Gluten och socker

Gluten och socker

1 gillar 0
Fråga:
Min 11 åriga dotter som är Glutenintolerant äter bara ljust bröd. Läste om Glykemiskt index och såg att det brödet har extremt högt GI, även riskakor och annat som hon gillar var oroväckande högt. Hur ska vi lyckas "gömma" mer fibrer i maten? Kan det vara risk för diabetes om vi inte gör något? Hon är hemma efter skolan någon timme själv varje dag och passar då på att stoppa i sig en massa sötsaker...
Så det känns som grunden i hennes kost är fel idag.
Tipsa gärna om nyttiga fibriga produkter.

MVH Maria Gluten och socker
Svar:
När det gäller Gluten och socker. Jag tycker att det är mer relevant att tala om raffinerade produkter och "skräpmat" istället för GI
Att blanda i kikärtsmjöl är ett bra sätt att förbättra brödet utan att det blir mörkt och grovt. Rårivna morötter kan med fördel blandas i men det syns som oranga strimmor i brödet.
Kan du på något sätt kanske göra iordning bra mellanmål åt henne och eventuellt styra lite där. Torkad frukt som sötsak kan vara en variant som ger fiber.
Bär man på diabetesanlag så kan det tänkas att det påverkar annars inte.
En annan aspekt och kanske viktigare är att "skräpmat" och raffinerade produkter kan ge tarmbesvär på lång sikt. Tarmen blir krånglig och känslig utan att det egentligen är något fel på den. Raffinerade produkter kan också orsaka förstoppning som i det långa loppet kan orsaka tarmfickor.
Gluten och socker är skrivet av Maria Olsson, svaret är granskat av Leg Dietist Louise Malmberg
 Gilla 
 Skriv ut 
Kommentarer


Skriv din åsikt om Gluten och socker


© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade