Tjejer/kvinnor med magproblem - läs detta!!

Tjejer/kvinnor med magproblem - läs detta!!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Anslagstavlan ››
Av    Tjejer/kvinnor med magproblem - läs detta!!
  Gäst K
(Gästkonto)
   

Tjejer/kvinnor med magproblem - läs detta!!


Hej!

Jag har för första gången varit inne i forumet och läst lite, och jag ser flera ganska unga tjejer som har liknande erfarenheter som mig. Mina magproblem började när jag var 15-16 år. Jag hade ont i magen JÄMT, hade diarré och mycket gaser i magen. Skämdes något frukansvärt och kände mig väldigt udda och avvikande. När jag gick till läkare så fick jag reda på att jag hade IBS och var laktosintolerant, men trots att jag åt laktosfritt (vilket inte var lätt för 15 år sedan - fanns knappt ens laktosfri mjölk!) så blev jag aldrig bra. Hela mina tonår och "ungdomsår" har präglats av magproblem, panikkänslor och ett ständigt avkollande var närmaste toalett finns.

När jag var 27 hände någonting som förändrade allt; en dag fick jag så fruktansvärt ont att jag trodde att jag skulle dö. I 3 dagar kunde jag inte göra någonting annat än att ligga ner i fosterställning. Det visade sig då att jag har en sjukdom som heter ENDOMETRIOS och som ca 10-20% av alla kvinnor har, vetandes eller ovetandes! Det är livmoderslemhinna (endometrium) som istället för att lämna kroppen när man menstruerar går "fel väg" och in i kroppen och sätter sig på olika organ och bildar härdar. Det finns olika symtom på att man har Endometrios, och vissa kan ha det utan att känna av några symtom alls. I mitt fall hade slemhinnan satt sig på tarmarna, vilket gör att de reagerar och beter sig som att de är inflammerade. Så när jag fick problem med tarmarna i 15-års åldern var egentligen att jag fått Endometrios. Ingen läkare tog sig tid eller var tillräckligt informerad att kolla upp om mina tarmproblem kunde vara kopplade till någonting gynekologiskt. Mycket kanske beroende på att mitt enda symptom under ca 13 år alltså var tarmproblem. Nu när jag går hos en endometriosspecialist har jag fått reda på att Endometrios har tydliga samband med både laktos- och glutenintolerans, samt att 70% av alla kvinnor med Endometrios har tarmbesvär.

Jag säger inte att någon i detta forumet har Endometrios, eller att man måste ha magproblem för att man har Endometrios. Men jag hade önskat att jag hade känt till detta för 15 år sedan när jag började få problem! Då hade jag sluppit genomlida ett helvete och förlora så många år! Nu äter jag enligt Basallergidieten, går på P-piller och mår toppen!

Skriv gärna om ni har några frågor! Finns det bara en person där ute som tycker att den här infon var värdefull är jag supernöjd!

Tjejer/kvinnor med magproblem - läs detta!!  skrevs december 2010

  Plasma    
Å vilken lättnad för dig! Så himla tråkigt att de inte kom på det innan. Är detta någonting man kan se vid en gynekologisk undersökning inkl ultraljud, eller måste det göras andra prover? Kan man märka på mensen om livmoderslemhinnan inte kommer ut? Kanske en konstig fråga, men jag hoppas du förstår vad jag menar.
Mvh


Skrevs februari 2011

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicMarabou mandel/vete/nötte nydietist07 dagar
New TopicSanta Maria tex mex dip ostriskLouise112 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade