Öva upp kroppens laktostolerans?

Öva upp kroppens laktostolerans?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Mjölk och laktos ››
Av    Öva upp kroppens laktostolerans?
  Gäst K
(Gästkonto)
   

Öva upp kroppens laktostolerans?


Påstås här
http://www.mjolkframjandet.se/faktabank/speciella_koster/laktos_-_tolerans_och_intolerans/lar_dig_bli_laktostolerant
mjölkfrämjandet Men har ni lyckats med det? De skriver att man öka sakta.

Alltså börja med helt laktosfri och sedan öka sakta sakta. Men hur mycket varje gång? Det står inte.

citat
Lär dig bli laktostolerant 1

(september 2005)

Du kan dricka och äta mjölkprodukter även om du anser dig vara laktosmalabsorbent. Att vara laktosmalabsorbent innebär att man har ett ofullständigt upptag av laktos i tunntarmen. Det är brist på enzymet laktas som gör att upptaget blir ofullständigt. Den laktos som inte bryts ner i tunntarmen passerar ut i tjocktarmen.

I tjocktarmen blir laktos mat åt tarmens nyttiga bakterier. När bakterierna förbrukar laktos bildas gaser och du känner dig gasig i magen, ungefär som när du äter ärtor och bönor. Det är denna gasighet som kallas intolerans. Besvären kan upplevas som obehagliga, men är inte farliga.

Många undrar om det går att lära sig att äta och dricka produkter som innehåller laktos, eftersom de inte vill gå miste om mjölkens näringsmässiga innehåll eller möjligheten att äta goda glassar. Här har vi sammanställt några förslag på hur du, även om du i dag upplever laktosintolerans, kan lära dig att tolerera laktos.
Träna upp din förmåga på egen hand

Öva upp din förmåga att tolerera laktos genom träning. Pröva att låta din tjocktarm tåla mjölk efter hand genom att börja med små mängder och gradvis öka mängderna tills du till slut tål en större mängd mjölk än tidigare.

Börja med att dricka små mängder mjölk till måltiderna.

Forskning visar att man genom att dricka små mängder mjölk, och genom att successivt öka mängden, kan lära sig att tåla mer och mer laktos. Anledningen är att du vänjer tjocktarmens bakterier vid att ta hand om laktos utan att ge upphov till besvär. Du minskar med andra ord gasigheten efter ett tag.
slut citat.

alltså hur små mängder då?
Jag fick symptom när jag köpte fel mjölk på Lidl. Had e brottom och upptäckte först hemma att jag köpt låglaktos istället för laktosfri.

fyra liter. Men fick bara gaser första dygnet. Sedan gick det ok. Men den smakar värre än den laktosfria så jag har gått tillbaka till helt laktosfri.

Nu längtar efter tjock Mezo eller Youghurt med 10% fett som efterrätt. Men de innehåler ju mycket laktos. Men om man tar exackt så mycket som en liter låglaktos innehåller då funkar det ju?

Kan ni matte? Jag är urusel på det men låglaktos innehåller 1% laktos.
Youghurten kanske 3-5 beroende på hur länge den behandlats?

hur mycket kan man äta då? 1/3? Allts en 3 dl kanske elelr åtminstone 2 dl per dag? Som god efterrätt? Om man övar så i några månader kanske man kan ta tre dl sedan och en halv liter efter ett år eller så?

Har någon erfarenhet eller läst om någon som gjort det?


Öva upp kroppens laktostolerans?  skrevs april 2008

  Gäst K (Gästkonto)    
Jag testade genom att köpa Låglaktos lättfilmjölk och första dagen fick jag gaser och på morgonen andra dagen men andra gdagens kväll var det inga gaser och tredje dagens morgon inga gaser så tydligen tål jag 1% laktos i mjölken.

Så nu kan jag försiktigt trappa upp detta då genom att köpa vanlig lättmjök eller mellanmjölk och blanda i 1 dl per dag. och efter några veckor på den nivån kanske gå upp till 2 dl vanlig mjölk per dag.

Alltså borde man inte kunna hitta hur fort man kan trappa upp.

Är jag ensam om att vara motiverad att prova påståendet att det går att öva upp toleransen?

Skrevs april 2008

  Gäst K (Gästkonto)    
Jag rinde till Mjölkfrämjandet men tyvärr var den ordinarie på resa. Fick inte tag i den som skrivit texten jag citerar i första inlägget.

Om någon av er finner det via google tipsa gärna här.

Skrevs april 2008

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej igen. Jag startade tråden så jag tänkte jag kunde berätta hur det gått att öva magen att tåla laktos.

Jag har inte varit konsekvent men om jag var intolerant vilket jag tror men inte vet hundra procent. Alltså det kan ju vara Irritabel tarm också men den blev bra varje gång jag dracl laktosfri.

Under lång tid nu sedan jag började trappa up från total laktosfri mjölk till att använda 2DL 1% Verum låglaktos hälsofil under många månader så prövade jag att ibland gå upp till 1 liter låglaktos mild Yoghurt låglaktos om dan och nu i förrgår testa jag vanlig LIDL Pianola Fruktyoghurt som ju troligen har 3 till 4 gram laktos and drak en hel liter samma dag på tre måltider utan att få diarre eller bubbel eller magknip.

Så jag kan känna mig relativt trygg nu om det inte finns nåt låglaktos att köpa. Förut hade jag fått rusa på toan med massor av vatten som åker ut om jag försökt nåt sådant så tydligen kan några av oss bli bättre om man tränar väldigt lågsamt att trappa upp lite åt gången med långa upphåll i mellan på samma belastning. Under månader drack jag max 2 del 1% låglaktos om dan och resten laktosfri.

Men jag älskar vanilj och jordgubbsyoghurt eller fil så ibland tog jag lite av sånt.

Under lång tid var 2dl max vad jag klarade av låglaktos men efter att vant magen/tarmen med det kunde jag steg för steg gå upp till en hel liter och sedan som nu använda vanlig yoghurt utan nå problem alls.

hoppas det kan hjälp någon annan att våga försöka men försök vara mer konsekven än vad jag var. Öka inte dramatiskt. stå kvar på samma länge så det hinner stabilisera sig.

Berätta hur det gick.

Skrevs april 2009

  Gäst K (Gästkonto)    
Uppdatering.

Korrektion av tidigare rapportering.

Det gick att bli bättre men det hjälper bara ett tag sedan blir det överbelastat.

Alltså om man övar som jag beskrev så klarar magen en tillfällig hög belasting som man inte klarar att ha varje dag.

Förstår ni vad jag syftar på.

Alltså man kan gå bort och göra som alla andra den middagen men troligen förlorar man förmågan nästa måltid eller nästa allt beror på dig som individ.

Jag hade hoppats att jag skulle kunna belasta tarmarna varje dag med 1% låg laktos men det går inte men om jag gör upphåll en vecka och bara dricker laktosfri så går det bra en gång i veckan.

Skrevs juni 2009

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicMarabou mandel/vete/nötte nydietist07 dagar
New TopicSanta Maria tex mex dip ostriskLouise112 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade