Palmolja

Palmolja

3 gillar 0
Fråga:
Hej Louise

Jag tänkte fråga om palmolja.
Jag var på en mässa och träffade en leverantör som sa att hans pop-corn hade palmolja som vegetabiliskt fett och är det sånt som man blir sjuk av om man är sojaproteinsallergiker. Jag är även pollenallergiker träd och gräs, djur, damm, latex och då även frukt och grönt samt har kronisk urtikaria (både köld,värme och tryck). Sen tänkte jag reda upp vad det är man ska passa sig för när det gäller alla olika oljor som finns i affären och i mat man vill köpa.
Vilka är rena och vilka ska man passa sig för?
Tack på förhand
Palmolja
Svar:
När det gäller Palmolja. Olja är sällan problem med. Palmolja har inget med soja att göra. Och sojaolja visar vid analyser inget innehåll av sojaprotein.Ur allmänn hälsosynpunkt är rapsoljan en bra olja.
Vad gäller i mat är det samma sak där vegetabiliskt fett kan vara bland annat sojaolja men det är sällan problem. Det finns några få extremt sojaallergiska personer som inte klarar sojaolja men det är inget man ska utesluta utan att vara säker på att det är så. Inte heller lecitin brukar vara något problem
Vegetabiliskt protein kan ju vara sojaprotein och det är i så fall viktigare att hålla reda på. Oftast deklareras sojaprotein som just sojaprotein så misstag är inte särskilt troligt om man läser ingrediensförteckningarna ordentligt.

Med vänliga hälsningar
Palmolja är skrivet av Christine Älvenstrand , svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
 Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din åsikt om Palmolja


© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade