Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Kombination av allergier ››
Av | Felmärkta livsmedel | |
Louise M (dietist) |
Felmärkta livsmedelRapport från Livsmedelsverket Felmärkta livsmedel fortfarande en risk för många allergiker 2016-06-14 I det nordiska projektet kontrollerades märkningen av allergener i totalt 351 produkter. Allergenerna mjölk, hasselnöt, jordnöt, ägg och gluten analyserades i produkter som inte angav dessa som ingredienser. Detta för att se om dessa fanns i produkterna trots att det inte står på förpackningen. – Vi gjorde en liknande undersökning för fyra år sedan och tyvärr har livsmedelsbranschen inte bättrat sig tillräckligt. Det är allvarligt eftersom en allergisk reaktion i värsta fall kan vara livshotande, förklarar Ylva Sjögren Bolin, projektledare på Livsmedelsverket. Bättring i branschen behövs Det är företagen som har ansvaret för att märka produkter rätt. Det gäller både företag som producerar egna produkter och företag som importerar produkter. Att projektet visar på flera märkningsfel är allvarligt. – Allergiker måste kunna lita på märkningen och slippa utsättas för onödiga risker. Nordiska producenter och importörer av livsmedel måste förstå allvaret och bli bättre på att göra rätt, säger Ylva Sjögren Bolin. En allvarlig hälsorisk - Resultaten innebär att tusentals mjölkallergiska barn och vuxna i Danmark, Finland, Norge och Sverige riskerar att reagera på var fjärde chokladprodukt och var tjugonde bageriprodukt som inte anger mjölk i ingrediensförteckningen. Det är mycket viktigt att företag förstår att mjölkallergi kan leda till lika allvarliga reaktioner som jordnöt och nötter, säger Ylva Sjögren Bolin. Choklad och bageriprodukter Livsmedelsverket och övriga nordiska livsmedelsmyndigheter hoppas att projektet kan bidra till att öka medvetenheten i branschen. Samtidigt ser de möjligheter för förbättringar genom utveckling av EU-lagstiftning om märkning som "Kan innehålla spår av", så att den bara används när det verkligen finns grund för det. Mads Frederik Fischer-Møller, seniorrådgivare i livsmedelsfrågor vid Nordiska ministerrådet som finansierat rapporten, understryker också nyttan av nordiskt samarbete i frågan. - Genom att jobba nordiskt i stället för nationellt har vi fått en prisvärd rapport av hög kvalitet som beaktar realiteterna i flera länder samtidigt. Rapporten kommer att hjälpa många livsmedelskontrollanter och myndigheter i hela Norden och ge dem ett redskap att jobba vidare med märkningsfrågorna. |
|