Tjejer/kvinnor med magproblem - läs detta!!

Tjejer/kvinnor med magproblem - läs detta!!

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Kombination av allergier ››
Av    Tjejer/kvinnor med magproblem - läs detta!!
  Gäst K
(Gästkonto)
   

Tjejer/kvinnor med magproblem - läs detta!!


Hej!

Jag har för första gången varit inne i forumet och läst lite, och jag ser flera ganska unga tjejer som har liknande erfarenheter som mig. Mina magproblem började när jag var 15-16 år. Jag hade ont i magen JÄMT, hade diarré och mycket gaser i magen. Skämdes något frukansvärt och kände mig väldigt udda och avvikande. När jag gick till läkare så fick jag reda på att jag hade IBS och var laktosintolerant, men trots att jag åt laktosfritt (vilket inte var lätt för 15 år sedan - fanns knappt ens laktosfri mjölk!) så blev jag aldrig bra. Hela mina tonår och "ungdomsår" har präglats av magproblem, panikkänslor och ett ständigt avkollande var närmaste toalett finns.

När jag var 27 hände någonting som förändrade allt; en dag fick jag så fruktansvärt ont att jag trodde att jag skulle dö. I 3 dagar kunde jag inte göra någonting annat än att ligga ner i fosterställning. Det visade sig då att jag har en sjukdom som heter ENDOMETRIOS och som ca 10-20% av alla kvinnor har, vetandes eller ovetandes! Det är livmoderslemhinna (endometrium) som istället för att lämna kroppen när man menstruerar går "fel väg" och in i kroppen och sätter sig på olika organ och bildar härdar. Det finns olika symtom på att man har Endometrios, och vissa kan ha det utan att känna av några symtom alls. I mitt fall hade slemhinnan satt sig på tarmarna, vilket gör att de reagerar och beter sig som att de är inflammerade. Så när jag fick problem med tarmarna i 15-års åldern var egentligen att jag fått Endometrios. Ingen läkare tog sig tid eller var tillräckligt informerad att kolla upp om mina tarmproblem kunde vara kopplade till någonting gynekologiskt. Mycket kanske beroende på att mitt enda symptom under ca 13 år alltså var tarmproblem. Nu när jag går hos en endometriosspecialist har jag fått reda på att Endometrios har tydliga samband med både laktos- och glutenintolerans, samt att 70% av alla kvinnor med Endometrios har tarmbesvär.

Jag säger inte att någon i detta forumet har Endometrios, eller att man måste ha magproblem för att man har Endometrios. Men jag hade önskat att jag hade känt till detta för 15 år sedan när jag började få problem! Då hade jag sluppit genomlida ett helvete och förlora så många år! Nu äter jag enligt Basallergidieten, går på P-piller och mår toppen!

Skriv gärna om ni har några frågor! Finns det bara en person där ute som tycker att den här infon var värdefull är jag supernöjd!

Tjejer/kvinnor med magproblem - läs detta!!  skrevs december 2010

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej! Vilken undersökning krävdes för att få den diagnosen? har själv mycket problem med magen men utan en enda undersökning säger läkaren att det nog är IBS. Blir så irriterad. Jag är 27 år och har haft problem i flera år men blivit sämre de sista tre åren men inte fått någon hjälp så tillslut tröttnar man på att söka hjälp och ist fortsätter man att bli sämre. Tänkte bara att jag isf slälv kunde föreslå vilken undersökning jag vill göra eftersom sjukvården idag verkar vara fullständigt inkompetent. kram


Skrevs januari 2012

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej, jag undrar om du kan tala om exakt vad basallergidieten går ut på. Jag har alltid haft problem med eksem och vill försöka komma på varför. Har letat efter info om dieten utan större framgång.

Skrevs januari 2013

  Mari N    
Hej!
Har själv haft samma problem men i ännu yngre tonår. Endometrios upptäcktes akut på mig när jag var över 20 år och jag är glutenintolerant sedan liten. Är också övertygad om att magen och endometrios hänger ihop och att det kan bottna i dåligt immunförsvar eftersom jag även har massor av allergier och fått diagnoserna Crohns och IBS. Suck.
Till 27-åringen: För att upptäcka endometrios krävs en titthålsoperation, s.k. laparaskopi, där man går in vid naveln med ett intstrument så de kan se alla eventuella förändringar. I mitt fall syns förändringarna bara mikroskopiskt så det räcker INTE men bara ultraljud som en del läkare påstår. Det är inte säkert att du har detta men hoppas du får hjälp snart!
/Mari


Skrevs februari 2013

  nina    
Hej! Jag undrar om du har andra knep för att må bättre i magen? Jag har själv endometrios, födoämnesallergi. Jag äter bara mat jag tål, lactobasciller och dimetikon tabl men i perioder så blir min mage väldigt bråkig höljudd, gasig och svullen ialla fall, jag tror absolut det är endo som "spökar" äter p-piller utan blödningsuppehåll och mår därmed såpass bra att jag kan leva ett relativt normalt liv även om jag blir väldigt dålig i magen och trött i perioder.
Har du några råd att dela med dig?


Skrevs oktober 2013

  Mari N    
Hej Nina!
Dels äter jag ju väldigt knaper kost och speciella mediciner p.g.a Crohns så det är lite svårt att ger råd rakt upp och ner.
Det du skulle kunna testa är Pro-IBS som finns på apotek och kan hjälpa mot svullen, bullrig mage. Jag äter också Dimetikon men tycker inte heller det fungerar så bra.
Håller själv på och testar om probiotikan Adileum fungerar. Jag har inte märkt någon skillnad ännu, så jag vet inte. Den finns på vissa hälsokost-butiker och på nätet. Om du/ni provar den så var försiktig i starten då den för mig orsakade rejäl förstoppning i början.
Här finns Adileum att läsa om och beställa:
http://www.halsoblomstra.se/
Hoppas någonting kan hjälpa, men jag kan inte ge mycket hopp då jag själv inte lyckats nå resultat ännu.
/Mari


Skrevs oktober 2013

  nina    
Tack för ditt svar!

Skrevs oktober 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Eftersom Endo är en inflammatorisk sjukdom så mår ju kroppen bra på att få ner inflammationsnivån i kroppen. Därför är det bra att äta glutenfritt samt mjölkproteinfritt eftersom både gluten och mjölkprotein orsakar inflammation i kroppen. Det gäller även att var 100% noggrann och inte slarva med kosten. Lycka till!


Skrevs oktober 2013

  mia    
usch nu blev jag lite rädd! Jag är 25 på nu och haft enorma problem med min mage sen lång tid tillbaka. Mins knappt när det började, för det var så länge sedan. Gått till massor med läkare, som gett mig den ena diagnosen efter den andra. Stressmage, magsår, ibs. Sedan konstaterade man att jag var allergisk mot gluten, och man trodde problemen skulle försvinna. Men det blev inte ett dugg bättre. Så läkarbesöken fortsatte. Fick tillslut diagnosen chrons, som jag medicinerades för under 2 år,
sen fick jag en ny läkare, som sa att jag inte hade chrons?
Så nu är jag tillbaka på ruta ett igen...

Paniken att alltid ha en toa nära för min mage kan krasha när som helst har gjort att jag avstått från mycket av det sociala, och tycker det är jobbigt att ha för mycket folk omkring mig. Är desutom alltid tokigt trött så orkar inte så mycket mer än att jobba..sen måste jag sova..för att orka jobba igen..

Enda sen jag fick min mens när jag gick i 4an har jag haft sjuka menssmärtor. Känns som någon ska slita ut hela livmodern och äggstockarna på mig! får även ofta feber i samband med detta., vilket jag också uppsökt läkaren för, eftersom jag ofta blir så dålig att jag får vara hemma från jobbet 2-3 dagar när jag mår som värst.

För 2 år sedan bestämde jag och min sambo oss för att skaffa barn, något som skulle visa sig inte bli helt enkelt. I våras genomgick vi en fertilitetsutrednig där dem inte kunde hitta något fel på varken mig eller min sambo. Men så i juli i år visade stickan äntligen positivt, vi var så lyckliga! ÄNTLIGEN skulle vi bli föräldrar!
.....men 11 veckor senare slutade hjärtat slå, och vi hade fått MA. Vår värld vändes upp och ner!
Nu har jag åkt in och ut på akuten i 2 månader då jag haft väldiga smärtor i buken, och blöder från och till. Först sa dem att det verkade vara en cysta som satt på äggstocken. Sen denna veckan hittade dem en blödning på 7cm i min äggstock. Så inte konstigt jag hade ont sa läkaren, som bad mig komma tillbaka om 8 veckor.

Även tidigare sökt akut då jag haft konstanta smärtor i buken. Dem har då gjort ultraljud men inte hittat något fel.

Aldrig hört talas om Endometrios tidigare, ingen som nämt det för mig. Men när jag läste detta inlägget så kändes det som att det var så mycket som passade in. Det hade förklarat så mycket av mina "problem".
Vad är det för läkare man vänder sig till för att kolla upp detta ordentligt?Skrevs november 2013

  Mari N    
Hej Mia!

Konstigt att ingen har tänkt på endometrios då det ofta upptäcks i samband med infertilitetsproblem. Jag var så naiv så jag trodde att läkarna var mer erfarna nu än när jag var yngre.
Det som fastställer om du har endometrios är en enklare titthålsoperation s.k. laparaskopi där de med instrument kan se endometriosförändringar. Det är en gynläkare som du ska vända dig till. I Uppsala och Göteborg finns speciella endometriosmottagningar.

Jag lider med dig när jag ser att du har haft så svåra problem så länge. På mig upptäckte de det inte förrän jag var 20 och det tyckte jag var sent.

Jag önskar dig all lycka till!

Kram/ Mari

Skrevs november 2013

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej på er alla!
Jag har sedan över 10 år tillbaka haft magbesvär och har länge undrat vad det beror på. Jag har försökt hitta så mycket information som möjligt om både IBS och Endometrios men mina symptom går ihop. Det känns pinsamt att skriva om det här men jag vill gärna veta vad ni har för åsikter. Sedan jag fick min mens har det varit rätt tufft för mig, inte lika hemskt som för andra tjejer, men ändå tillräckligt för att få mina dagar förstörda. 2 av gångerna fick jag så starka värkar att jag inte kunde ta mig upp, utan vred och vände på mig liggandes på soffan med en massa skrik och gråt. Första gången gick jag till läkaren och fick svaret "urinvägsinfektion". Då var jag 12. Sedan fick jag nästa superkramp någon gång under gymnasiet, samma sak där, vred och vände på mig gråtandes, men kollade inte upp det, utan trodde att det var mensvärk. Jag har fortfarande det väldigt jobbigt med min mage: Sväller upp och ser gravid ut varje dag, oftast efter jag ätit. Har även ont de flesta gångerna och kan inte klä mig som jag vill pga putmagen. Avföringen är oftast lös, men kan hända att det är tvärtom, dock aldrig normalt. Jag har lagt märke till det känns som om något sticker till längst ner till vänster om magen (gynekologiskt?). Era kommentarer och på andra sajter skrämmer mig då de symptom som beskrivs stämmer överens med mina. Vet inte vad jag ska ta mig till. Funderar på att kolla upp det både med Vårdcentral och Gynekolog. Vad tycker ni?

/Hälsningar från en orolig kvinna

Skrevs april 2014

  Anna    
Hej,
Jag har läst alla era inlägg ovan och känner igen mig precis. Jag har haft problem med min mage så länge jag kan komma ihåg (är idag 35 år), och alltid smärtsamma menstuationer. De senaste ären har jag även haft problem med störtblödningar och väldigt oregelbundla cykler. Jag har försökt att bli gravid i över 3 år utan att lyckas, fertilitetsutredningen visar inga fel på mig och min sambo och behandling har ej lyckats.

Min syster som bor i USA har blivit diagnostiserad med endo och PCO, detta misstänkte hennes gynekolog från hennes första besök, och bytte därför direkt till en specialist på endo, han gav henne hormonbehandling och rekommendationer på kostförändringar, detta hjälpe inte så hon operarades och 2 månaden efter operation blev hon gravid på naturligväg. Detta har jag tagit upp med flera olika gynekologer och har fått svar som att detta är trams - man kan absolut inte ha endo och pco, i USA gör man visst vad som helst för pengar, till att bli helt ignorerad, det finns inget som indikerar detta, osv. Under fertilitetsutreding/behandlig har detta negligerats och inte undersökts. När jag letar efter symptom på endo uppfyller jag de flesta, men ändå så får jag inget gehör från de gynekologer jag besökt.

Den läkare som min syter har skriver på sin sida att ett par har diagnosen oförklarlig barnlöshet skall paret behandlas för endo tills att motsatsen bevisats.

Vi har i dagarna fått en kallelse för en ny fertilitetsutredning på annan klinik och i hälsoformuläret men ska fylla i finns frågor som man kan associera till endo. Jag har förhoppningar att det tar detta på allvar.

Vet någon vart man ska vända sig för att få korrekt vård?

//Anna

Skrevs maj 2014

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New TopicBästa chokladbollarna?anna_winer212 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2023 (24 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade