Semlorna sjunker ihop

Semlorna sjunker ihop

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Tips & Råd ››
Av    Semlorna sjunker ihop
Anna Alpenhoff    

Semlorna sjunker ihop


Hej,
Jag har försökt baka Oscar Måleviks semlor enligt receptet på recept.nu: http://www.recept.nu/oscar-malevik/kakor-och-tartor/ovrigt/glutenfria-semlor/
Som alltid när jag gör något glutenfritt i muffinsformar jäser bullarna upp i ugnen och ser underbart goda ut. Men, så fort jag tar dem ur ugnen sjunker de ihop och liknar skrynkliga hjärnor. (Ja muffins kladdar mest längs insidan på formarna och har ett stort hål i mitten.) Vad gör jag för fel?
Ytterst tacksam för hjälp!

Semlorna sjunker ihop 

Annons   
Allergimat    
Hej
Jag har inget bra tips för just det receptet. Ofta kan jag uppleva att olika recept funkar bästa med olika mjölmixer osv även om det egentligen inte borde skilja något. Det recept jag tycker funkar bäst just nu för semlor är detta. Jag tror fiberhusken och kesellan gör skillnaden.
http://www.allergimat.com/recept.asp?id=1486&namn=Glutenfria semlor med fiberhusk




Gästkonto    
Det låter som om du har för mycket vätska i förhållande till mjöl. Väger du mjölet? Stora ägg? Noga med vätskemängden också? Jag har bakat de semlorna två gånger och de blev bra båda gångerna. Prova igen med ovanstående tips så kanske det går bättre. De stod inne ca 18 min om jag minns rätt nu. Det var åtminstone ett tidsspann och jag lät dem stå inne den längsta tiden... Lycka till!
Men visst var de goda? :-)




Anna Alpenhoff    
Jag väger alltid både vätska och mjöl, men äggen var faktiskt stora. 18 minuter hade jag också och då blev de lite mörka i botten. Men jag ska testa med mindre ägg. Vilken mjölsort hade du? Själv använda jag Lailas blåa.

Tack båda för tipsen! Skönt att det finns forum som detta när man själv känner att kunskaperna inte räcker till.



Gästkonto    
Jag följde hans recept med rismjöl mm till punkt och pricka. Ibland gör det även skillnad vilken mix man använder. Man får liksom lära känna sina egna mixfavoriters bakbeteende så brukar det bli bra.

Ett annat tips är att gå in på Fb och bli medlem i gruppen "Vi med Celiaki", där det också finns en massa tips.

Om det redan står glutenfria mjölsorter i ett recept skulle inte jag byta ut det mot ett mix. Då är det liksom redan beräknat med vätska efter mjölsorterna och inte efter en mix som innehåller mest stärkelse (samt övriga tillsatser) och som då ger ett annat bakresultat.

Lycka till nästa gång!



Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

© 1999 - 2019 (20 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade