Ny teori!?

Ny teori!?

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Mjölk och laktos ››
Av    Ny teori!?
  Jennie    

Ny teori!?


... ny teori?! Läkaren förklarde att Komjölksproteinet finns inte allt kött eftersom mjölk som du dricker ´kommer från nötdjuret. Vi blev rekomenderade att Älgkött och fläskkött går utmärkt.
Min Sambo var också mjölkalergiker som liten och hans mamma fick samma typ av information.. att hålla sig från allt va nöt kan innebära.


Ny teori!?  skrevs februari 2005

  Åsa    
Hej Jennie!
Jag kanske skall uttrycka mig på annat sätt. Detta var en ny teori för mig. Men jag tycker den är intressant efter som jag har en mage och kropp som fortfarande "bråkar" efter ett år som helt mjölkfri och tre år som laktosfri (även om jag mår bättre sen jag slutade helt med mjölk). Däremot reagerar jag på allt mjölkprotein så det var därför jag undrade om det inte borde innefatta kött från alla däggdjur.
Men självklart skall jag testa och se om detta kan vara nåt för mig.
/Åsa :o)


Skrevs februari 2005


Louise M (dietist)
   
Man får nog tillskriva läkaren den teorin. Den har ingen förankring inom allergivården. Mjölkproteinet och muskelproteinet ser inte likadant ut. När det gäller allergi går inget att säga bestämt och enkelt.
Man kan vara allergisk mot nötkött och man kan vara allergisk mot komjölksprotein men det är inget likhetstecken mellan dessa allergier/överkänslighet.
Däremot dyker ofta frågan upp om man kan tåla mjölk från andra djurslag. Det är ytterst sällsynt men det finns ett fåtal som gör det.
Mjölkproteinet är likartat till sin uppbyggnad och därför reagerar de flesta på alla olika sorters mjölk.
Ska man dra ut "den nya teorin" utifrån detta så skulle det också gälla allt kött från alla djur.
Detta är inte vad vi ser i verkligheten.
Det finns flera exempel:
Äggallergiker tål kyckling/höns men sällan ägg från andra fåglar.
Fiskallergiker tål fiskrom.

Det är en viss del av proteinet som orsakar allergin och det kan vara olika delar av proteinet som orsakar allergi hos olika personer.
Ett exempel på detta är att mjölkallergiska barn får en mjölkersättning (profylac, nutramigen t ex) som är framställd av komjölk där proteinet har brutits ner (därav smaken)och därmed det som orsakar den allergiska reaktionen. Men det finns ett fåtal barn som reagerar även på denna mjölkersättning och då finns just den del de reagerar på kvar.

När det gäller allergi och överkänslighet är det dock så att vi kan en hel del men det finns mycket som återstår att ta reda på. Därför kan det för allergikern ibland verka förvirrande och väcka besvikelse och ilska över att man inte får "klara besked" på vad det är som är gäller och vad som är fel. Allergi/överkänslighet är i hög grad individuell och det gör inte saken lättare. Det som gäller för den ena gäller inte med säkerhet för den andra.

Skrevs februari 2005

  Jennie    
Hej Åsa!
... jag har ingen aning hur det är men våran dotter är väldigt överkänslig och hade en väldigt svullen mage trots att vi tog bort enbart mjölk i renform.. det blev något bättre men när vi slutade med nötkött så blev det mkt bättre.. sedan har vi fått plocka bort ägg och soja proteiner. ( där sa våran dietist att man kan reagera lika mot sojaprotein som mot mjölk eftersom de är "jämnlika".
Det är inte lätt... det finns iallt... Lycka till


Skrevs februari 2005

  Britt-Marie    
Hej,
jag har varit mjölkallergiker i 32 år, redan tidigt märkte jag att vissa gånger jag åt fläskkött blev jag sjuk, men aldrig då jag åt nöt, lamm eller annat kött.
Jag hade en bekant som var vd för Scan i min hemstad, han var också slaktare och hade träffat på problemet i Finland då han arbetade där. Hans teori var att mjölksyran gick ut i vissa delar av fläsket nämligen filén och kotletterna när grisen blev stressad, vilket den blev vid slakt. Jag undvek dessa delar och kunde sedan äta skinka, revbensspjäll m.m. utan problem.
Han menade också att när pigghamsgrisen kom försvann stor del av detta problem, varför vet jag ej, men så var det tydligen.
Britt-Marie


Skrevs februari 2005

  Gäst K (Gästkonto)    
Jag har endast laktosintolerans men klarar inte ens de små mängder som min läkare envisas om att jag inte kan reagera på. Jag hade problem i nästan ett år efter att jag börjat med vad jag trodde var laktosfri kost innan jag kom fram till att mina vitamintabletter innehöll små mängder laktos. Även de flesta anti-histamin-tabletter innehåller laktos. Gällande teorin så köper jag inte den. Där kan inte finnas mjölk i köttet och att det skulle finnas i nöt men inte i något annat låter ännu konstigare. Däremot kan det gömma sig i andra produkter som man inte tänker på.

Skrevs december 2005

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade