Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Mjölk och laktos ››
Av | Kokta mjölkprodukter | |
Gästkonto | Kokta mjölkprodukterNär jag bad om laktosfritt alternativ på lunchrestaurangen berättade man för mig att det inte skulle vara något problem att äta mat som innehåller mjölk, men som är kokt (gräddsås etc), eftersom laktosen bryts ner när man kokar mjölken/ mejeriprodukten. Jag tyckte det lät konstigt och har sökt info kring detta, utan att hitta någon. Nån som kan tala om ifall detta stämmer? Kokta mjölkprodukter |
|
Annons | ||
MaBo | Nej, det stämmer inte. Vid lagring däremot bryts laktosen ner, därför kan man som laktosintolerant äta vällagrade ostar t ex. | |
Gästkonto | Tack! Jag tyckte det lät konstigt, men killen på restaurangen lät vederhäftig och hänvisade till kocken, som ju borde veta... Eller... | |
Pia Nilsson | Min tös är lite känslig mot laktos och hon kan äta mat med mjölk i, men inte dricka den. Det händer något med mjölken när den kokas, men jag vet inte vad. Tror att det är väldigt individuellt vad man klarar och inte klarar. | |
Cicki | Ånej, det stämmer inte. Från vlken planet kom han ifrån?? Mjölkprodukter kan de flesta klara av up till 2 dl. på hela dagen alltså Lagrade ostar från minst 6 månader går bra. Men nu finns det bra utbud av låglaktosa produkter ute på marknaden. HYLA från Valio, laktosfria från Valio är några exempel. | |
Annelie Bohman | Hej..Jag har fått info om att när mjölk kokas upp, rätas proteinet ut. Blir därmed snällare mot magen..Vår dietist på Barn Helsingborg säger detta..Har barn med komjölksproteinallergi..Mvh.Annelie | |
Gästkonto | Om det är mjölkprotein-allergi tror jag inte det har någon som helst betydelse om man kokar eller steker/värmer produkten, proteinet är oförändrat och borde ge allergi så jag har fattat det därför undviker jag då allt där det står att det innehåller mjölkprodukter oavsett om hur man tillagar produkten . | |
Kajsa | Jag diagnosticerades först i 20-årsåldern för mjölkallergi trots fullt väldigt tydliga symtom (fullt av eksem, vansinnig mage, astmaliknande symtom, konstant rinnande näsa, trötthet, vägrade dricka mjölk etc) samt släktningar med mjölkallergi.... Mina föräldrar hade ändå redan när jag var liten faktiskt konstaterat att jag "inte tålde mjölk så bra" men att det gick bättre om mjölken var kokt/tillagad! Jag har funderat över det där efteråt och tyckt mig hittat förklaringen i litteratur jag läst, nämligen att det finns ett antal olika proteiner i mjölk och det är olika från person till person vilket eller vilka man reagerar på och att vissa av proteinerna åtminstonde delvis förstörs i vissa processer, tex kokning. |