Om du vid matsedelsplaneringen tar hänsyn till specialkosten och undviker att ha maträtter som blir besvärliga i avseendet att flera rätter måste lagas, sparar du arbete och irritation och den livsmedelsöverkänslige slipper äta annan mat. Innan du börjar matlagningen ska du tänka till och upptäcker då att det inte är så besvärligt. Tänk "tvärtom" - tänk på specialkosten först och laga den först om den kräver det
Den livsmedelsöverkänsliges mat ska i största möjliga utsträckning vara samma "maträtt" och med planering går det att göra i de flesta fall.

KASTRULLER, KÄRL, PORSLIN, SLEVAR, AVSMAKNINGSSKEDAR o.s.v
ska vara diskat i maskin eller noga diskade med diskmedel i varmt vatten och väl sköljda och får inte ha stått framme i köket när det finns risk för kontaminering med ämnet ifråga före användning (t ex mjöldamm när det gäller gluten) eller ha använts till annat. Det räcker inte att skölja av under rinnande vatten. Om du använder diskborste, handuk eller trasa - vad har du använt den till innan?!

FÖRVARING
Råvaror/mat ska förvaras väl förslutet eller i kärl med tättslutande lock. Detta för att inte riskera kontaminering (kontakt/överföring) med annan mat.


VID TILLAGNING
får specialmaten ej hanteras eller "stå på vänt" intill den vanliga matlagningen. Det stänker och dammar, även om du själv inte ser det.
"Tvärtomregeln" är bra att använda, gör färdigt specialmaten först, täck över och ställ undan.

SPECIALBAKAT BRÖD
förvaras i särskild brödburk. Skär brödet med ren kniv. Ha särskild brödkorg.

OM DU BAKAR
ska specialbrödet bakas först, eller särskild dag. Har du bakat vanligt bröd finns det mjöldamm i luften som lägger sig på /i specialbrödet. Använd bakplåtspapper så är du säker på att det är rent Ha gärna särskild form till specialbrödet.

SERVERING
Var noga med att komma ihåg att inte flytta uppläggningsbestick mellan den vanliga och den särskilda maten. Den som äter specialbröd ska ha egen margarinask och smörkniv. Vid bredning av vanligt bröd fastnar brödsmulor på smörkniven som sedan överförs till margarinet och vidare till specialbrödet.

HAR DU RÅKAT BLANDA/LÄGGA UPP FEL
kan du inte peta bort det som blev fel och tro att det är okey. Det är bara att börja om från början igen.
Hantering och Tillagning
Hantering och Tillagning Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din �sikt om Hantering och Tillagning© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade