Gluten i cornflakes

Gluten i cornflakes

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Anslagstavlan ››
Av    Gluten i cornflakes

Louise M
(dietist)
   

Gluten i cornflakes


Information från livsmedelsverket samt fråga till och svar från Kellog´s

Livsmedelsverket har analyserat 18 olika förpackningar cornflakes av åtta olika fabrikat med avseende på gluten.

Följande cornflakes analyserades vid Livsmedelsverket:

Kellogg’s (fem olika bäst före datum)

Coop Extra (tre olika bäst före datum)

Änglamark (två olika bäst före datum)

Signum (två olika bäst före datum)

Brüggen (två olika bäst före datum)

Euroshopper (två olika bäst före datum)

ICA (ett bäst före datum)

Morgongry (ett bäst före datum)

I fem analyserade förpackningar från Kellogg’s låg glutenhalten mellan 344-562 ppm, vilket är långt över 200 ppm gluten, som är den nivå som tillämpas för glutenfria produkter baserade på vetestärkelse. I övriga fabrikat (totalt tretton analyserade prover) låg antingen glutenhalten under 20 ppm eller så kunde gluten inte alls påvisas. Nivån 20 ppm tillämpas för naturligt glutenfria produkter.

Sex av proverna har även analyserats av ett laboratorium i Madrid. Analyserna visar att intakt proteinmaterial finns kvar i Kellogg’s cornflakes. Sådant intakt protein återfinns inte i cornflakes från andra tillverkare. Glutenhalter motsvarande de halter som erhållits vid Livsmedelsverket erhölls av laboratoriet i Madrid.

Vid kontakt med Kelloggs uppger man att vid två av deras tre fabriker i Europa som tillverkar cornflakes används ett ’maltextrakt’ som görs genom nedbrytning av kornmalt/majsmalt med enzymer. Vid den tredje fabriken (Spanien) används ett kommersiellt maltextrakt. Sannolikt är detta samma maltextrakt som andra tillverkare använder.

Kellogg’s har gjort egna analyser vilka visar att glutenhalten ligger över 300 ppm i cornflakes från fabrikerna i Storbritannien och Tyskland medan låga halter återfinns i cornflakes från den spanska tillverkaren. Kellogg’s har också funnit över 200 ppm gluten i Frosties och Frosties 1/3 samt nivåer runt 100 ppm gluten i Rice Krispies medan halten i Coco Pops låg runt 20 ppm gluten.

Kellogg’s cornflakesprodukter ovan är således inte lämpliga vid celiaki.

Uppdaterad: 2005-12-06 Upplysningar: Ingrid Malmheden-Yman

Livsmedelsverket, Box 622, 751 26 Uppsala, tel: 018-175500

Fråga:
Det är mycket diskussion nu kring Kellogg´s flingor och gluten. Men det är något som jag inte blev klok på. Har man nu hittat gluten som alltid funnits där men inte gått att upptäcka med den gamla metoden, eller har det plötsligt dykt upp gluten i Kellogg´s corn flakes? Jag frågar med tanke på de barn med celiaki som har ätit Kellogg´s cornflakes i flera år och blodproverna har inte visat att de fått i sig gluten. Ska man nu sluta äta detta eller kan man fortsätta?Christina Flänsgård, Kellogs
Det gluten som finns där, är gluten som alltid funnits, men som inte kunnat mätas med den gamla ELISA metoden. Vi har ju tidigare analyserat för gluten varje år men bara funnit små mängder eller spår. Vi har inte ändrat metoden som vi gör vårt maltextrakt på. Skillnaden mellan Kellogg's Corn Flakes och andra märken som ju hade lägre värden i analysen, är att vi gör vårt maltextrakt själv medan andra köper det färdigt. Vi tittar naturligtvis på vår process, men det är ju inte något som ändrar sig över en dag, därför rekommendationen om att inte äta Kelogg's majsbaserade flingor. Vi har pratat med Svenska Celiakiförbundet och deras Vetenskapliga råd säger på deras hemsida att de fram till i dag inte känner till någon patient som blivit dålig p g a flingorna. De sa också att det förmodligen är väldigt individuellt vilka mängder man "tål", men vi kan naturligtvis som livsmedelsproducent inte göra annat än att följa SLV:s rekommendationer.


Gluten i cornflakes  skrevs januari 2006

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicTriumfglass hallonsorbet mjölkrisk nydietist02 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade