Varning Alpro Soya Yoghurt

Varning Alpro Soya Yoghurt

Svara på ämnet ››
Skriv nytt ämne ›› | Visa forumet Mjölk och laktos ››
Av    Varning Alpro Soya Yoghurt
  Robyn    

Varning Alpro Soya Yoghurt


Då vår dotter fick ordentliga reaktioner på den naturella yoghurten på sin födelsedag så lämnade vi in den på anlays till ett labb och det finns Kasein i den! Så nu utreder importören som fick samma labbresultat, tillverkre, och vår kommun samt livsmedelsverket produkten! Risken finns att det är kasein/mjölkprotein i alla Alpros Yoghurtar!

Varning Alpro Soya Yoghurt  skrevs december 2006

  Gäst K (Gästkonto)    
vår son har också reagerat på detta väntar på erat svar mvh åsa

Skrevs december 2006

  Pia    
Hur går man tillväga om man ska få något analyserat?

Skrevs december 2006

  Gäst K (Gästkonto)    
bra att du går ut med detta! väntar ivrigt på mer info om hur d går.

Skrevs december 2006

  Annica    
Hur kan dom ha mjölk i när det står att den är mjölkfri!?

Skrevs december 2006

  Robyn    
Så här ligger det till för tillfället i Soya Yoghurt träsket!
Miljö och Hälsa i vår kommun är de som är ansvariga för att analysera en produkt om någon blir sjuk. Jag bad MHN att analysera yoghurten i November. Det tog dem då två veckor att komma iväg och köpa yoghurt och sen missade de att köpa just den som min dotter blev sjuk utav. De andra yoghurtarna har analyserats på ett laboratorie som inte har licens för att göra en sådan analys, och innehöll inte kasein. Livsmedelsverket har även de analyserat produkter från Alpro, men inte de heller har valt att göra det på den produkt vår dotter blev sjuk av. Importören har också gjort analys i belgien, men inte de heller har valt den produkt hon blev sjuk av. Så jag vet inte hur jag ska gå vidare... Har ringt alla instnaser, men det är oerhört svårt att få något att hända. Dessutom är det mest troliga att det var den serien i rpoduktionen som innehöll kasein, och att det är ok nu. Troligen kommer det aldrig bli någon klarhet i det hela eftersom ingen annan rapporterat in problem med produkten så tror samtliga att våra dotter även blivit hyperallergisk mot Soya.

Så har ni barn eller känner någon som blivit sjuk av produkten, ring omgående till Miljö och Hälsa i er kommun- då kanske något kan hända!

MVH Cicci

Skrevs januari 2007

  Robyn    
I dag är det den 4 januari och jag har efter kontakt med KungMarkatta fått besked att de kommer att annalysera rätt produkt i Belgien, och om det går ska de hos ett godkänt labb analysera en burk ur samma produktions serie som den min dotter blev sjuk utav. Efter hårda strider har jag och livsmedelsverket även fått MHN i Mjölby att gå med på att analysera rätt produkt, så nu dröjer det några dagar innan vi får resultat på alla labb tester.

Efter att ha rådgjort med min dotters läkare anser vi att det mest troliga är att hon är mycket alergisk mot soja, trots att prick testerna inte ger utslag, och läkaren anser att INGEN med MATALLERGI bör konsumera någon av dessa soja produkter, då de innebär en hög risk för reaktion mot soja. Hon har begärt at MHN i Mjölby går ut med skyltar angårnde detta på livsmedelshyllan där soja produkter står så att ingen gör vårt misstag.

Hu håller jag tummarna för att alla tester visar att produkten är kaseinfri och att hela ärendet kan lämnas där hän.

MVH Cicci

Här bifogar jag en mycket uppriktig och korrekt information från Peter på Kungmarkatta:

Hej,

Jag representerar Kung Markatta, som importerar och säljer Alpros produkter i Sverige.

Eftersom det cirkulerar rykten om att dessa skulle kunna innehålla mjölk vill jag klargöra följande:

Alpro är en helt mjölkfri anläggning och ingen av produkterna innehåller vare sig mjölk eller ägg. Inte heller kan någon av ingredienserna innehålla mjölk eller ägg.

Jag har pratat med Cicci Larsson om hennes dotter. Dottern fick en kraftig allergisk reaktion och eftersom hon är allergisk mot mjölk, misstänktes Alpros yoghurt innehålla spår av mjölk. Eftersom Cicci kände någon som jobbar på ALControl Laboratories i Linköping lämnades yoghurten på test hos och dessa. Detta laboratorium är dock inte ackrediterad för att genomföra detta test.

När Kung Markatta fick besked om att ALControl hittat spår av mjölk i produkten gjorde vi ett misstag som bad samma laboratorium att göra om testen. I stället skulle prov på den aktuella batchen skickas till ett laboratorium som har licens för denna kontroll och där vi kan vara säkra på att resultatet blir riktigt.

Trots att mjölk inte kan förekomma i Alpros produkter har Alpro, sedan Ciccis dotter blivit dålig, låtit genomföra två tester för att spåra mjölkprotein/kasein. Ingen av dessa visar någon förekomst. Se bilaga E-casein.pdf för mer info och bilaga IZZGX001 P6 för testresultataen.

Livsmedelsverket har testat sex produkter och inte heller i någon av dessa har det förekommit spår av mjölkprotein, se "Bilaga Dnr 3221.06" för testresultat.

Jag har också tidigare pratat med läkaren i Motala som behandlade Ciccis dotter. Hon anser sig vara nöjd med vår hantering av ärendet och bedömmer inte att det finns skäl för återkallande eftersom produkter ju inte är felmärkta och att det inte heller har funnits spår av mjölkprotein i dessa (i tester som utförts av laboratorier som har licens för att göra testerna).

I går pratade jag med Cicci och hon berättade då att dottern nu mår bra men att man nu misstänker att dottern är allergisk mot soja. I samtal med läkaren menade hon att personer med extrema matallergier bör undvika soja, eftersom även soja kan vara en allergen.

Kung Markatta säljer ett stort sortiment av allergiprodukter, såsom Schärs glutenfria produkter, Orgran, Plamil, RiceDream, SoyaToo och Alpro och det är verkligen tråkigt när någon får en allergisk reaktion från någon produkt.
Dock är det viktigt att klargöra orsakerna så att inte någon oroas i onödan.

Vi kommer att göra ytterligare tester på Alpros produkter, efter förekomst av kasein, för att alla inblandade ska känna sig trygga med att vi verkligen går till botten med detta ärende.

Om någon fortfarande känner minsta osäkerhet är ni mycket välkomna att höra av er till oss på Kung Markatta.

Med vänlig hälsning

Peter Enberg

Kung Markatta AB
Hjälmarsberg
705 95 ÖREBRO
Tfn + 46 19-307 300
Fax + 46 19-320 201
Mobil + 46 708-69 22 03
www.kungmarkatta.seSkrevs januari 2007

  Robyn    
Idag den 9 januari fick jag första labb rewsultatet på rätt produkt, det kom från Alpros eget test i Belgien och visade inget casein eller vassle i produkten!

MVH Cicci

Skrevs januari 2007

  Gäst K (Gästkonto)    
Jag är ett av alpros offer. Jag har haft diarré i 48 timmar, allt rinner bara rakt igenom kroppen. Jag har så ont i magen att jag måste stanna upp och andas. Jag mår så fruktansvärt illa också. Det känns som att jag ska kräkas varje gång jag fått i mig någon mat. Som tur är har jag någon som pysslar om mig och ger magen min bra "återställnings mat".

Ville bara dela med mig av min alpro-erfarenhet.

Hälsningar,
Jessica, 19, GBG

Skrevs juni 2010

  Gäst K (Gästkonto)    
Hej du Gästkonto som var så jättedålig.
Det låter mer som matförgiftning än som allergisk reaktion. Hoppas du mår bättre nu, annars kanske du borde kontakta läkare för att testa mot bakterier


Skrevs juli 2010

  Gäst K (Gästkonto)    
Provade alpro soya mjölk igår. Blandade i lite oboy till kvällsfikat och efter ett tag svällde halsen upp samt blev röd och sårig. Fick åka in till akuten och få kortisonbehandling och stanna kvar för observation.

Skrämmande att det inte varnas för produkter som dessa, är inte överkänslig mot nötter/soyabönor men just mjölken som jag inte testat förr var uppenbarligen himla allergiframkallande.

Madde

Skrevs februari 2011

  Helle    
Någon undrade hur det kan finnas mjölkprodukter i något som är mjölkfritt. Jag fick det där förklarat för mig när Oatlys havreghurt visade sig innehålla mjölkprotein. Jag minns inte vad det var för grejer man behövde för att växa fram ghurten men de har troligtvis använt animaliska sådana och använder man animaliska finns risk för att det uppstår mjölkprotein. Det animaliska är billigare än det vegetabiliska. Jag får återkomma när jag fått förklarat för mig en gång till exakt vad det var. Gravidhjärnan vägrar plocka fram informationen

Skrevs mars 2011

  Helle    
Okej då har jag kollat upp med min källa igen vad det var som gick fel i produktionen när det uppstår mjölkprotein i mjölkfria produkter.
I tex mjölkfria yoghurtar då behöver man någon form av mjölksyra som smaksättning odyl och då det är dyrare att använda mjölksyra ifrån växtriket (vilket borde vara det logiska valet att göra när man ska göra mjölkfria grejer) så kan man välja att ta mjölksyra ifrån mjölkprodukter (!) och då kan det slinka med mjölkproteiner eller på något sätt uppstå mjölkproteiner under processen eftersom man ju tagit det ifrån en mjölkprodukt.
Det var den kortfattade förklaring jag fått på det hela!!!!


Skrevs mars 2011

  Robyn    
Hallåj!
Det var länge sedan jag skrev den här varningen och det får INTE finnas mjölk i mjölkfria produkter, där emot kan det ju bli fel som det blev med denna soya yoghurt och med Havregurten. Mina tjejer blev dåliga av just den, men vi fick god kompensation från Oatley och nu är problemet åtgärdat. Problemet med att det kan bli t.ex. mjölk i mjölkfria produkter beror ju ofta på informations missar eller fel i produktionen, att man t.ex. fått en yoghurtkultur som är fram odlad i vassle och inte på grönsaker, vilket var fallet med Havregurten. Alproyoghurten tror jag var ett rent sabotage, det var mer mjölk i den än vad som borde vara möjligt genom en miss.
Komjölksallergi hos vuxna är ovanligt så ni som fått reaktion på Alproyoghurten har troligen reagerat på Soya, det är ju en böna så man kan bli vansinnigt gasig, få diearreer och annat av bönor och ärtor, vilket inte alla tänker på! Lycka till allesamman!


Skrevs mars 2011

  Helle    
Cissi Larsson - jag begriper inte var den synen på vuxna mjölkallergiker kommer ifrån. Jag känner ett stort antal vuxna mjölkallergiker. Att det finns många laktosintoleranta är jag helt med på men jag har starkt börjat tvivla på att vuxna med diagnosen mjölkallergi är så ovanlig. Det är fler och fler i min bekantskapskrets som får den diagnosen. De har trott att de varit laktosintoleranta men i själva verket har de hela tiden varit mjölkallergiska, därför har inte symptomen försvunnit trots laktosfri kost.

Skrevs mars 2011

  pj    
Hej
Vår son som är 1 år gammal har misstänkt mjölkproteins- och/eller glutenallergi. Vi blev uppmanade av hans dietist att testa alpro yogurten för att han inte ska tappa viktig protein. Även Go Green soyamjölk. Vår son har sedan vi införde denna kosten haft konstant lös avföring i tre veckors tid. Han har oxå helt plötsligt tappat matlusten (det fanns knapppt stopp förut). Vi har nu slutat med bägge produkterna...


Skrevs mars 2011

Skriv ett svar:
För att infoga en länk skriv: [a]www.länken.se[/a]

 Nya inlägg i forumet

  Nya inlägg i forumet Av Svar Tid
New Topicmarabou mjölkchoklad 200g nydietist06 dagar
New TopicSnabb effekt..?Caezar011 dagar
Skriv ett nytt inlägg ››

© 1999 - 2024 (25 år) | © Allergimat.com | Om Allergimat » | Annonsera » | Kontakta oss » | Decade