VAD ÄR NATRIUMGLUTAMAT & MALTODEXTRIN?

VAD ÄR NATRIUMGLUTAMAT & MALTODEXTRIN?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Anslagstavlan ››
Av    VAD ÄR NATRIUMGLUTAMAT & MALTODEXTRIN?
  Gäst K
(Gästkonto)
   

VAD ÄR NATRIUMGLUTAMAT & MALTODEXTRIN?Skulle verkligen bli glad om nån visste svaret.

//Rebecca

VAD ÄR NATRIUMGLUTAMAT & MALTODEXTRIN?  skrevs oktober 2004

  Patrick    
En smakförstärkare som är mycket vanlig i asiatisk matlagning. I Sverige räknas det som ett godkänt tillsatsämne och går även under beteckningen E621. Kemiskt sett är det salt av glutaminsyra som framställs på mikrobiologisk väg genom jäsning. Ämnet i sig är smaklöst, men har en förmåga att lyfta fram de andra smakerna. Man brukar också tala om att natriumglutamat smakar umami, som är en femte smak vid sidan av de fyra vanliga: salt, sött, surt och beskt. I Sverige ingår det t.ex. ofta i buljongtärningar vi köper i affären, snacks och olika kryddblandningar.

Natriumglutamat är ett ämne som vissa är överkänsliga mot, och kan framkalla en reaktion som brukar kallas Kinarestaurang-syndromet, eftersom det ofta ingår i Asiatisk mat. Symptomen är illamående, huvudvärk och smärta i nacke och bröstkorg.


Skrevs oktober 2004

  Eva    
Jag har hört att natriumglutamat är ett syntetiskt ämne som för en kort stund delvis bedövar smaklökarna på tungan, och att man därför upplever att maten har en "rundare" och kanske något mer "gräddig" smak...(i gastronomiska kretsar för övrigt betraktat som fusk i matlagningen...Det ska dock upprepas att detta är endast vad jag hört sägas!

Skrevs november 2004

  Marie    
E621 verkar finnas i de flesta korv och charkprodukter. Men varför reagerar man egentligen på det om det bara är salt? (Min flicka gör också det).
Har för övrigt läst att det är förbjudet i Usa. Då kan man ju även undra hur bra det är..?


Skrevs maj 2006

  Alexandra    
Natriumglutamat är mkt dåligt för oss och togs bort ur barnmat på 70-talet efter att det gett hjärnskador på apfoster. Det borde ha förbjudits helt och står bakom mängder av besvär som tex koncentrationsstörningar. Idag är det väldigt vanligt förekommande i nästan all snabbmat och gör att vi blir sugna på mer, känner oss inte mätta.

Skrevs december 2007

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicMarabou mandel/vete/nötte nydietist07 dagar
New TopicSanta Maria tex mex dip ostriskLouise112 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade