Någon som inte tål chili?

Någon som inte tål chili?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Anslagstavlan ››
Av    Någon som inte tål chili?
  Alina    

Någon som inte tål chili?


Hej!
Är det någon som har liknande problem som jag?
Jag är extremt överkänslig mot alla sorters chili-frukter (caspaicin). Ämnet förstör mitt tarmepitel (mycket smärtsamt under ett dygn) och det tar ca 3 veckor innan jag är återställd. Under denna tid har jag febertoppar, kan inte ta upp all näring ur maten och har en gasbildning i tarmen med dagliga kramper som påföljd. Detta är ett socialt handikapp och leder ibland till sjukskrivning.
Jag reagerar så här starkt på minsta lilla caspaicin. Det räcker med att någon petar med sin gaffel (som har varit i något med t ex grillkrydda på) i min mat. Alltid 5-6 timmar senare börjar de hemska kramperna.
Näst efter dåliga innehållsförteckningar så är det jobbigaste att äta på restauranger när kockarna inte förstår hur extremt känslig jag är. Har råkat ut för detta många gånger och börjar tröttna rejält på att ständigt vara sjuk och ha ont.
Vissa läkare varnar för att det kan leda till tarmcancer eller ulcerös colit. Jag har blivit behandlad som IBS patient och nu laktosintolerant.
Har inte alltid varit överkänsklig mot caspaicin. Detta kom för 6 år sedan då jag tillbringade 2 mån i Thailand med att äta stora mängder chili.
Vore intressant att hitta någon med liknande problem, om så bara lite överkänslig.
De senaste 3 åren har jag börjat reagera lite på katt, hund, gummi och jordnötter. Kan detta bero på min caspaicin-känslighet?
MVH/Alina

Någon som inte tål chili?  skrevs oktober 2005

  Lena    
Hej!
Jag känner med dej då jag har liknande problem med matöverkänslighet dock inte chili. Jättejobbigt att få omgivningen att förstå att det inte bara är inbillning. Jag tänkte på det du skrev att det kom efter att du åt mycket chili när du var i Thailand. Jag är väldigt känslig för olika kallpressade oljor vilket också är rätt besvärligt, vitlök, mandel, en massa olika kryddor mm. Tror att jag utvecklade särskilt oljeallergin då jag under en period prövade mycket olika hälsokostpreparat mot PMS med jättenattljusolja, gurkörtsolja, fiskolja mm. Det upptäcktes sedan för nu ett år sedan att jag hade glutenintolerans och att min tarmslemhinna var helt slät och inflammerad. Min egen teori som skulle kunna stämma med din (du kanske är glutenintolerant också, har du kollat det) är att när slemhinnan i det dåliga skick den var utsattes för vissa ämnen upprepade gånger utvecklades en överkänslighet. I mitt fall är det inget som syns i allergitesterna, likadant med soja kom jag på nu, tål jag inte heller. Det åt jag också en del sådana preparat innan min gluten konstaterades. Men min stora undran och förhoppning är att kommer detta att någon gång bli bra? Rimligen när tarmslemhinnan läkt borde det ju blivit bättre. I mitt fall känner och mår jag bättre, men alla dessa jobbiga reaktioner mot olika födoämnen är fortfarande kvar. Men jag hoppas att det går över. Roligt att höra om någon annan med liknande symtom blivit bra?


Skrevs oktober 2005

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej. Jag är också allergisk mot chili.hos mig yttrar det sig som så att det känns som magen stänger av helt i ett till två dygn. Efter det kommer ett till svårt dygn av svår migrän. Jag har inte sökt läkare för detta men tror nu att mina barn har fått samma allergi. Jag upplever precis som du att det är lätt att råka få i sig chili då många gärna kryddar maten med lite. Jag märker dock att det är mängden som gör att det blir värre eller mindre smärtsamt.

Skrevs augusti 2014

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej, jag har en allergi mot chilifrukter i alla former. Även paprika. Men är inte så extremt allergisk som du. Verkar vara värst när jag får i mig saften från frukten så krydda ger lindrigare symptom. Blir antingen gasig och rapig. Men får jag i mig saften eller större mängd så får jag magkramper som kommer ett par timmar senare. Kan få diarrer och kräkningar. Fick vid ett tillfälle då jag fick i mig ren cayeenpeppar en anafylaktisk chock och fick svårt att andas. Vet att många restauranger verkligen är nonchalanta när det kommer till att man är allergisk. De tror att jag bara inte gillar detta. Men min lillasyster har samma allergi som jag. Tråkigt när folk inte visar hänsyn. Om jag var gluten så skulle de acceptera det lättare. De tror väl inte det är en riktig allergi. /surt!

Skrevs maj 2015

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicMarabou mandel/vete/nötte nydietist06 dagar
New TopicSanta Maria tex mex dip ostriskLouise111 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade